AKP'ye "casus yazılım" satan Alman şirkete soruşturma

Almanya'nın Bavyera eyalet savcılarının başlattığı soruşturmada "FinFisher" isimli yazılım şirketinin muhalefetin telefonlarının dinlenebilmesi için Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetine "casus yazılım" sattığı iddia ediliyor.

SHABER3.COM

Almanya'nın Bavyera eyaletinde savcıların başlattığı bir soruşturmada "FinFisher" isimli yazılım şirketinin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetine muhalefetin telefonlarının dinlenebilmesi için "casus yazılım" sattığı iddia ediliyor.

Sueddeutsche Zeitung gazetesinde yer alan habere göre, Münih Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, söz konusu yazılım şirketinin teknik takip yazılımını ve ekipmanını yasa dışı yollarla Türkiye'ye ihraç ettiği iddia ediliyor.

"FINFISHER" İSİMLİ ŞİRKET İDDİALAR KARŞISINDA SESSİZ

Reuters haber ajansı ise FinFisher şirketinin konuyla ilgili bir yorum yapmadığı, e-posta ve telefon yoluyla iletilen soruları yanıtlamadığı ifade ediliyor.

Soruşturmaya konu olan Finspy adlı yazılımın 2017 yılında olağanüstü hal dönemindeki gözaltı ve ihraç kararlarını protesto etmek için düzenlenen bir eyleme katılanların telefonlarına yerleştirilmek üzere Türkiye tarafından satın alındığından şüphelenildiği belirtiliyor.

FINSPY ARACILIĞIYLA TELEFONA YERLEŞTİRİLİYOR

Reuters haberinde, Finspy aracılığıyla yazılımın yerleştirildiği telefonlardaki rehberlerin, fotoğraf ve videoların ele geçirilebildiği belirtiliyor.

Benzer iddialar 2018 yılında da gündeme gelmiş, Almanya Ekonomi Bakanlığı teknik takip ve casusluk yazılımlarının ihracı için herhangi bir lisans çıkarılmadığını açıklamıştı.

"SAHTE İNTERNET ARACILIĞI İLE TELEFONLARA SIZDI"

Alman basınında yer alan haberlerde ise Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Avrupa Anayasal Haklar ve İnsan Hakları Merkezi temsilcilerinin söz konusu yazılımın kaynak kodlarını analiz ettiğini ve yazılımı geliştirenin Alman şirket olduğunun tespit edildiğini yazıyor.

Söz konusu örgütler, yazılımın Türkiye'ye yasa dışı yollarla satıldığı iddiasıyla bir suç duyurusunda bulunduklarını da belirtiyorlar.

Yazılımın Türkiye'de yayın yapan muhalif bir internet haber sitesinin sahte versiyonuna yerleştirildiği ve bu yolla telefonlara sızıldığı da iddia ediliyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Almanya temsilcisi Christian Mihr iddialar için "Alman casusluk yazılımının Türkiye'de gazeteciler ve muhalif kişilere karşı kullanıldığını görmek kabul edilebilir bir şey değil" diyor.

FEDERAL MECLİS'TE KONU ELE ALINMIŞTI

Geçen yıl, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin telefonlarının Almanya’da üretilen casus yazılımla izlendiği iddiaları Almanya’da federal meclis gündemine taşınmıştı. 

Hükümet, ana muhalefetteki Almanya için Alternatif (AfD) partisinin “Türk muhalefetinin Alman casus yazılımı desteğiyle izlenmesi” başlıklı soru önergesi verdiği ayrıntılı cevapta skandal ve yürütülen soruşturmalar hakkında ilgili önemli bilgiler paylaştı.

FinFisher firmasının casusluk yazılımını Türkiye’ye satmasının yasal izne tabi olup olmadığı sorusuna hükümet, 1 Ocak 2015 tarihi itibarıyla casusluk yazılımlarının ihracatının Avrupa Birliği (AB) genelinde onaya tabi olduğu cevabını verdi
<< Önceki Haber AKP'ye "casus yazılım" satan Alman şirkete soruşturma Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER