AKP'nin Ahaber'i Sahipleri Erenköy Cemaati’nden olan BİM’e neden çaktı?

Sahipleri Erenköy Cemaati’nden olan BİM bugüne dek Erdoğan’ın himayesindeydi. Ahaber, BİM’e sert yüklendi. Karını hedef aldı “fırsatçılıkla” suçladı, “hesabı sorulacak” dedi.

SHABER3.COM

MEDYABOLD.COM 

“Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği tanzim satış noktalarının kurulması talimatı sonrası İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde fiyatlarını indiren fakat diğer illerde fırsatçılık yapan BİM, birilerinin ekonomi batıyor yaygarası kopardığı dönemde dev bir kâr rakamı açıkladı..”

Yukarıdaki paragraf Ahaber’in BİM hakkında yaptığı haberin giriş kısmı. Ahaber’in internet sitesinde yeralan bu haberin, görüntülü hali ise Ahaber Televizyonu’nda yayınlandı.

MUSTAFA LATİF TOPBAŞ
AKP’nin kuruluş sürecinde özellikle Amerika ayağını yürüten Cüneyt Zapsu tarafından 1994 yılında kurulan Birleşik Mağazalar A.Ş. (BİM) daha sonra Topbaş ailesine geçti. Şu an yönetim kurulu başkanlığını Mustafa Latif Topbaş’ın yaptığı BİM, Türkiye’nin en büyü perakendecisi konumunda.

BİM’in yönetim kurulu başkanı olan Mustafa Latif Topbaş, Erenköy Cemaati’nin en önde gelen ismi. Topbaş’ın ismi 17/25 Aralık tapalerinde sıkça geçmişti. Erdoğan ve ailesi için SİT alanı yokedilerek inşa edilen Urla Villaları’yla ilgili tüm arazi satın alma, SİT alanı değişiklikleri ve binaların inşaatı sürecini Latif Topbaş’ın takip ettiği ortaya çıkmıştı.

 
Topbaş’ın Erdoğan’la yaptığı görüşmelerde tuvaletlerde kullanılacak “bide” için yaptıkları diyalog oldukça popüler hale gelmişti.

AKP DÖNEMİNDE BÜYÜDÜ
BİM’in önü AKP döneminde açıldı ve özellikle MİGROS gibi büyük perakendecilere karşı geniş avantajlar sağlandı. Ancak Ahaber’de aniden hedef alınması dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurulu, 23 zincir market hakkında soruşturma başlatmıştı. BİM’in de bu listede olması sürpriz olarak karşılandı ancak Ahaber’in hedef almasının farklı bir anlamı bulunuyor.

Başında Erdoğan’ın damadının kardeşi Serhat Albayrak’ın bulunduğu Turkuaz Grubu’nun bir televizyonu olan Ahaber’in Erdoğan’dan izinsiz BİM’i hedef alması pek olası görünmüyor.



BİM’E AĞIR ELEŞTİRİLER
Ahaber’in BİM’i hedef alan haberinde “BİM’den fırsatçılık rekoru! Milletin cebine göz diktiler!” başlığı kullanılırken haberin içeriğinde ise şu ifadeler kullanıldı:

“Ucuz market olarak Türkiye’de yaygın bir şube ağı olan BİM, tanzim satış sonrası İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde fiyatlarını indirse de, diğer illerdeki şubelerinde sebze ve meyveyi hala yüksek fiyattan satıyor. Toptan fiyatına fırsatçılık yapan BİM, ucuz market adı altında vatandaşın cebini yakarak kâr rekoru kırdı..”


 
Haberde Erdoğan’ın marketleri hedef alan sözlerine de atıf yapılarak “Hesabı sorulacak” ara başlığı kullanıldı. Erdoğan, zincir marketleri hedef alarak “Benim vatandaşıma bu fiyatlarla mal satanları hesaba çekmeniz lazım. Hazırlıklarımız var, bunun uygulamasını yapacağız. Bunun adı fırsatçılıktır, tefeciliktir, hatta ülkeye ve millete ihanettir.” demişti. Bu cümleler BİM’le yan yana kullanıldı.

GERÇEK ENFLASYONU DA İTİRAF ETTİLER
Öte yandan Ahaber’in haberinde hükümet enflasyonu yüzde 25 açıklasa da gerçek enflasyonun yüzde 81 olduğu da itiraf edildi.

Haberde fiyat artışlarıyla ilgili şu satırlara yer verildi:
 
“Sebze-meyve, temizlik ve gıdadaki 25 ürün üzerinden marketlerde yapılan araştırmaya göre; Aralık 2017 ile Eylül 2018 arasındaki fiyat artışı yüzde 81 seviyesinde gerçekleşti. Özellikle temizlik ürünlerinde kur şoku dönemindeki zamlar yüzde 100’leri aştı. Sonrasında kurdaki düşüş fiyatlara sınırlı yansıdı..”
<< Önceki Haber AKP'nin Ahaber'i Sahipleri Erenköy Cemaati’nden olan... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER