Alkol, kolalı içecekler ve tütüne zam geldi

Maliye Bakanlığı’nın aralarından alkollü, kolalı içecekler ile tütün ürünlerinin de bulunduğu bazı mallara zam yaptı.

Alkol, kolalı içecekler ve tütüne zam geldi

Maliye Bakanlığı’nın aralarından alkollü, kolalı içecekler ile tütün ürünlerinin de bulunduğu bazı mallara uyguladığı Katma Değer Vergisi (KDV) oranı, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oran ve tutarları ile Tütün Fonu tutarları artırıldı.

KOLALI GAZOZLARA YÜZDE 25 KDV ORANI UYGULANACAK

Bugünden itibaren uygulamaya konulan yeni oranlara göre; kolalı gazozlara yüzde 25 KDV oranı uygulanacak. Malttan üretilen biralara yüzde 63 KDV ile asgari 1,03 lira maktu vergi tutarı ilave edilecek. Diğer alkollü içeceklerde ise alkol derecesi ve kapların muhtevasına göre maktu vergi tutarları 5,57 lira ile 150,71 lira arasında değişiyor.

Tütün içeren purolar ile uçları açık purolar, sigarillolar, içiler tütün (herhangi bir oranda tütün yerine geçen maddeleri içersin-içermesin), enfiye veya çiğnemeye mahsus tütünün vergi oranı yüzde 40, asgari maktu vergi tutarı 0,2210 lira, maktu vergi tutarı ise 0,2468 oldu.


MAL VE HİZMETLERE YENİ SIRALAR EKLENDİ

Bakanlar Kurulu tarafından 29 Aralık 2015 günü yürürlüğe konan kararnamenin karar ekine göre; 2007 tarihli Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın eki olan birinci listeye aşağıdaki yeni sıralar eklendi:

Üçüncü maddenin 19. sırası ‘Küspe (nişastacılık artıkları ve benzeri artıklar ile biracılık ve damıtık içki sanayiinin posa ve atıkları hariç), tam yağlı soya (fullfat), kepek, razmol, balık unu, et unu, kemik unu, kan unu, tapiyoka(manyok), sorgum ve her türlü fenni karma yemler (kedi-köpek mamaları hariç), saman, yem şalgamı, havyan pancarı, kök yemler, kuru ot, yonca, fiğ, korunga, hasıl ve slajlık mısır, üçgül, yemlik lahana, yem bezelyesi ve benzeri hayvan yemleri (yeşil ve kuru kaba yemler ve bunların palet şeklinde veya mevsimsel ihtiyaçlara göre bir bağlayıcı kullanılarak veya kullanılmadan işlem görmüş olanları dahil). Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübreler ile gübre üreticilerine bu ürünlerin içeriğinde bulunan hammaddelerin teslimi.”

CHA
<< Önceki Haber Alkol, kolalı içecekler ve tütüne zam geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER