Alman ekonomisi, dört yılın en yüksek büyüme oranını yakaladı


Özel tüketim ve devlet harcamalarının artmasıyla birlikte Alman ekonomisi, yüzde 1,7 oranında büyüyerek, son dört yılın en üst seviyesine çıktı. Almanya'nın bütçe fazlası ise 2015 yılında hedeflenen seviyenin üzerine çıkarak 12 milyar 100 milyon Euro'ya ulaştı.

Artan tüketim ve kamu harcamaları, Alman ekonomisinin büyümesinin devam etmesini sağladı. Federal İstatistik Dairesi'nin (Destatis) açıkladığı rakamlara göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), 2015 senesinde yüzde 1,7 oranında artarak, 2011 yılından beri en güçlü büyümeye ulaştı.

Küresel ticaretin zayıfladığı ve Avrupa krizinin devam ettiği bir dönemde Almanya'nın GSYİH'sı son iki senedir, ortalamanın üstünde seyrediyor. Ekonomi, 2012'de yüzde 0,4, 2013'de yüzde 0,3 ve 2014'te de yüzde 1,6 büyümüştü. 2000 yılında beri en yüksek seviyeye ulaşan özel tüketim harcamaları ise geçen sene yüzde 1,9 civarında artış kaydetti. Devletin nihai tüketim harcamaları ise yüzde 2,8 oranında büyüdü. Ayrıca, Almanya'nın dış ticareti geçen yıl daha dinamik bir performans sergiledi.

Alman şirketlerinin yurt dışında ulaşım donanımları ve makinelere yaptığı yatırımlar yüzde 3,6 seviyesinde artarken, şirketlerinin yurt dışına sattığı malların oranı yüzde 5,4 seviyesine yükseldi. Yurt dışından satın alınan mal oranı ise yüzde 5,7 olarak kayda geçti.

MÜLTECİLER, EKONOMİK TOPARLANMANIN BİR PARÇASI OLACAK

Tüketicilerin iştahı, iş gücü piyasasının iyi olması ve faiz oranının en düşük seviyede seyretmesinden kaynaklanıyor. Bundan dolayı geçen sene hanehalkı tasarruf yerine, harcamayı tercih etti. Özel tüketicilerin yanı sıra yüz binlerce mültecinin bakımı ve entegrasyonunu ele almak isteyen devlet, harcamaları artırarak ekonominin büyümesine katkı sağladı. Birçok ekonomi uzmanı Suriye, Irak ve Afganistan'dan gelen mültecilerin 2016 yılında ekonomik toparlanmanın bir parçası olacağını öngörüyor.

MÜLTECİLER İÇİN 5 MİLYAR EURO'NUN YERİNE, 12 MİLYAR EURO

Öte yandan, Almanya'nın bütçe fazlası, 2015 yılında hedeflenen seviyenin üzerine çıkarak 12 milyar 100 milyon Euro'ya ulaştı. Federal Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, geçici verilerin, ödenekler hariç giderlerin, hedeflenen tutardan 2 milyar 600 milyon Euro daha düşük, 299 milyar 300 milyon Euro seviyesinde olduğu bildirildi. Devletin geliri ise hedeflenenden 4 milyar 500 milyon Euro daha fazla çıkarak, 311 milyar 400 milyon Euro'yu buldu.

Bunların 281 milyar 700 milyon Euro'su vergi gelirlerinden toplanmış. Bunun neticesinde devlet gelirleri, devlet giderlerini 12 milyar 100 milyon Euro aştı. Bu şekilde, sığınmacıların alımı ve konaklanması için ayırdığı 5 milyar Euro'ya ek olarak 7 milyar 200 milyon Euro ödenek tahsis edilmiş oldu. CİHAN
<< Önceki Haber Alman ekonomisi, dört yılın en yüksek büyüme oranını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER