Almanya'da gazetecileri internetten tehdit edenler yakın takip altına alınacak


Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti, internet üzerinden her türlü kışkırtıcılık yapanlara karşı mücadeleyi genişletiyor. KRV Adalet Bakanı Thomas Kutschaty ile İçişleri Bakanı Ralf Jäger birlikte basın toplantısı düzenleyerek alınan tedbirleri açıkladılar. İnternet üzerinden suç işleyenler para ve hatta hapis cezasına çarptırılacak.

Özellikle Paris saldırısından sonra internetteki ölüm tehditleri, halkı tahrik edici ve kışkırtıcı yayınların artışına dikkat çeken Jäger, "İnternet isteyenin istediğini yapabileceği hukukun geçerli olmadığı bir alan değildir. Her suçluyu tespit edip mahkemenin önüne çıkaracağız." diyerek hükumetin tavrını açıkladı.

Toplantıda Eyalet Kriminal Dairesi (LKA) bünyesinde bu iş için özel birliğin sayısının artırılarak çalışıldığı bilgisi verildi. Bu özel birlik şimdiye kadar suç tespit ederek 105 adet olayı mahkemeye sevk etti ve bunlar içinde 40 kişinin suç işlediği belirlenip haklarında soruşturma açıldığına dikkat çekildi.

Bu suçları işleyenlerin mültecilere, gönüllü yardımcılara, siyasilere ve gazetecilere kendi isimlerini de saklamadan tehditler yollayacak kadar pervasız olduklarını söyleyen Jäger, bunların basit fikir özgürlüğü ile izah edilemeyeceğine işaret etti. Jäger, yapılanları "Bunlar masum fikir ifadeleri değildir. Bunlar açık bir tartışma niyeti de değildir. Bunlar kışkırtmadır." diye tarif etti.

BAHARA KADAR SUÇ UNSURLARINI KENDİNİZ FİLTRELEYİN

KRV Adalet Bakanı Kutschaty ise bu gibi suçlar için yasal bir filtre getirilmesini istedi. Bakan bunun için 'Firewall' örneğini göstererek başka bir benzerinin olabileceğini dile getirdi. SPD'li bakan bu konuda ilgili işletmelere birde kesin uyarı verdi.

Ültimatomda sosyal medya, Google ve benzer işletmelerin internette sözkonusu suç unsurlarına gönüllü filtreler oluşturmadıkları taktirde yasalarda yeri olan cezaların ve kapatmaların devreye gireceğini söyledi. Bu şirketlerde gizli bir direnmenin hissedildiğine de ayrıca vurgu yapıldı.

İki sosyal demokrat bakan ayrıca internet kullanıcılarına çağrıda bulunarak, radikal site ve ifadeler gördüklerinde hemen polisi ya da adalet mekanizmasını haberdar etmelerini istediler.

Kutschaty Köln'de oluşturulan sanal suçlarla mücadele biriminin eyaletteki savcıları bilgi birikimleri ile düzenli destekleyeceklerine dikkat çekti. Bununda ötesinde beş savcı ile bu suçlar sonuçlanana kadar davalarda görev yapacaklarını duyurdu.

KRV muhalefeti alınan bu kararları memnuniyetle karşıladı. Anamuhalefet partisi CDU kriminal ve terör suçlarına sempati ile eleman kazandırma suçunun cezalandırılması yasasının geri getirilmesini istedi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da gazetecileri internetten tehdit edenler yakın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER