Alman bakanlıklar da dinlenmiş


Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA), Almanya'da sadece Başbakan Angela Merkel'i değil, birçok üst düzey siyasetçiyi de dinlemiş. Wikileaks'in ele geçirdiği gizli belgelere göre, ABD istihbaratının hedefinde ülkenin ekonomi ve ticaret politikaları vardı. NDR, WDR ve Süddeutsche Zeutung'un (SZ) belgeleri incelemesinin sonundaBaşbakan Yardımcısı ve Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel'in geçen yasama döneminde muhalefet lideriyken de dinlendiği ortaya çıktı.

SZ'in tahminlerine göre Gabriel hâlâ dinlenmeye devam ediyor. Gabriel, dinlenmesinden ziyade Alman ekonomisinin güvenliği açısından tedirgin olduğunu dile getirdi. Devlet kanalı ARD'ye konuşan Gabriel, son gelişmelerin "Casusluk girişiminin hedefinde ekonomi dünyası da var mı?" sorusunu canlandırdığını söyledi. Alman firmaların ekonomik casusluğa karşı güvenliğinden sorumlu bakan Gabriel, "Bu çok sorunlu bir konu" ifadesine yer vererek, bu konunun Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu'nun alanına girdiğini belirtti. Ekonomi Bakanlığı'nın dinlenmesi konusunda ise Gabriel, bakanlıkta casusların ilgisini çekebilecek konuları telefonla halletmediklerini söyledi.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise son casusluk iddialarını araştıracaklarını açıkladı. Casusluğa karşı korunma konusunda sadece doğu değil, batıdaki istihbarat teşkilatlarına da bakıldığını dile getiren de Maiziere, Almanya'nın dinlemelere kuşkuyla baktığını aktardı.

Wikileaks'in ifşa ettiği belgelere göre, Gabriel'in yanı sıra dinlenen 69 telefon numarasının arasında Federal Çevre Bakanı Barbara Hendricks ve eski Maliye Bakanı Oscar Lafontaine'nin de isimleri geçiyor. Listedeki bazı numaraların hala kullanımda olması ise kafalarda 'Dinlemeler devam mı ediyor?' sorusunu getiriyor. Federal Hükümet ise bu haftanın başında konuyla ilgili net bilgilerinin olmadığını, bundan dolayı değerlendirme yapamayacağını açıkladı.

Yaklaşık iki yıl önce Merkel'in telefonunun 2002'den itibaren dinlendiği ortaya çıkmış, patlak veren 'casusluk skandalı' Federal Meclis tarafından araştırılmaya başlamıştı. Federal Başsavcılık ise başlattığı soruşturmayı, belgeleri inceleme ve değerlendirme mümkün olmadığı gerekçesiyle geçen ayın ortasında durdurmuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Alman bakanlıklar da dinlenmiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER