Alman mahkemesi Türkiye üretimi Dubai çikolatasını yasakladı: İşte gerekçesi!
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Çarşamba, Ocak 15 2025
Almanya'da mahkeme, Türkiye'de üretilen çikolataları "Dubai çikolatası" etiketiyle satan süpermarket zincirinin tüketiciyi yanlış yönlendirdiğine hükmetti.
Almanya’da Dubai dışında üretilen çikolataların “Dubai çikolatası” olarak satılması hukuken yasaklanıyor.
DW Türkçe’nin aktardığına göre; Köln kentindeki bir mahkeme, Türkiye’de üretilen ürünleri “Alyan el yapımı Dubai çikolatası” etiketiyle satan süpermarket zinciri Aldi Süd aleyhinde karar verdi.
“Ortalama bir tüketicinin ‘El yapımı Dubai çikolatası’ ifadesini görünce bu çikolatanın Dubai’de üretildiğini düşüneceği” hükmüne varan mahkeme, “Diğer taraftaki ‘Orijin: Türkiye’ etiketi bu yanlış anlaşılmayı gidermeye yeterli değil” ifadesini kullandı. Alman mahkemesi, üretimin Türkiye’de yapıldığını gösteren bu ibarenin paketteki yerine ve “küçük fontlarla” yazılmış olmasına dikkat çekti.
Almanya genelinde şubeleri bulunan Aldi Süd’ün davacının mahkeme masraflarını da ödemesine hükmedildi. Dava, Dubai’den “Dubai çikolatası” ithal eden iş insanı Andreas Wilmers’in şikâyeti üzerine açılmıştı.
‘KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL’
Wilmers, müşterilerin çikolataların tadı konusundaki şikâyetleri üzerine imitasyon ürünlerle ilgili olarak harekete geçtiğini söyledi.
AFP’ye konuşan Wilmers, “Aslında Türkiye’de seri üretimi yapılan bir çikolatanın üzerinde ‘El yapımı Dubai çikolatası’ yazdığını görüyorsanız, bu hiçbir şekilde kabul edilebilir bir durum değil” dedi. Wilmers, “Dubai çikolatası” yerine “Dubai tarzı” gibi ifadelerin kullanılmasının makul olacağını savundu.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.BM koruması altındaki eğitimci Güngör'ün Türkiye'ye iade tehlikesi sürüyor!2.Suriye’de Hakan Fidan’a Soğuk Duş3.Amsterdam Oost Belediyesinden Birlikte Yaşama Kültürüne Güçlü Bir Katkı4.MEB yine yapacağını yaptı: Yıllardır sürüyordu kaldırdı!5.Karadağ kısa süre önce yaşanan krizden sonra vize kararını verdi!
6.Otobüs umre için Arabistan'da bulunan Türk kafilesinin içine daldı: Ölü ve yaralılar var!7.15 Temmuz sonrası iktidarın çöktüğü giyim devi Aydınlı Grup satıldı: İşte yeni sahibi...8.Cem Küçük Erdoğan'ın arkasından iş çevirmiş: 'Büyük fırsat, Ekrem Bey kaçırmasın'9.Sinan Ateş davasında sıcak gelişme!10.Açıklandı: AİHM'deki Kavala dosyasında yeni gelişme

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK
ÇOK OKUNAN HABERLER







