Akşener: Erdoğan'ın tekrar seçilmesi imkânsız

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasındaki ittifakın "çifte katolik nikâhı" gibi olduğunu söyledi. Partisinin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile ittifakı sürdürüp sürdürmeyeceklerinin ise, hükümet sisteminin ileride nasıl şekilleneceğine bağlı olduğunu kaydetti.

SHABER3.COM

"Anahtar parti" oldukları için İyi Parti üzerinden bir takım ittifak hesapları yapıldığını kaydeden Meral Akşener, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023'te yeniden cumhurbaşkanı seçilme ihtimali olmadığını iddia etti.

Akşener gündeme ilişkin soruları cevapladı.

CHP ile işbirliği devam edecek mi?

Akşener'e ilk soru, Cumhur ve kendisinde içinde yer aldığı millet ittifaklarının devam edip etmeyeceği oldu. Milliyetçi Hareket Partisi'ni (MHP) kastederek, "Küçük ortak açısından katolik nikahı görünüyor." diyen Akşener, Erdoğan'ın ne düşündüğünü bilmediğini belirtti.

Partisinin içinde yer aldığı Millet İttifakı'nın ise, "Türkiye'ye nefes aldıran sonuçlar ortaya çıkarttığını" belirtti. Akşener'e göre ittifakların geleceği, "artık işlemediğini düşünüyorum" dediği Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin nasıl devam edeceğine bağlı:

"Zaten herkes hükmi şahsiyeti üzerinde yol yürür. Şimdi biz yeni bir partiyiz. İlkeleri, hayata bakışı, projeleri başka bir siyasi partiyiz. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 100 yıllık bir parti. Gelenekleri olan, kurumsal kültürü olan, bir tarafı ile çok önemli bir tarafı ile çok zorlu bir siyasi yapı. Bütün bunlara bakıldığı zaman yarının ne göstereceğini bugünden tanımlamak zor. Ama bu sistem devam ettiği süre içerisinde bu umudu, başarabilme hissini, oyla değiştirebilme hissini kimsenin elinden almaya da hakkımız yok. Bu iş birliği, sonuçları itibariyle bizim açımızdan memnuniyet verici. Ama parlamenter sisteme geçilmiş veya ittifaklar kurumsallaşmış ya da tam tersine ortadan kalkmışsa, hepsi yeniden değerlendirilecek bir durum. Ama Cumhur İttifakı'nın küçük ortak beyanlarına baktığımız zaman, orası gerçekten çifte, şeddeli katolik."

İyi Parti, Cumhur İttifakı'na katılır mı?

Akşener'in Cumhurbaşkanlığı yerleşkesindeki 30 Ağustos resepsiyonunda Erdoğan'la sıcak diyalog görüntüleri, kulislerde "siyasi yakınlaşma" olarak yorumlanmıştı. 

Hatta bu görüntülerden yola çıkarak, Cumhur İttifakı'nın İyi Parti ile genişleyeceği yorumları da yapılmıştı.

Gazetecilerin soruları karşısında Akşener, bu yorumların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Geçen yıl da 30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonuna katıldıklarına işaret eden Akşener, Erdoğan ile sohbetlerinin "nasılsınız, bayramınız kutlu olsun" ile sınırlı olduğunu, "siyasi nezaket dışında konumlandırılacak bir fotoğraf olmadığını" anlattı. 

"Erdoğan'ın seçilmesi imkânsız"

Son dönemde neden sürekli İyi Parti üzerinden ittifak senaryolarının konuşulduğunu ise Akşener, "anahtar parti" olmalarına bağladı ve 2023 seçimlerine ilişkin de iddialı bir tahminde bulundu:

"2023 seçimlerinde, yani 2023 diye bildiğimiz için söylüyorum, Sayın Erdoğan'ın seçilmesi imkânsız. Kendisinin de bunu gördüğünü biliyorum. Yetmiyor oyları. Anahtarız biz, dolayısıyla çekiştirilmekten daha doğal hiçbir şey olmaz."

Peki 2023 veya olası bir erken seçimde Ekrem İmamoğlu ya da Abdullah Gül'ün aday olması halinde, kendisi aday olacak mı, yoksa bu isimlere karşı Erdoğan'ı destekler mi?

Akşener, partisinin "güçlü bir anahtar" konumunda olduğunu belirtirken, Süleyman Demirel'in sözlerini anımsatıp, "Doğmamış çocuğa niye don biçtiriyorsunuz bana? O konuda henüz söylenecek bir şey yok. Yani kim aday, kim değil bilmiyoruz ki!" karşılığını verdi.

<< Önceki Haber Akşener: Erdoğan'ın tekrar seçilmesi imkânsız Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER