Alkol ve sigara, baş ve boyun kanseri riskini artırıyor


Türkiye'de her yıl 5 bin kişiye baş ve boyun kanseri teşhisi konulduğunu ve bu rakamın alkol ve sigara kullanımındaki artışla paralellik gösterdiğini belirten uzmanlar, bu iki zararlı alışkanlığın bırakılması halinde hastalığın görülme oranının yüzde 50 azalacağını ifade etti.

Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Kurucu Üyesi, Medical Park Bahçelievler Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Berrin Pehlivan baş ve boyun kanserleri hakkında açıklamalarda bulundu. Baş ve boyun kanserleri hakkında toplumda henüz bir farkındalık oluşmadığını belirten Pehlivan, "Akla ilk gelen ve tanınan kanser türlerinin meme, akciğer, kolon, rahim ağzı veya lösemi. Oysa baş ve boyun kanserleri dünyada görülen tüm kanserlerin yüzde 10'unu oluşturuyor. Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında 6. sırada" şeklinde konuştu.

Baş ve boyun kanserleri arasında en sık görüleni gırtlak kanseri olduğunu belirten Pehlivan, "İlk belirtisi 10-15 günden uzun süren ses kısıklığı olan gırtlak kanserini ağız boşluğu ve geniz kanserleri izliyor. Kanser tarama programları arasında yer almayan baş ve boyun kanserleri boyunda beliren ağrısız kitleler ile de teşhis ediliyor. Tümör önce lenf bezlerinde kendini gösterebiliyor. Boyun bölgesinde 2-3 haftadan uzun süre geçmeyen ağrısız şişlikler, hastanın enfeksiyondan başka bir sorunu olduğuna işarettir. Baş ve boyun kanserleri "Ben buradayım" diyen bir kanser türüdür. Bu nedenle kişi bu belirtileri iyi okumalı ve vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır." ifadelerini kullandı.

BAŞ DÜŞMANI ALKOL VE SİGARA

'Erkeklerde günde 3, kadınlardaysa günde 2 bardaktan fazla alkol tüketimi baş ve boyun kanseri riskini artırıyor.' diyen Pehlivan, "Bu iki zararlı alışkanlığın bırakılması hastalığın görülme oranını yüzde 50 azaltıyor. Erkeklerde kadınlara göre 4-5 kat daha fazla rastlanan bu kanser türü, son yıllarda kadınlarda da ciddi oranda görülmeye başlandı. Bunun nedeni kadınlardaki alkol ve sigara tüketiminin artması." diye konuştu.

ERKEN TANI İLE YÜZDE 80 BAŞARI MÜMKÜN

Doç. Dr. Berrin Pehlivan, erken tanı ile yüzde 80 oranında tedavi edilebilen baş ve boyun kanserlerinin belirtileri hususunda ise şu bilgileri verdi:

-Boyunda beliren ağrısız şişlikler
-Ağız içinde, dilde ve dudakta iyileşmeyen yaralar
-Yutkunmada Güçlük
-Devam eden burun tıkanıklığı veya burun kanaması,
-Göz çevresinde şişlik veya çift görme
-Devam eden kulak ağrıları, kulak çınlaması

CİHAN
<< Önceki Haber Alkol ve sigara, baş ve boyun kanseri riskini artırıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER