Aktif Eğitim Sen: Ek gösterge ve ek ders ücretleri artırılmalı

Aktif Eğitim Sen: Ek gösterge ve ek ders ücretleri artırılmalı

Aktif Eğitimciler Sendikası Adana Şube Başkanı Ömer Yılmaz, öğretmenlerin maddi gelir ve özlük hakları konusunda adaletsiz uygulamalar yüzünden mağdur olduklarını söyledi. Türkiye'de eğitim alanında çalışanların, OECD ülkelerine göre daha fazla çalışmalarına rağmen onlardan daha düşük ücret aldıklarını belirten Yılmaz, "Öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ek göstergelerinin 3600'e yükseltilmesini ve ek ders ücretlerine yüzde 100 oranında artış yapılmasını istiyoruz." dedi.

Türkiye'de öğretmenin yıllık zorunlu çalışma süresi bin 816 saat iken, OECD ülkelerinde bu sürenin ortalama bin 675 saat olduğunu ifade eden Ömer Yılmaz, "Türkiye'de öğretmenler, OECD?ortalamasından her yıl yaklaşık 141 saat daha fazla çalışmaktadır. Maaşlara bakınca ise, Dünya Bankası 2012 OECD ülkeleri raporuna göre Türkiye'de bir ilkokul öğretmeni 13.368 dolar, lise öğretmeni ise13.882 dolar yıllık maaş alıyor. OECD ülkeleri arasında en az maaş alan ülke olarak son sırada yerini alan Türkiye, bugün 3.00 TL civarında olan dolar bazında ilkokul öğretmenine 40.000 TL, lise öğretmenine 42.000 TL yıllık maaş vermesi gerekiyor. 2016 yılında yeni başlayan 9/1 öğretmenin maaşı yaklaşık 2 bin 455 TL'dir. Yıllık olarak ise toplam 29 bin 460 TL maaş almaktadır. Doların 3.00 TL civarında seyrettiğini düşündüğümüzde bir öğretmenin dolar karşılığı maaşı yıllık 9 bin 820 dolara tekabül etmektedir. Bu da gösteriyor ki yıllar hiç durmadan öğretmen maaşını eritiyor, sadece 2012 yılından bu yana yapılan bütün zamlar ve ek ödemeler de eklenerek öğretmen maaşları yaklaşık yüzde 30 oranında erimiş görülmekte ve öğretmenin alım gücü her geçen yıl düşmektedir. Türkiye'de görev yapan bir öğretmen hem maaş olarak dünya ortalamasının çok gerisinde almakta he de fazla çalıştırılmaktadır." diye konuştu.

Yaz tatili sürelerinde de OECD ülkeleri ile Türkiye arasında fark olduğunu anlatan Yılmaz, "Yaz tatili süreleri İtalya'da 13, İspanya'da 12, Fransa'da 9. Türkiye'de ise 8 hafta. OECD ülkelerinin çalışma saatleri ve yıllık tatil süreleri göz önüne alındığında ülkemizde öğretmenlerin çok çalışıp az tatil yaptıkları rahatlıkla görülecektir." ifadelerini kullandı.

Öğretmeni mutlu olmayan bir milletin sağlıklı gelişmesi ve üretmesinin mümkün olmayacağının altını çizen Yılmaz şunları söyledi: "Gelecek nesilleri yetiştirme vazifesini üstlenmiş, mesleki itibara her zamankinden daha fazla ihtiyacı olan bir kariyer mesleğini icra eden öğretmenlerin ek göstergelerinin ve aldıkları ek ders ücretlerinin yükseltilmesi gerekmektedir. Hep beraber eğitim kalitesini yükseltmek, öğretmenlerin moral ve motivasyonunu artırmak, hak ettiği itibarını geri vermek, insanca yaşama hakkına ve hayat standardına ulaştırmak istiyorsak, maddi manevi sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bu sorunların başında yer alan ekonomik problemlerin çözümü için de öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkartılmalı ve yıllardır değişmeyen ek ders ücretleri yüzde 100 oranında artırılmalıdır."
CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER