AKP’ye kayyım

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün ‘Saray’da gerçekleştirdiği toplantının ardından gündeme bomba gibi kulis bilgileri düştü. Davutoğlu’nun bugün partisinin Merkez Yönetim Kurulu toplantısında ‘istifasını açıklayacağı’ öğrenildi.

Erdoğan ve Davutoğlu’nun görüşme programı açıklandı

Video: Arşiv

AKP’de Ahmet Davutoğlu dönemi kapanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istifaya zorladığı  Başbakan Davutoğlu ‘vuruşma’ yerine bırakmayı tercih etti. 

Davutoğlu’nun yerine gelecek yeni genel başkan adayları olarak Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş ön plana çıkıyor. 

Davutoğlu, bugün partisinin Merkez Yönetim Kurulu toplantısında kararını kurmaylarıyla paylaşacak ve sonra kamuoyuna duyuracak.

Davutoğlu kongrede genel başkan adayı olmayacak.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP üzerinde etkinliğini daha da artıracak. Yeni hükümetin temel misyonu Başkanlık Sistemi’ne odaklanma olacak.
 
Erdoğan’ın, yeni Başbakan ve hükümetle birlikte dokunulmazlıkları ve anayasa değişikliğini en azından referanduma taşıma ve gerekirse erken seçime gitmeyi planladığı kulislerde konuşuluyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda merakla beklenen zirveyi gerçekleştirdi. Medyaya yansıyan Davutoğlu'na başbakanlığın bıraktırılacağı iddialarının ardından yapılan görüşmeden sonra ikili açıklama yapmadı. Ancak toplantının ardından Başbakanlık'a ve Saray'a yakın kaynaklar Davutoğlu'nun bugün partisinin Merkez Yönetim Kurulu'nu toplayarak istifasını sunacağını ileri sürdü.


Alınan bilgilere göre yeni başbakanı belirlemek için AKP Mayıs ayı sonlarında olağanüstü Kongre'ye gidiyor. Davutoğlu kongrede genel başkan adayı olmayacak.

Kim başbakan olacak ?

Davutoğlu'nun yerine gelecek yeni genel başkan adayları olarak Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş ön plana çıkıyor. Yalçın Akdoğan, Bekir Bozdağ gibi isimlerin de geçiş dönemi için düşünülebileceği konuşuluyor.

Kabine revizyonu yolda

Kongrede AKP'ye yeni genel başkan seçilecek. AKP MKYK'sı yenilenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni genel başkana hükümeti kurma görevi verecek. Yeni Başbakan ile birlikte kabine revizyonu da yapılacak. Bakanlar Kurulu'na bazı yeni isimler girerken bazıları da kabine dışı kalacak.

Davutoğlu'nu istifaya götüren süreç 

Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki anlaşmazlık haberleri günler öncesinde medyaya yansımıştı. En son cumhurbaşkanına yakın olduğunu iddia eden 'Pelikan Dosyası' adlı bir Twitter hesabından Davutoğlu'na 'hainliğe' varan hakaretler eden bir belge yayınlanmıştı.

Başbakan bir gün önce istifa sinyali vermişti. Araya girenler 'orta yolu' bulmak isteyenler olsa da başarılı olamadı. Cebinde istifa mektubuyla giden Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın  tavrında bir değişiklik olmayınca 'bu şartlarda devam edemem' dedi.

Erdoğan etkisini arttıracak

Yeni başbakan ve hükümetle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP üzerindeki etkinliğini artıracak. Yeni hükümetin temel misyonu Başkanlık Sistemi'ne odaklanmak olacak. Erdoğan, yeni Başbakan ve hükümetle birlikte dokunulmazlıkları ve anayasa değişikliğini en azından referanduma taşıma ve gerekirse erken seçim bulunuyor.


Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER