Ali Tuygan: Artık idrak etmeliyiz, 'Cumhuriyet'in en sorunlu günlerindeyiz


Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Ali Tuygan, Cumhuriyet döneminin en sorunlu günlerini yaşadığımızı söyledi.

Emekli olmadan önce Ottawa, Riyad, Atina ve UNESCO'da büyükelçi olarak Türkiye'yi temsil eden Tuygan, Türkiye'nin Suriye politikasını eleştirdi. Suudi Arabistan ve Katar'ın Ortadoğu'da Türkiye'nin kalıcı müttefikleri olamayacağını vurguladı.

Cumhuriyet gazetesinden Selin Ongun'a konuşan Tuygan, "Geleneksel dış politika ilkelerimizi terk ederek Suriye ihtilafına taraf olmamız büyük bir yanlış olmuştur. Tutumumuzda ısrarcı olmamız yanlışın maliyetini giderek yükseltmiştir. Neticede ülkemizi Cumhuriyet döneminin en sorunlu günlerine getirmiştir. Artık bunu idrak etmeliyiz. Rusya ile ilişkilerimizin kötüleşmesinin de, Amerika ile ilişkilerimizin gerilmesinin de, Ortadoğu'da karşılaştığımız açmazların da, içerideki güvenlik sorunlarının da, hepsinin sebebi Suriye ihtilafına taraf olmamızdır. Suriye konusunda ciddi bir tutum ayarlanması uzun zamandır gerekliydi ama bugün artık hayati. Şu anda hükümetin yapması gereken, ateşkes sürecine ve Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın başlatacağı siyasi sürece samimi destek vermektir... Bu bir yerde köşeye sıkışmaktır. Geldiğimiz nokta maalesef budur. Ancak sadece ateşkesi ve barış sürecini desteklemekle kalmamalıyız. Rusya ile uçak düşürülmesi olayını arkada bırakacak bir arayışa da girmeliyiz. Bunun için de ilk yapılması gereken tonu düşürmektir." dedi.

Ortadoğu liderliği sevdasıyla Türkiye'nin öz çıkarlarının gözardı edildiğini anlatan Ali Tuygan, "Bugün özellikle Amerika ve Rusya'ya yönelik gerginliği tırmandırıcı söylemlerden kaçınılması, onlarla ve bölge ülkeleriyle sarsılan ilişkilerin de onarılması için geniş bir cephede çaba gösterilmesi gerektiği kanısındayım." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Ali Tuygan: Artık idrak etmeliyiz, 'Cumhuriyet'in en sorunlu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER