Almanya'daki Türkler, Sultanahmet saldırısından derin üzüntü duyuyor


Sultanahmet Meydanı'ndaki saldırı Berlin'deki Türkler arasında derin üzüntüye sebep oldu.

Hülya Terzi (34) Dükkan sahibi
TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİNİ ZEDELEYECEĞİNİ SANMIYORUM

Sultanahmet Meydanı'ndaki olay meydana geldikten sonra müşterilerimiz ile ortak konumuz bu oldu. Müşterilerimiz bize "Niye böyle oluyor. Niye canlı bomba patlatıyorlar? Niye Müslümanlar böyle yapıyor?" diye soruyorlar. Doğrusu biz bu tür durumlarla karşı karşıya kaldığımız için üzülüyoruz. Ne diyeceğimizi şaşırıyoruz. Bunun Müslümanlıkla alakasının olmadığını anlatıyoruz. Bunlar Müslüman olamaz diyoruz.

İslam sevgi dinidir diye anlatıyoruz. İnsanların ölmesi -hangi millet, hangi din, hangi ırk olursa olsun- onaylanacak bir şey değildir. Biz de bu olayı kınıyoruz. Çok üzülüyoruz. Bizim dinimiz açısından bir kişiyi öldüren, bütün insanlığı öldürmüştür sayılır. Bizim Türk-Alman ilişkilerini zedeleyeceğini sanmıyorum, çünkü terör artık her yerde. Bir de bu sadece Almanları öldürelim diye yapılmış kasıtlı bir olay değil.

Masum İlaslan (57) Turizmci
TÜRKİYE TURİZMİ ÇOK BÜYÜK DARBELER YİYOR

Kim ölürse ölsün, insan insandır, can candır. Üzüntü yaşıyoruz. Elimizden de bir şey gelmiyor. Suruç olsun, Ankara olsun, Sultanahmet olsun; tüm saldırı olaylarında ölenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Yakınlarına Allah sabır versin. Genel olarak baktığımızda Türkiye'nin durumu kötü gözüküyor ve bu böyle devam edecek gibi gözüküyor. İşin kötüsü insanlar terörle yaşamaya alıştı. Korkmaktan ziyade artık üzüntü duyuyoruz. Eskiden Türkiye'nin bir köşesinde bir bomba patlasa turistlerden iptal gelirdi.

Sorun yaşar, krize girerdik. Sultanahmet'teki saldırıya kadar insanlar "Tamam, Güneydoğu'da olaylar var ama Antalya'da bir şey yok" deyip Türkiye'ye tatile gidiyorlardı. Bu olayla birlikte bu durum değişecek gibi geliyor. Bu böyle devam ederse Türkiye turizmi çok kötü krize girecek. Oteller satılacak, oteller kapatılacak. Sadece otellerin kapanmasıyla kalmayacak mesele onun çevresindeki esnafı da gıdasından kuyumcusuna kadar zincirleme etkileyecek.

Bunun için çok üzgünüz. Biz annemizi babamızı özlüyoruz gidiyoruz ama Türkiye turizm açısından çok büyük darbeler yiyiyor. Bu olay ön rezervasyon olayını kaldırdı. Orada sorun yaşayacağız.

Güven Yılmaz (41) Kuaför
MÜSLÜMANLIK ADINA ÇOK ÜZÜCÜ

Ölen insanlara yazık. Çok üzüldüm. Nasıl böyle cana kıyıyorlar. Dinin terör olaylarına alet edilmesi kabul edilebilir gibi değil. Müslümanlık adına çok üzücü bir şey. Kimse kimsenin canını alamaz, almamalı. Müşterilerimiz konu üzerine tabii ki konuşmak istiyorlar. Biz de onların sorularına bildiğimiz kadarıyla cevap vermeye çalışıyoruz. Müşterilerimden de duyuyorum insanlar artık insanların toplu halde bulunduğu yerlere girmeye çekiniyorlar. Herhangi bir terör olayı, saldırı olur diye ürküyorlar.

Çocuklarımıza, yakınlarımıza biz de "toplu yerlere gitmeyin" diye tembihliyoruz. İnsanlar Mısır'a, Fas'a gitmeye korkuyordu. Türkiye'ye gidiliyordu. Bu durum Türkiye turizmi için bir fırsattı ama bence artık insanlar Türkiye'ye gitmekten de korkacaklar. Memleket bizim memleketimiz ve biz yine memleketimize gideceğiz tabi. Bir de şu var: Her şey çok çabuk unutuluyor. Bu olay ne kadar çabuk unutulacak, onu merak ediyorum.

Gülşehir İlhan (52) İşyeri sahibi
ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKAR

Terör olayları hepimizi çok üzüyor ama terör bizim dışımızda bir şey. Biz insanların ölmesini asla istemeyiz. Ne yazık ki, beyni yıkanmış insanlar kendilerini canlı bomba olarak kullandırıyorlar. Ben dünyanın huzurlu bir yer olmasını isterim, tüm insanlar bir arada barış içinde yaşasınlar ama maalesef bu olamıyor bir türlü. Bizim işimize henüz yansımadı. Gelip soran da olmadı ama sadece dün akşam dükkanı kapatırken yoldan geçen birisi bana hafiften çıkıştı.

"Neler oluyor Türkiye'de?" dedi, ben de "Çok üzücü şeyler oluyor" dedim. Buna rağmen sitemkar ve sinirli bir sesle söylene söylene gitti. Ama onu anlayışla karşıladım. Biz de olsak biz de söyleniriz. Öyle değil mi? Hele yakınlarını kaybedenler için çok daha büyük bir acı. Saldırıda yakınlarını kaybedenlere bol sabır diliyorum, elimizden gelen başka bir şey yok ne yazık ki. Ateş düştüğü yeri yakar.

Sevgi Karaaslan (43) Kasiyer
İNSANLARIN ÖLDÜRÜLMESİNE KAYITSIZ KALINAMAZ

Sultanahmet Meydanı'ndaki patlamayı ilk duyduğumda acı hissettim. Kolay mı? Bir sürü can gitti. Bir sürü insan da yaralı. İnsanların öldürülmesine kayıtsız kalınamaz diye düşünüyorum, kim olursa olsun, can bu, can ölüyor. Onlar bizim memleketimize gitmişler. Bir anlamda Türkiye'nin misafiri onlar ve misafirler öldürülüyor. Bu çok acı bir durum. Nerede olursa olsun terörün her türlüsü kötü. Katlanılacak gibi değil.

Terör ne yazık ki her yerde, artık günlük hayatın içinde. O yüzden çocuklarımız için, yakınlarımız için endişeliyiz. Çocuklarımıza sürekli nasihat veriyoruz. Ülkemiz için de endişeliyiz ama terör olayları Berlin'de de olabilir. Burada müşterilerden şu ana kadar herhangi bir reaksiyon gelmedi ama bizim işimizi etkileyeceğine ihtimal vermiyorum.Almanyadaki-Turkler-Sultanahmet-saldirisindan-derin-uzuntu-duyuyor-1985868.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'daki Türkler, Sultanahmet saldırısından derin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER