AKP'de kafalar karışık!

AKP’de, YSK’nın sandık taşıma kararı vermesi durumunda bir seçmenin ‘Ben oyumu kullanamadım’ diyerek itiraz etmesi durumunda seçimin iptal edilebileceği endişesi yaşanıyor.

AKP'de kafalar karışık!

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, Cizre başta olmak üzere bazı yerlerde sandıkların taşınması talepleri konusunda gözler YSK’ye çevrilirken, AKP’de bu konuda görüş ayrılığı yaşanıyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ilçe seçim kurulları ve YSK’nın sandık taşıma konusunda yetkisi olmadığını belirtirken, bazı parti yöneticileri ise anayasaya göre YSK’nin güvenliği sağlamak için sandıkları taşıyabileceğini dile getirdi. AKP’de, YSK’nin sandık taşıma kararı vermesi durumunda seçmenin de taşınması gerekeceği, bir seçmenin ‘Ben oyumu kullanamadım’ diyerek itiraz etmesi durumunda seçimin iptal edilebileceği endişesi yaşanıyor.

Bazı parti yöneticileri, Cizre İlçe Seçim Kurulu’nun kararının sandık taşıma değil sandık yerlerini belirleme olduğunu belirterek, “Anayasaya göre, YSK seçimlerin güvenli bir şekilde yapılmasından sorumludur. Seçmenin can güvenliğinin sağlanması mücbir bir sebeptir. Bu mücbir sebep dikkate alarak ilçe seçim kurulları, sandık yerlerini belirleme yetkisini sahiptir” görüşünü dile getirdi. AKP’nin YSK Temsilcisi Şeref Malkoç, Mahalli İdareler Seçimi Yasası’nda, “Dağınık mahalle ve sair yerleşim yerleri bulunan köylerde veya köylerin birbirine yakın olduğu durumlarda seçim sandıklarının bir tek mahalle veya bir tek köyde toplanması, seçim gününden en az 1 hafta önce ilan edilmek koşuluyla ilçe seçim kurulunca kararlaştırılabilir” hükmünün yer aldığını anımsattı. Malkoç, “Daha kanun ne desin?” dedi.

Silvan ve Sur’da da sandıklar taşınacak
Diyarbakır’da Silvan İlçe Seçim Kurulu kaymakamlığın başvurusu üzerine, 75 mahallede sandık kurulamayacağını belireterek, buradaki seçmenlerin 16 mahallede birleştirilecek sandıklarda oy kullanmasını kararlaştırdı. Merkez Sur İlçesi’nde de 9 mahalledeki 6 okulda, sandık kurulmayacak.Cumhuriyet

MHP'li Balkız: Bir kişi bile ‘oy kullanamadım' derse seçimler iptal edilir
Hukukçu kimliğiyle bilinen MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, sandıkların taşınması halinde bir kişinin dahi, “Kendi sandığımda oy kullanamadım.” şikayetinin, seçimlerin iptaline neden olacağını anlattı. Sandıkların taşınması veya birleştirilmesinin hukuken mümkün olmadığını söyleyen Balkız, “Herkesin kendi sandığında oy verme hakkının tanınmasını talep ediyoruz.” dedi.

MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, sandıkların taşınması ve seçim güvenliği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Seçim sandıkların taşınması veya sandıkların birleştirilmesinin hukuken doğru bir işlem olmadığını belirten Balkız, “Eğer bu ülkede sandıklar birleştiriliyor, seçmenler kendi tabi sandıklarından bir başka yere nakledilmek isteniyorsa seçim güvenliği de yok sayılıyor denmektedir. Biz hükümetin ve Yüksek Seçim Kurulu'nun bu anlamda aldığı kararların hukuka aykırı olduğunu iddia ediyoruz. Nihayet böyle bir uygulamada bir kişinin ben kendi sandığımda oyumu kullanamadım şeklindeki şikayeti dahil seçimlerin iptalinin tabi sebebidir. Nitekim bu anlamda Yüksek Seçim Kurulu kararları vardır. Aynı zamanda Anayasa Mahkemesi hak ihlali kabul edecektir böyle bir davranışı. Türkiye 1 Kasım seçimlerine giderken maalesef bu anlamda tehlikeli bir yol izlemekte. Bunu hatırlatıyor ve uyarıyoruz.” diye konuştu.
<< Önceki Haber AKP'de kafalar karışık! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER