Alman donanması Kuzey Kutbu’na gidiyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Temmuz 1 2025
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Rusya’nın bölgedeki askeri faaliyetlerine karşılık olarak Alman donanmasının bu yıl Kuzey Atlantik ve Arktik sularında devriye görevine başlayacağını açıkladı.
“Deniz kaynaklı tehditler artıyor. Bunlardan biri, Rusya’nın Kuzey Kutbu’nu askerileştirmesi” diyen Pistorius, özellikle Rus denizaltılarının bölgedeki faaliyetlerinin kaygı verici olduğunu belirtti.
Alman bakan, Danimarkalı mevkidaşı Troels Lund Poulsen ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Bu yıl içinde Almanya, Kuzey Atlantik ve Arktik’te varlık gösterecek” dedi.
Grönland güzergahı: Alman gemisi ilk kez Nuuk’a uğrayacak
Pistorius, “Atlantic Bear” isimli yeni görevlendirme kapsamında Alman destek gemisi Berlin’in İzlanda’dan yola çıkarak Grönland ve ardından Kanada’ya geçeceğini duyurdu. Geminin, Danimarka’ya bağlı özerk bölge olan Grönland’ın başkenti Nuuk’a yapacağı ziyaret, Alman donanması için bir ilk olacak.
“Bu rota boyunca bölgedeki müttefiklerimizle ortak tatbikatlar yapacağız. Ayrıca Alman donanması ilk kez Kanada’nın Kuzey Kutbu tatbikatı Nanook’a katılacak,” dedi.
Bakan, bu kapsamda deniz devriye uçakları, denizaltılar ve fırkateynlerin de bölgeye gönderileceğini ve Berlin’in Arktik’e olan stratejik bağlılığını vurgulayacağını söyledi.
ABD, Danimarka ve kutup yarışı
Son dönemde Kuzey Kutbu’ndaki güvenlik gündemi yeniden hız kazandı. ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka’nın yetersiz güvenlik harcamalarını gerekçe göstererek Grönland’ı “güvenlik amacıyla ilhak etmeye” hazır olduğunu açıklamıştı.
Küresel ısınmanın etkisiyle buzulların erimesi, Arktik’te yeni deniz yolları ve doğal kaynaklara erişimi kolaylaştırdı. Bu da bölgeyi küresel güçler arasında yeni bir jeopolitik mücadele alanına dönüştürdü.
Danimarka da yıl başında, Grönland ve bir diğer özerk bölge olan Faroe Adaları ile işb
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Suriye’de Hakan Fidan’a Soğuk Duş2.BM koruması altındaki eğitimci Güngör'ün Türkiye'ye iade tehlikesi sürüyor!3.Amsterdam Oost Belediyesinden Birlikte Yaşama Kültürüne Güçlü Bir Katkı4.Enkaza ulaşıldı, kurtulan yok: Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Haymana civarında düştü!5.MEB yine yapacağını yaptı: Yıllardır sürüyordu kaldırdı!
6.Karadağ kısa süre önce yaşanan krizden sonra vize kararını verdi!7.Otobüs umre için Arabistan'da bulunan Türk kafilesinin içine daldı: Ölü ve yaralılar var!8.15 Temmuz sonrası iktidarın çöktüğü giyim devi Aydınlı Grup satıldı: İşte yeni sahibi...9.'Bildiklerimi anlatacağım!': Ela Rümeysa Cebeci'nin ek ifadesi ortaya çıktı10.İşte 2026'nın asgari ücret rakamı!

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER







