Almanya'da genç çalışanların çoğunluğu, sınırlı iş sözleşmesine sahip


Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'da istihdam oranı rekor seviyeye ulaşmasına rağmen, 25 yaş altı çalışanların yüzde 47'ye yakınının sınırlı iş sözleşmesi ile çalıştığı ortaya çıktı. Değerlerin endişe verici bir boyuta ulaştığını belirten DGB Gençlik Sekreteri Florian Haggenmiller, genç çalışanların aşırı baskı altında çalıştığını belirtti.

Almanya'da 2015 yılında istihdam oranı geçen yıla kıyasla yüzde 0,8 artarak yaklaşık 43 milyona ulaşırken, işsiz sayısı ise ülkenin birleşmesinden bu yana ilk kez 2 milyonun altına indi. Ancak yapılan bir araştırma, rekor seviyeye ulaşan istihdam rakamlarının yanında genç çalışanların zor şartlarda çalıştığını ortaya çıkardı. Buna göre Alman Sendikalar Federasyonu'nun (DGB) Alman Haber Ajansı'na (dpa) yaptırdığı bir araştırmada, 35 yaş altı çalışanların çoğunluğunun tam zamanlı iş sözleşmesine sahip olmadığı tespit edildi. Genç çalışanların yüzde 30'a yakını part-time, geçici iş veya mini-joblarda çalışıyor. 25 yaş altı çalışanlarda ise bu rakam yüzde 47'ye kadar çıkıyor. 35 yaş altı çalışanların yüzde 5'i sınırlı iş sözleşmesi ile çalışırken, 25 yaş altı çalışanlarda ise bu oran üç kat daha fazla olarak kayda geçti.

BATI İLE DOĞU ALMANYA ARASINDA GELİR FARKI DEVAM EDİYOR

DGB Federal Gençlik Sekreteri Florian Haggenmiller sonuçların endişe verici bir boyuta ulaştığını belirtti. "Genç işçiler, işlerinde aşırı derecede baskı altında çalışıyor." diyen Hagenmiller şöyle devam etti: "Çoğunluğu güvenli bir çalışma ortamı isterken, ortalamanın üstü sınırlı sözleşmeye sahip. Son bir sene içerisinde çalışanların yüzde 65'ten fazlası hasta bir şekilde işe gitmiş. Özellikle, sağlık ve inşaat sektörlerinde çalışanlar, iş stresi ve zaman baskısından şikayet ediyor. Bu koşullar altında hata oranının artacağı için bu değerler endişe vericidir."

Genç çalışanların yüzde 31'i brüt maaş olarak ortalama bin 500 Euro'nun altında kazanıyor. Sadece yüzde 30'u ortalama 2 bin 500 Euro'dan fazla brüt ücret alıyor. Araştırma neticesinde Doğu ile Batı Almanya arasında gelir düzeyi farkının devam ettiği de ortaya çıktı. Doğu Almanya'da çalışan bir genç, Batı Almanyalı bir genç çalışana göre yüzde 17,2 daha düşük bir ücret alıyor. Ortalama olarak 30 yaş altı çalışanlar bin 885 Euro, 35 yaş altı çalışanlar ise 2 bin 717 Euro kazanıyor. Gençler, yaşlılara göre iş stresi ve zaman baskısını daha az yaşıyor. Bu sebepten dolayı 35 yaş altı çalışanların üçte biri işinde zorlandığını belirtirken, daha üst yaşlarda bu oran yüzde 41'e kadar yükseliyor. Ancak baskı altında çalışmasına ve az ücret almasına rağmen, genç çalışanların yüzde 61'i sürekli fazla mesai yapıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da genç çalışanların çoğunluğu, sınırlı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER