AKP'nin 'troll ordusu' iddiası

AKP tarafından oluşturulduğu iddia edilen 6 bin kişilik ‘Aktroll’ ordusu tartışma konusu oldu.

AKP'nin 'troll ordusu' iddiası

Uzmanlara göre sosyal medyada küfür, hakaret, tehdit ve şantaj dili kullanan hesaplar muhalifleri korkutmayı ve sindirmeyi amaçlıyor.

Muhafazakârlık iddiasındaki AKP’nin küfür ve hakaret savuran hesaplara ihtiyaç duymasını akademisyenler, siyasiler ve gazeteciler yorumladı.

Medya Etik Konseyi Başkanı Halit Esendir: Kişiliği olmayan istediğini söyleyen bir gençlik var. Böyle avane gençliği Aktroller adı altında topladılar. Bunlar belden aşağı konuşarak insanları kışkırtmak istiyor. Bunlarda ne ahlak var ne nezaket var. Karşıya saldırarak demoralize ederek moral bozarak onların da karşılık vermesini istiyorlar. Böylece karşı tarafı tahrik edip çıkan bazı sözleri çarpıtarak kullanıyorlar. Buna hâlâ AKP'nin göz yumması ilginç. Bu ne insani ne islamî ne de ahlaki.

AMAÇLARI KORKUTMAK
CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil: Sosyal medyada insanların üzerine saldıranların, hukuku ve ahlakı yok sayanların yöntemi trol oluşturmaktır. AKP de bu noktada oluşturduğu gruplarla toplumsal algı oluşturmaya çalışıyor. AKP’ye karşı olanlar belirlenip saydırılıyor. Bunların tek amacı iktidara karşı konuşanların susturulması, korkutulmasıve sindirilmesidir. En kolay ve korkakça yol.

BASKI VE TEHDİT
CHP Milletvekili Musa Çam: AKP, kendisi ve yandaşları direkt olarak saldıramadığı kurum, kuruluş ve kişiler üzerinde kendisinin el atından finanse ettiği, örgütlediği Aktroller marifetiyle bir baskı ve tehdit oluşturmakta. Her türlü karalamayı, suçlamayı ve gayrı ahlaki saldırıları gerçekleştirmektedir.

KANUNSUZ VE AHLAK DIŞI
CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray: Bu troller sayesinde yalan haberler, ters bilgiler sosyal medya aracılığıyla yayıldı. Bazen karşı taraftan görünerek içini karıştırmak tarzında, bazen de hedef gösterilen kişilere hücum etmek tarzında işler yaptılar. Sadece dindar olmalarına gerek yok, ahlaklı olan kimsenin yapmayacağı iş bunlar. Üstelik aldığımız bilgilere göre bunları AKP’li belediye, devlet dairelerinde istihdam ediyorlar. Yaklaşık 6 bin kişi olduğu söyleniyor. Devleti zarara uğratıyorlar. Milletin vergileriyle parti propagandası yapacak insanlara maaş veriyorlar. Hepsi kanunsuz ve ahlak dışı işler.

DİNDAR DEĞİLLER
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin: AKP’nin sosyal medyada trol kullanmasının nedeni çok açık. Suçluluk psikolojisidir. Bu kadar yasa dışı işe başvurursanız bunları yapmak zorunda kalırsınız. Yaptıklarının altında kalıyorlar. Ayrıca AKP’nin dini değerleri ve sözde muhafazakar tanımı çok uygun değil. Bu tanım hiçbir AKP’liye uymuyor. Keşke uysaydı. İnanç bilgisi olan birine sorsanız, trollerin yaptığını dinen doğru bulmaz. Hak yeme, yalan söyleme, iftira atma, hakaret etme kesinlikle kabul edilemez. Bu dine de ahlaka da hukuka da sığmaz. İslam dininde yeri yoktur. Bunları hiçbir din de kabul etmez, en büyük günah olarak görür.

ALGI YÖNETİMİNİN PARÇASI
Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Tosun: Sosyal medya algı yönetiminin çok
önemli bir parçası haline geldi. O yüzden sosyal medyada kendisi gibi düşünenlerin çoğaldığını görmek, sayısal çoğunluğa ulaşmak için kurum, kişi ve partiler bu şekilde trol denilen insanları görevlendiriyor. Algı yönetiminin önemli bir parçası olduğunu gösteriyor.

