AKÜ'lü bilim insanları yunusa endoskopi yaptı


Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri, Türkiye'de ilk kez bir yunusa endoskopi uyguladı. Antalya'da özel bir su parkında yapılan müdahale ile yunusun midesindeki yabancı cisme müdahale edildi.

AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Civelek ve veteriner hekimlerden oluşan bir ekip tarafından yapılan operasyonun dünyada sayısı birkaçı geçmeyen vakıalar arasında yer aldığını belirtildi. Civelek, "Bir süre önce ekibimiz tarafından, gastrik yabancı cisim şüpheli bir yunusa tanı ve tedavi amaçlı endoskopik girişim uygulandı. Geçenlerde yayınlanan makale ile de Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bu uygulamayı rapor ettik." dedi. Civelek, müdahale ettikleri yunusta, profesyonel dalış maskesi varlığını tespit ettiklerini kaydetti.

AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi, açıklamasını şöyle tamamladı. "Yunusun sindirim sistemi anatomisinin farklı olması, başlangıçta bir dezavantaj gibi dursa da, rutin olarak kedi ve köpek mide-bağırsak sistemlerinde endoskopi uygulamaları için kullandığımız cihazın teknik açıdan yeterli oluşu, tanı yönüyle işimizi kolaylaştırdı. Fakat kedi, köpek ve insanlar için tasarlanmış ve hali hazırda piyasada bulunan mevcut yabancı cisim uzaklaştırma amaçlı kullanılabilecek olan aparatlar, uzun süre midede beklemiş bu büyüklükteki ve pozisyondaki bir yabancı cismin uzaklaştırılmasında yetersiz kaldı."

CİHAN
<< Önceki Haber AKÜ'lü bilim insanları yunusa endoskopi yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER