Albayrak Grubu Yerli tank efsanesini nasıl çökertti

Yeni Şafak Gazetesi'nin sahipleri Albayrakların Tümosan yerli tank yapmayı başaramayınca sözleşmeyi iptal etti. Böylece iki yıldır AKP iktidarının seçim meydanlarında kullandığı 'Yerli Tank ' efsanesi çöktü.

SHABER3.COM

Yeni Şafak Gazetesi 'nin de sahiplerinden Albayrak Grubu pancar motoru yapmak için kurulan 'Tümosan' şirketinde Tank ihalesi alınca olanlar oldu. Yıllarca seçim meydanlarında 'Yerli Tank' üretiyoruz yalanı ile kitleleri etkilemeye çalışan AKP iktidarı sessiz sedasız projeyi noktaladı. Hem ihalayi aldığı halde beceremeyen Albayraklar Grubuna bütün teminatları verilerek.   

KAP'a açıklama gönderen Albayrak Grubu projenin yerli olmadığını da itiraf etmiş. 

“Gerek projenin hazırlık sürecinde ve gerekse TDS seçimi yapıldıktan sonra alternatif oluşturmak üzere Almanya, İngiltere, Güney Kore, İspanya, ABD, Ukrayna, Rusya, Japonya ve Kanada menşeli firmalarla defalarca karşılıklı görüşme gerçekleştirmiş, görüşmeler sonrasında; teknik nedenlerle batılı firmalardan destek almanın kaçınılmaz olduğu, politik nedenlerle bir tek TDS ile proje süresince çalışma iş modelinin gerçekleştirilemeyeceği ve destek kapsamı ile süresinin kısıtlı olacağı anlaşılmıştır.

Avrupa Parlamentosu’nun ülkemize karşı aldığı olumsuz tavır ve sonrasında Avusturya’nın Türkiye’ye askeri teçhizat ve malzeme ihracatının önlenmesi kararı, batı kökenli firmalardan gelecekte teknik destek ve askeri nitelikli kritik malzemenin kesintisiz olarak satın alınmasının imkansız olacağı ve sözleşme yapılsa dahi bahse konu desteğin kesilmesinin kuvvetle muhtemel olduğu kanaatine varılmıştır.”


YERLİ (OLMAYAN) MİLLİ TANK MACERASI

 Altay Tankı’nın gövde tasarımı (çizimler) Güney Kore’den kopyalandı. Albayrak da Avusturya’dan getireceği motoru ‘yerli’ diye yutturacaktı. Tankın diğer aksamının nasıl temin edileceği ise ‘kervan yolda düzelir’ zihniyetine havale edildi. Bu arada vatandaş, tek sesli medyanın manşetlerine bakıp millî tankımız olduğunu zannedecekti. Zaten işin aslı hiç konuşulamadı ki…

Tank ihalesi sürecini takip eden Ekonomist Semih Ardıç ' Pancar motoru ile tank motorunu tefrik edemeyen Albayrak’ın Türkiye’ye kaybettirdiği vaktin ve paranın hesabını kim soracak? ‘Milli tanka TÜMOSAN motoru’ başlıklı haberlerin evvela kendi gazeteleri Yeni Şafak’ta çıkması ile başlayan keriz silkeleme (manipülasyon) operasyonu da fâil-i meçhul kalacak, öyle mi?' sorularını gündeme getirdi 




<< Önceki Haber Albayrak Grubu Yerli tank efsanesini nasıl çökertti Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER