AKP'nin eski kurmayından flaş çağrı

AKP programını yazan Başbakan eski Yardımcısı Yalçınbayır, kişiye özel düzenlemeyle dokulmazlıkların geçici maddeyle kaldırılmasını eleştirdi. “Yolsuzluk dosyaları açılmalı ve bakanlar da yargılanmalı” dedi

Nagehan Alçı'dan yolsuzluk itirafı

15 sene evvel AK Parti programını yazarken görev alan Başbakan eski Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, sadece TBMM'de fezlekesi olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını eleştirdi. Kişiye özel Anayasa değişikliği yapıldığını belirten Yalçınbayır, “Terör hadisesi kamu vicdanını yaralıyor. Peki yolsuzluklar yaralamıyor mu? Tabi ki yaralıyor. Türkiye tarihinin en önemli dosyaları niye kaybolsun? 17-25 yolsuzluk dosyaları neden kapatılsın? Eski bakanların da dokunulmazlıkları kaldırılmalı. Yolsuzluk dosyaları yeniden açılmalı” dedi.

İLKE KARARI VARDI

Yalçınbayır, AK Parti programına kürsü dokunulmazlığı hariç bütün bakanların ve milletvekillerinin yargılanmalarının önünü açma maddesi koyduklarını söyledi. Geçen sürede AK Parti'nin dokunulmazlıkları kaldırmadığını belirten Yalçınbayır, “Anayasa Komisyonu Başkanlığı yaptım. İlk toplantıda ilke kararı aldık. ‘Milletvekili seçilmeye engel olan suçlarla ilgili dokunulmazlıkları kaldıracağız' dedik. Ama ilk toplantıda milletvekilleri görüş birliğine varamadı. Milletvekilleri dokunulmazlıkların sınırlandırılmasını istemiyor” dedi. 

İKTİDAR VE MUHALEFET REDDETTİ

2001 yılında yapılan Anayasa değişikliğinde dokunulmazlığın kaldırılması için adım atıldığını söyleyen Yalçınbayır, “Uzlaşma Komisyonu'ndan geçti. Anayasa Komisyonu'ndan geçti. Ama Meclis Genel Kurulu'nda reddedildi. İktidar ve muhalefet milletvekilleri reddetti” diye konuştu.

DOKUNMAK KONJONKTÜREL

Sadece Meclis'te fezlekesi olan vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını doğru bulmayan Yalçınbayır, “Bunlar kişiye özel Anaya değişikliği. Bugün kaldırılan konjektürel davranışlar. Ben konuya suç türü olarak bakmıyorum. Konuyu geçici maddeyle çözmek yanlış.

SUÇLU YARGILANSIN

Kalıcı maddeyle çözmek gerekir. Bunu çözerken bütününü dikkate almak gerekir. Kişilerin, konusu suç teşkil eden fiillerle ilgili ve milletvekili seçilmeye engel fiillerle ilgili yargılansınlar” diye konuştu.

KAZAN'DAN UYARI TELEFONU

AK Parti'nin kuruluş yıllarında İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan, Başbakan Yardımcısı Yalçınbayır'ı arayarak “Dokunulmazlıkları kaldırırsanız büyük hata edersiniz. TBMM çatısı altında siyaset yapamazsınız. AK Partililer de milletvekilliği yapamaz” diye uyarır.

BAKANLAR'DA YARGILANSIN

Milletvekilliği sona erdiğinde dokunulmazlığın kalktığını kaydeden Yalçınbayır, “Bakanların görev süresi bittiğinde bile yargılanmaları için Meclis'in karar vermesi gerekiyor. 

BÖYLE SAÇMALIK OLMAZ

Milletvekili dokunulmazlığının yanı sıra bakanların da dokunulmazlığı kalkmalı. Böyle saçmalık olmaz” dedi.

Özgür Düşünce
<< Önceki Haber AKP'nin eski kurmayından flaş çağrı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER