AKP'de sular durulmuyor

31 Mart yerel seçimlerinden sonra çözülmeler başlayan AKP'de sular durulmuyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı resmi olmayan sonuçlara göre Ekrem İmamoğlu'na kaptıran Binali Yıldırım ve Ekonomi ve Maliye Bakanı Berat Albayrak arasında büyük bir tartışma çıktı.

SHABER3.COM

Gazeteci Said Sefa'nın Haberdar sitesinde yayınlanan yazısı şöyle;

Yerel seçimler, Türkiye siyasetinde yaşanabilecek kritik günlerin fitilini ateşledi. İstanbul sonuçları Erdoğan ve parti olmaktan çıkıp devletin tahakküm sopasına dönüşen AKP'nin, seçmenden güvenoyu alıp alamayacağı bir referanduma dönüştü. Bunun nedeni Ekrem İmamoğlu'yla kendisi yarışıyormuş gibi kampanya yürüten Erdoğan'dan başkası değil. 31 Mart akşamından sonra parti içinde herkesin kafasından geçen ama kimsenin dillendiremediği gerçekler birer birer gün yüzüne çıkıyor. Küçük bir sarsıntıda, yıkımın büyük olacağı endişesi, gerçeğe dönüşmüş dalga dalga yayılıyor. Antalya, Adana, Ankara gibi büyükşehirlerin kazanılamayacağı biliniyorken, neredeyse kimse İstanbul'un kaybedileceği düşüncesinde değildi. 

2014 yılına kadar uzun soluklu tanışıklığım olan ve neredeyse her gün bir şekilde irtibatta olduğum parti teşkilatında önemli yerleri işgal eden bazı arkadaşlarım, son beş yıldır yok denecek kadar irtibatı kesmişlerken nedense (!) yerel seçimler sonrası yeniden benimle iletişime geçmeye başladılar. Tabii ki 'yazışmalarımıza, konuşmalarımıza değin ama ne olur sakın ola ki ima yoluyla bile bizden bahsetme' diye sıkı sıkıya uyararak. Bugüne kadar hiç bir koşul altında haber kaynaklarımı deşifre etmediğimi, bunu ahlaken doğru bulmadığımı bilmenin rahatlığıyla hareket ettiklerinin farkındayım.

İsimleri ben de saklı, kendileri açıkla demedikleri sürece de saklı kalacak olan haber kaynaklarımın parti teşkilatında/merkezinde yaşanılanlarla ilgili söylediklerini özetlersem, en büyük sorun Berat Albayrak'ın zaman zaman Erdoğan'dan da habersiz hareket ederek bakanlar dahil kimsenin kendi izni dışında haraket etmesine müsaade etmemesi ve kendini fiili olarak AKP genel başkanı olarak görmesi ve öyle davranması. Berat Albayrak'tan haz alan neredeyse kimse yok. Parti ikiye bölünmüş duruma ama öyle ortadan ikiye bölünmüş değil. Berat'ın her dediğini koşulsuz kabul eden az bir grup ile her davranışından rahatsız olan büyük bir grup. Erdoğan'a, Berat Albayrak ile ilgili sıkıntılar iletilemiyor zira Erdoğan'ın da partinin başına düşündüğü kişi damadı.



Binali Yıldırım başbakanlığı süresince düşük profiline rağmen parti içinde hayli güç kazanıp Erdoğan sonrası ikinci adam konumuna geldiğini, Erdoğan'a ulaşamayan bir çok kişinin Binali Yıldırım ile görüşüp problemlerini çözdüğünü ve Erdoğan'ın, Yıldırım'ı genelde geri çevirmediğini, partide Yıldırım ekibi olarak bilinen bazı isimlerin güçlendiğini ifade ediyorlar. Bu durum son bir yıldır Berat Albayrak ve ekibi adına önemli bir sorun teşkil ediyor ve Berat Albayrak'la Binali Yıldırım çatışması eskiye dayanıyor. Binali Yıldırım, İstanbul belediye başkanlığına aday olmaya başından itibaren razı değil. İstanbul parti teşkilatının Berat Albayrak'ın kontrolünde olması, Albayrak'ın İstanbul'daki ilçe belediye başkanlarını ve aday olacakları yönetmeye çalışması, İstanbul büyük şehir belediyesinin neredeyse her işine doğrudan müdahale ediyor olması Binali Yıldırım'ın aday olmak istememesinin en önemli nedenleri.

Gelelim 31 mart akşamına. O akşam seçim sonucunu Albayrak ve Yıldırım aynı odada takip etmeyecek kadar birbirlerine bilenmiş durumdalar. Berat Albayrak, Bayram Şenocak, Fatma Betül Sayan Kaya, Mehmet Muş bir odada; Binali Yıldırım ve Mustafa Şentop başka bir odada sonuçları takip ediyor. İlerleyen saatlerde iki ekip aynı odada toplanıp değerlendirme yapıyor. Binali Yıldırım'ın 'seçimi kaybettiklerini, sonuca razı olunması gerektiğini' söylemesi üzerine Berat Albayrak, Binali Yıldırım'a 'böyle bir şeyin olamayacağını, bunun asla kabul edilemez olduğunu' bağırarak ifade ediyor. Büyük bir gerginlik yaşanıyor ve Yıldırım öfkelenerek Berat Albayrak'a 'bana böyle bağıramazsın, terbiyeni takın, baban yaşında adamım' diyor. İki isim odadakilerin araya girmesiyle teskin ediliyor. O akşam Binali Yıldırım'ın, Erdoğan'ın da kendisiyle aynı fikirde olacağını söylemesi, kısa süre sonra Yıldırım için en büyük hayal kırıklığı oluyor. Erdoğan'dan gelen talimat üzerine, kaybettiğini bile bile çıkıp kazandığını açıklaması Yıldırım ve ekibince Berat Albayrak tarafından alt edilmek olarak kabul ediliyor.

İstanbul seçimleri buz dağının görünen yüzü bir yana, asıl görünmeyen yüzü itibariyle AKP adına büyük bir hezimet taşıyor. Partinin en büyük gücü, Erdoğan'ın tahakkümüyle yekpare hareket etmesiyken, içerideki hal pamuk ipliğiyle birbirine bağlı birbirinden nefret eden insanlar topluluğuna dönüşmüş durumda. Erdoğan tarafından bertaraf edilen başta Gül, Babacan ve Davutoğlu gibi isimlerin ayrı ayrı çalışmalar yürütmesi bir yana, hali hazırda parti genel merkezinde ve teşkilatında aktif olan isimlerle bazı milletvekilleri de çıkış yolu arıyorlar. Çıkış yolu dediysem aslında AKP'den kaçış yolu. 

Partinin yıllardır en etkili isimlerinden birinin ifadesiyle yazımı sonlandırmış olayım: 'Bilemiyorum ama bu bizim Ak Parti olarak girdiğimiz son seçim bile olabilir'
<< Önceki Haber AKP'de sular durulmuyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER