Aktif Eğitim-Sen: Ek ders ücretlerinde yüzde 100 artış için eylem başlattı


Aktif Eğitimciler Sendikası öğretmenlerin ek ders ücretlerinin yüzde 100 oranında artırılması için eylem başlattı. Tüm öğretmenlerden, ek ders ile ilgili haklı taleplerinin bir an önce yerine getirilmesi için Aktif Eğitim-Sen tarafından hazırlanan talep yazısının e-posta yoluyla ilgili yerlere ulaştırılması istendi.

Sendikadan yapılan açıklamada, eğitim-öğretim sürecinin başarılı olmasını sağlayacak olanların öğretmenler ve diğer eğitim çalışanları olduğu belirtildi ve öğretmenlerin hak ettikleri değeri maddi ve manevi yönden alamadıkları üzerinde duruldu. Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, öğretmenlerin ve diğer eğitim çalışanlarının mesleki motivasyonlarının yükselmesi, toplumdaki saygınlık ve mesleki verimliliklerinin artırılması için özlük haklarında iyileştirilme yapılması gerektiğini belirtti. Öğretmenlerin ülke ve toplumun geleceği adına önemli görevlerden birini ifa ettiğine dikkat çeken Bahçe, "Ne yazık ki maddi gelir ve özlük hakları konusunda adaletsiz uygulamalar yüzünden öğretmenlerimiz mağdur oluyor. Ülkemizde eğitim alanında çalışanlar, OECD ülkelerindeki eğitim çalışanlarına göre daha fazla çalışmalarına rağmen onlardan daha düşük ücret almaktadırlar." dedi.

"TÜRKİYE'DEKİ ÖĞRETMENLER, OECD ÜLKELERİNE GÖRE 141 SAAT DAHA FAZLA ÇALIYOR"

OECD'nin 'Bir Bakışta Eğitim Raporu 2013'e göre Türkiye'deki öğretmenlerin, diğer ülkelerdeki öğretmenlere göre çok daha fazla çalıştığını kaydeden Bahçe, Türkiye'de öğretmenin yıllık zorunlu çalışma süresi bin 816 saat iken, OECD ülkelerinde, bu süre ortalama bin 675 saat olduğunun altını çizdi. Bahçe, "Türkiye'de öğretmenler, OECD ortalamasından her yıl yaklaşık 141 saat daha fazla çalışmaktadır. Türkiye'de görev yapan bir öğretmen hem maaş olarak dünya ortalamasının çok gerisinde maaş almakta bununla birlikte çalışma saatleri açısından da oldukça fazla çalıştırılmaktadır. Çalışmaya karşı olmak, hele gelişmekte olan bir ülkenin daha fazla çalışmasının önüne geçmek tabi ki doğru değildir fakat eşit işe eşit ücret bir devlet politikası ise öğretmenlerin bu emek ve gayretleri karşılığını bulmalı, onlara yapılacak ücret iyileştirmeleri ile bir nebze olsun yapılan haksızlıklar telafi edilmeye çalışılmalıdır." ifadelerine yer verdi.

Bahçe, dünyada ve Türkiye'de öğretmenlerin yaz tatili süreleri ile öğretmen maaşları hakkında da şu bilgileri verdi: "OECD ülkelerinin çalışma saatleri ve yıllık tatil süreleri göz önüne alındığında ülkemizde öğretmenlerin çok çalışıp az tatil yaptıkları rahatlıkla görülecektir. Yani öğretmen haftada 3 gün çalışıp geri kalan sürede yatmamaktadır. Dünyanın gelişmiş birçok ülkesinden daha fazla çalışmakta, daha az tatil yapmaktadır."

'OECD ÜLKELERİ ARASINDA EN AZ MAAŞ ALAN ÜLKE TÜRKİYE'

Dünya Bankası'nın yaptığı verileri aktaran Bahçe, şöyle devam etti: "2012 OECD ülkeleri raporuna göre Türkiye'de bir ilkokulu öğretmeni 13 bin 368 dolar, lise öğretmeni ise13 bin 882 dolar yıllık maaş alıyor. OECD Ülkeleri arasında en az maaş alan ülke olarak son sırada yerini alan Türkiye dolar kuru üzerinden 2012 yılından bu yana hiç zam yapmasa bugün 3 TL civarında olan dolar bazında ilkokul öğretmenine 40 bin TL, lise öğretmenine 42 bin TL yıllık maaş vermesi gerekiyor. 2016 yılında yeni başlayan 9/1 öğretmenin maaşı yaklaşık 2 bin 455 TL'dir. Yıllık olarak ise toplam 29 bin 460 TL maaş almaktadır. Doların 3 TL civarında seyrettiğini düşündüğümüzde bir öğretmenin dolar karşılığı maaşı yıllık 9 bin 820 dolara tekabül etmektedir."

Öğretmen maaşlarının eridiğini kaydeden Bahçe, "Sadece 2012 yılından bu yana yapılan bütün zamlar ve ek ödemeler de eklenerek öğretmen maaşları yaklaşık yüzde 30 oranında erimiş görülmekte, öğretmenin alım gücü her geçen yıl düşmektedir. Bir dünya devleti olan güzel ülkemizin emektar öğretmenlerine bu ücretler yakışmamaktadır. Yıllardan beri süregelen öğretmen maaşlarındaki erime, ek derse yapılacak yüzde 100'lük artışla bile tam olarak giderilemeyecektir." diye belirtti.

Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in önerisinin yerine getirdiği için hükümete teşekkür eden Bahçe, "Hüseyin Çelik 2005 yılında ek ders 10 lira olacak demişti. Yıl 2016 ek ders ancak 11 yılda 10 lira oldu. 2005 yılında bir milli eğitim bakanının ek dersin 3,5 TL'den 10 TL'ye çıkarılması gerektiğini söylediği ve bunu gerekçeli olarak Maliye Bakanlığına sunduğu düşünüldüğünde, aradan geçen 11 yılda ülkemizin ne denli büyüdüğü, ekonomisinin ne kadar iyi olduğu, kişi başına düşen milli gelirin ne kadar arttığı her ortamda dillendirilirken bizim ek derse sayın eski bakanımız gibi yüzde 250 değil sadece yüzde 100 zam istememiz gayet normal değil midir?" diye sordu.

Aktif Eğitimciler Sendikası Ek ders ile ilgili şu öneride bulundu: "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 176. maddesindeki gösterge rakamları yükseltilerek, ek ders ücretleri günün şartlarına uygun hale getirilmelidir. Bunun için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176. maddesindeki gösterge rakamlarının gündüz için 280, gece ve hafta sonu için 300 olarak değiştirilmelidir.

Ek dersler ile ilgili düzenleme yapılırken toplam ek dersleri için yüksek lisans yapanlara yüzde 25, doktora yapanlara yüzde 40 ek dersleri zamlı ödenmelidir. Daha önceleri verilen bu hakkın yeniden tesis edilmesi gerekmesi için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176. maddesine 'öğretmenlerin ek ders ücretleri yüksek lisans yapanlar için yüzde 25, doktora yapanlar için yüzde 40 artırımlı ödenir." CİHAN
<< Önceki Haber Aktif Eğitim-Sen: Ek ders ücretlerinde yüzde 100 artış... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER