Alman sanayisi toparlanıyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Eylül 7 2020
Almanya’da, temmuzda ara malı ve tüketim malı üretiminin artmasının etkisiyle bir önceki aya göre yüzde 1.2 yükselen sanayi üretimi, art arda 3 ay artış kaydetmiş oldu.
Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) açıkladığı geçici verilere göre, mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuzda hazirana kıyasla yüzde 1.2 arttı. Sanayi üretimi, Temmuz 2019’a göre ise yüzde 10 azalış kaydetti. Daha önce yüzde 8.9 arttığı açıklanan haziran ayı verisi, yüzde 9.3 artış olarak revize edildi. Sanayi üretimi mayısta ise yüzde 7.4 artış göstermişti. Piyasalarda, Almanya’da sanayi üretiminin temmuzda aylık bazda yüzde 4.7 artması bekleniyordu. Veriler, haziran ayına kıyasla temmuzda enerji ve inşaat hariç sanayi üretiminin 2.8 arttığını ortaya koydu. Söz konusu dönemde sermaye malı üretimi yüzde 2.1 ve tüketim malları üretimi yüzde 1.8 arttı. Sanayi dışında, enerji üretiminde 0.6 ve inşaatta 4.3 azalış kaydedildi.
YAVAŞ DA OLSA TOPARLANIYOR
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sanayi üretiminde temmuzda, mayıs ayından beri gözlenen toparlanma daha yavaş da olsa da devam etti” ifadesi kullanıldı. Sanayi üretiminin haziran-temmuzda, nisan-mayısa göre yüzde 17.9 arttığı belirtilen açıklamada, inşaatta bu artışın yüzde 0.1’de kaldığı bildirildi.
ÜRETİM RAYINA OTURUYOR
Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü de (Ifo) Alman sanayicilerinin, gelecek 3 ay içinde öncekinden yavaş da olsa üretimlerinin artmasını beklediklerini açıkladı. Açıklamada, temmuzda 14.3 puan olan Ifo Sanayi Üretimi Beklenti Endeksi’nin ağustosta 15.4 puana yükseldiği belirtilerek, bir yıldan uzun süredir ilk kez makine ve ekipman üreticilerinin üretimde artış bekledikleri kaydedildi. Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe ise konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Alman ekonomisinin lokomotifi olan sanayi, yavaş yavaş üretimi rayına oturtuyor” ifadesini kullandı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Karaca ve Baransu cephesinden Cemal Enginyurt'a çifte yalanlama2.İHA krizinde bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkıyor!3.Başsavcılıktan Sadettin Saran'ın ikinci testi hakkında açıklama4.Yerlikaya'dan saatler sonra açıklama: 3 polis şehit oldu, 6 IŞİD'li öldürüldü5.Bizi karıştırmayın! Almanya 'teknik yetersizilk' gerekçesiyle kara kutuyu incelemeyi reddetti!
6.Fatih Altaylı hakkında tahliye kararı7.Yandaş basında 'yandaşlık' kavgası: Cem Küçük, Hande Fırat'ı 15 Temmuz'la hedef aldı8.Yargıtay'dan Narin Güran kararı!9.İktidara tepkiler çığ gibi: 'Ülke terörist kampına dönüştü, iktidar muhaliflerin peşinde'10.Türkiye'yi sarsan IŞİD operasyonu: 5 savcı görevlendirildi, 5 gözaltı var

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Karaca ve Baransu cephesinden Cemal Enginyurt'a çi...

İHA krizinde bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkıyo...

Başsavcılıktan Sadettin Saran'ın ikinci testi hakk...

Yerlikaya'dan saatler sonra açıklama: 3 polis şehi...

Bizi karıştırmayın! Almanya 'teknik yetersizilk' g...