KORKUNUN ÜRÜNÜ
Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay: Bu bir korkunun ürünü. Çünkü kamuoyunda itibar yitiriyor iktidar. Demokrasi ve ahlak dışı davranış içindeler. İki satırlık tweete davalar açıyorlar. Kendilerine olan güvensizliğin çaresini demek ki sosyal medyada buluyorlar. Daha çok rezil oluyorlar.

AHLAK SORUNU VAR
Akademisyen Gazeteci Haluk Şahin: İnternette iletişimin en temel sorunu etik değerlerin oturmamış olması. Birileri bu boşluktan yararlanarak interneti bir çamur atma ve kötülük aracı olarak kullanıyorlar. Burada çok ciddi toplumsal ahlak sorunu var.

PARA İÇİN YAPIYORLAR
İzmir Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Atilla Sertel: Sosyal medyada AKP aleyhine gerçek düşüncelerini söyleyen insanları ancak küfürle, hakaretle ve tehdit ederek sindirmeye çalışıyorlar. Menfaat ve para karşılığında yapıyorlar bu işi. Para bitince, örtülü ödenek bitince Aktroller ve hakaretler azalıyor.

BU YÖNTEM HARAMDIR
Zaman Gazetesi yazarı Ali Bulaç: Sosyal medyadaki troller son birkaç senede ortaya çıktı. Bütün savaşlarda ilk öldürülen hakikat olduğu için, yalan, iftira, ahlaksızlık, töhmet, itham bunu kullanıyorlar. Hangi gruptan olursa olsun yalanı, fuhşiyatı yaymak haramdır. Bu Müslüman’a yakışmaz ahirette çok ağır hesabı vardır. Masum birine iftira atmanın dünyevi cezası, ebediyen şahitliğinin kabul edilmemesidir. Bu yöntem haramdır.

ÇİRKEFLİKLER ÖRTÜLÜYOR
Sosyal Medya Uzmanı Yasin Kesen: Bu Aktroll gerçeğini ne yazık ki 2,5 yıldır Türk halkı çözümleyemedi. Muhafazakar olduğunu iddia eden bir siyasi hareketin neden böyle bir çirkefliğe ihtiyacı olabilir? Olsa olsa daha büyük çirkeflikleri örtmek ya da unutturmak için toplumu bu küfürbazların üslubuyla meşgul etmek olabilir. Ve bunu başarıyorlar da. Aktrolleri kaale alanlar, asıl gerçekleri ıskalıyor. Muhafazakârlık kılıfı altında yürütülen faaliyetler, Aktrollerin çıkardığı gürültü sayesinde gündem dışında kalıyor.

IRKÇI VE ÖTEKİLEŞTİRİCİ
Reklam Danışmanı ve Köşe Yazarı Ali Atıf Bir: Irkçı, ötekileştiren ve aşağılayan bir dil kullanarak sosyal medyayı kendilerini ifade ermek isteyen normal kullanıcılara aman vermeyen troller sosyal medyanın hoş olmayan hatta iyiliklerini kapatan kara bir yüzü. Ortada bir suç unsuru varsa bu adaletin işi. Yoksa siyasi partilerin bu işi legal olarak yapmaları için YSK’nın bir yönetmelik çıkartması ve bu hesapların parti sponsorluğunda şeffaf olarak belirlemesi şart.

İLKESİZ VE DEĞERSİZ BİR SİYASET
 MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: AKP’yi yönetenler muhafazakar değerlerden uzak. Bunlar faydacı ve maddeci bir yapıya sahiptir. Bu açıdan da meydanlardaki yalanlarını halka anlatmak için, bunların doğru olduğunu söylemek, halkı inandırmak için trol oluşturuyorlar. Kendisini muhafazakar olarak tanımlayan AKP, bunları beslemeye çekinmiyor. Oluşturdukları bu yapılar da ailemize, geçmişimize, ölmüşlerimize, anamıza, babamıza küfür ediyor. Bir Müslüman’ın değil söylemesi, aklından dahi geçirmemesi gereken sözler sarf ediyorlar. Bunlar açıkça milli değerlere uzak bir siyasetin temsilcisi. Ellerine geçirdikleri gücü kaybetmemek adına her türlü iftirayı atıp insanları bezdiriyorlar. Ahlakı çökerten zihniyetin ürünüdür. İlkesiz değersiz bir siyasettir. İnsanlar arasında kin ve nefret oluşturuyorlar.
<< Önceki Haber AKP'nin 'troll ordusu' iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER