Almanya'da, mülteciler için 'ulusal icraat planı' kabul edildi


Almanya'da, Federal hükümet ve eyalet başbakanları, mültecilere yönelik 'ulusal icraat planı' üzerine mutabakat sağladı. Başbakan Angela Merkel, Almanya'da oturma izni alma ihtimali yüksek mültecilere Almanca dil kurslarından yararlanma imkanı sunulacağını duyurdu. Zirvede ayrıca iltica başvuru işlemlerinin hızlandırılması kararlaştırıldı. Federal Başbakan Angela Merkel ve 16 eyaletin yöneticileri, iltica başvuru işlemlerinin hızlandırılması, mülteci olarak oturum izni alma ihtimali yüksek olanların topluma hızlı uyum sağlayabilmelerine yönelik adımlar atılmasını kararlaştırdı.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partili Başbakan Merkel, Federal Başbakanlık Binası'nda düzenlenen 'Mülteci Zirvesi' sonrası yaptığı açıklamada, söz konusu mültecilerin daha kolay dil kurslarından yararlanmaları sağlanacağını duyurdu. Merkel, oturma izni almaları söz konusu olanlara 300 saatlik Almanca kursu sunulacağını, oturma izni verildikten sonra bu saatin toplam 600'e çıkartılacağını aktardı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Brandenburg Başbakanı Dietmar Woidke bu adımı 'önemli sinyal' olarak değerlendirerek, dil bilgisinin uyumun temelini oluşturduğunu belirtti.

Woidke ve Saksonya-Anhalt Başbakanı Reiner Haselhoff (CDU), federal hükümetin eyalet ve yerel yönetimlere mali destek sağlamasının öneminin üzerinde durdu. Taraflar daha önceki görüşmelerde federal hükümetin 2015 ve 2016 yılları için 500 milyon Euro ek bütçe sağlayacağı üzerine anlaşma yapmıştı. Zirvede ise bu rakam 2015 için 1 milyar Euro olacağı, 2016'dan itibaren ise federal devletin giderlerin bir bölümün üstleneceği kararlaştırıldı. Ancak bu desteğin miktarı ise mülteci sayısına göre belirlenecek. Konuyla ilgili detayların sonbahara kadar netleştirilmesi bekleniyor.

Muhalefetteki Yeşiller Parti Eşbaşkanı Simone Peter ise federal hükümetin mülteci politikalarını eleştirerek zirveden çıkan sonuçları 'yamalamak' diye değerlendirdi. Peter, geçici oturum izni Duldung'a sahip olan ve mesleki eğitim yapan gençlere burada kalabileceklerine yönelik güvence verilmemesini talep etti. SPD Genel Başkan Yardımcısı, Federal Hükümetin Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz ise 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü ile ilgili yaptığı açıklamada savaş, çatışma ve kovuşturmalardan dolayı vatanını terk edip Avrupa'ya sığınanlara destek çıkılmasını talep etti.

Macaristan'ın mülteci politikalarını eleştiren Özoğuz, 'Akdeniz'de yaşanan dramların' Avrupa'nın mülteci politikalarında değişiklik yapması gerektiğini gözler önüne serdiğini belirtti. Özoğuz ayrıca, Almanya'ya sığınan mültecilere düzenli sağlık hizmeti sunulması gerektiğini ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da, mülteciler için 'ulusal icraat planı' kabul edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER