Almanya'da otobüsle toplu taşımacılık pazar payını sürekli artırıyor


Almanya'da Alman Demiryolları'nın (DB) tekelinde olan şehirlerarası toplu taşımacılık alanına iki yıl önce otobüsler dahil oldu. Yolcuların otobüsle seyahate ilgisi gün geçtikçe artıyor.

Geçen yıl yaklaşık 20 milyon yolcu şehirler arası seyahatlerde otobüsü tercih etti. Bu bir önceki yıla kıyasla iki kat artış anlamına geliyor.

Seyahat şirketlerinin sadece Almanya içinde değil komşu ülkelere de sefer düzenlediği, yolcu sayısındaki artışın bu yıl da ikiye katlanmasının beklendiği bildirildi.

Almanya içinde otobüs hatlarında kaydedilen artış da diğer sektörleri özendirecek nitelikte oldu. Geçen yılın ekim ayı ile bu yılın ekim ayı arasındaki bir yıllık süre içinde otobüs hatlarının sayısı 74'ten 326'ya yükseldi.

Berlin Pazar Araştırmaları Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmada ortaya çıkan bu sonuçlar otobüsle toplu taşımacılıkta gelecek olduğuna işaret ediyor. Enstitü Müdürü Christoph Gipp , "Toplu taşımacılıkta otobüslere gösterilen ilgi kalıcı olacaktır. Bütün göstergeler o doğrultuda. Bu pazar çok büyüyecek." dedi.

Otobüsle toplu taşımacılık piyasısında liderlik yüzde 73 ile MeinFernbus Flixbus adlı işletmede bulunuyor. İkinci sırada yüzde 11'lik bir oranla Postbus var. Listenin üçüncü sırasında ise yüzde 67'lik bir pazar payı ile Alman Demiryolları'nın hizmete soktuğu BerlinLinienBus ile IC Bus bulunuyor.

İFLAS EDENLER DE OLDU

Öte yandan sert rekabet piyasaya yeni giren bazı şirketlerin iflas etmesine yol açtı. 2013 yılının Ekim ayında piyasaya giren "city2city" ile 2014 yılının Kasım ayında piyasaya giren "ADAC Postbus" piyasada tutunamadı. Pazara ilk girenler arasında olan "DeinBus.de" de iflas bayrağını çekti ancak bir yatırımcı bulununca iflas etmekten kurtuldu ve yeniden müşteri kazanmayı başararak cirosunu artırdı.

Almanya'da otobüsle toplu taşımacılık 1935 yılında Nazi Rejimi'nce yasaklanmıştı ancak bu yasak 77 yıl sonra, 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlükten kaldırıldı ve böylece demiryollarının tekelinde bulunan toplu taşımacılık özel sektör için de serbest hale geldi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da otobüsle toplu taşımacılık pazar payını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER