AKP'de dikkat çeken değişiklik!

AKP, 71 ilde aday listelerini değiştirirken en dikkat çeken revizyon, Doğu ve Güneydoğu illerinde oldu.

AKP'de dikkat çeken değişiklik!

Zaman'ın haberine göre, düşen Kürt oylarını geri getirebilmek için birçok ilde listeler neredeyse tepeden tırnağa yenilendi. AKP'nin adayları değiştirmediği 10 il arasında Doğu ve Güneydoğu'dan sadece Ardahan var. 7 Haziran'daki 2 aday da yerini korudu. Buna karşılık listelerin tamamen yenilendiği 6 ilin 2'si Doğu'dan. Bunlar Ağrı ve Hakkâri. Ağrı'da 4, Hakkâri'de de 3 adayın tamamı değiştirildi. En çarpıcı değişiklikler ise Diyarbakır'da oldu. 11 adaydan biri hariç tamamı değiştirildi.

AKP, 7 Haziran seçimlerinde Diyarbakır'dan sadece 1 milletvekili çıkarabilmişti. O da Bingöl kökenli bakan Cevdet Yılmaz'dı. 10 sandalye ise HDP'ye gitmişti. Şimdi Cevdet Yılmaz yeniden Bingöl'e kaydırılırken 1. sıraya eski milletvekili ve AKP MKYK üyesi Galip Ensarioğlu getirildi. Eski Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Diyarbakır yerine İstanbul'dan aday gösterildi.

ŞANLIURFA'DA 6 ADAY LİSTE DIŞI

AKP'nin 7 Haziran'da en büyük hayal kırıklığı yaşadığı illerden biri de Şanlıurfa olmuştu. 12 sandalyeye sahip bu şehirden kıl payı 7 milletvekili çıkarabilmişti. Daha önce bu sayı 11'di. Bu nedenle yenilginin faturası ağır oldu. 7 Haziran'da 1. sıra adayı Nurettin Nebati, İstanbul'a kaydırıldı. Yerine, Bursalı olmasına rağmen Urfa'da çok sevilen, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik konuldu. 12 isimden 6'sı liste dışı bırakıldı. Üstü çizilenler arasında eski MKYK üyesi Mazhar Bağlı da var.

ŞIRNAK'TA 4 İSİMDEN 3'Ü DEĞİŞTİ

Şırnak'ta 4 isimden sadece 1. sıradaki Arslan Tatar kaldı, diğer 3 aday değişti. Arslan Tatar, korucu Tatar aşiretinin lideri. Ağrı listesinin tamamı değişti. Hakkâri'de Zeydan aşiretinden Rüstem Zeydan liste dışı kaldı. Tarhan'lardan Abdülmecit Tarhan 3. sıradan aday oldu. Hakkâri ilk sırada Ahmet Budak var. Van'da da 8 adaydan sadece 2'si yeniden listeye kondu. Bu ilin sürprizi, 1. sıra adayı Beşir Atalay oldu. Bingöl'de 3 adayın 2'si değişti. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz yeniden Bingöl 1. sıra adayı oldu. Bitlis'te ilk sıra adayı Vedat Demiröz yine 1. sıraya konurken diğer 2 aday bu kez listeye dahil edilmedi. Batman'da 4 kişiden 2'si değişti. İlk sıraya eski milletvekili Ataullah Hamidi geldi.

ERZURUM'DA LİSTE BAŞI RECEP AKDAĞ

Elazığ'da 4 isimden 2'si değişti. 2 milletvekilliğine sahip Erzincan'da ilk sıra adayı değişti. Talha Erol Durmaz liste dışı kalırken yerine eski milletvekillerinden Sebahattin Karakelle geldi. 7 Haziran'da oyların en fazla düştüğü illerden Erzurum'da da 6 isimden 4'ü değişti. Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeniden 1. sıra adayı yapıldı. 7 Haziran'da milletvekili seçilen Adnan Yılmaz, bu kez aday yapılmadı. Erzurum'da tepki çeken Efkan Ala da Bursa'ya kaydırıldı.

Mardin'in 7 Haziran listesinden de 6 kişiden 4'ü değişti. Siirt'te 3 isimden 2'si değişti. Sadece 1. sıra adayı Yasin Aktay kaldı. 3 milletvekilliği bulunan Kars'ta 1. sıradaki Mehmet Uçum dahil 2 isim değişti. 1. sıraya Ahmet Arslan konuldu. 2'şer milletvekilliğine sahip olan Tunceli ve Kilis'te 1'er isim değiştirildi.

Buna karşılık 7 Haziran performansından memnun kalınan iller de vardı. Ardahan'da hiç değişiklik olmadı. 1 milletvekili çıkarılmasına rağmen 2 aday da tekrar listeye kondu. Gaziantep'te 12 isimden sadece 3'ü liste dışı kaldı. Adıyaman'da 5 kişiden sadece son sıradaki İclal Yalçın Tutuş çıkarıldı. Yerine, Yakup Taş getirildi. Malatya'da 6 isimden son sıradaki aday değişti. Muş'ta da 3 isimden 1'i değişti.
<< Önceki Haber AKP'de dikkat çeken değişiklik! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER