Almanya, kömürden adım adım vazgeçecek
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Cuma, Temmuz 3 2020
Paylaş
X Post
Almanya’da, iklime zararlı kömür enerjisinden en geç 2038 yılına kadar çıkmayı öngören yasa tasarısı Federdal Meclis’te kabul edildi. Tasarıya göre kömürden enerji kazanımı, 2020 yılından itibaren adım adım azaltılacak ve en geç 2038’de tüm kömürlü termik santraller kapanmış olacak.
Ancak bu plan Almanya’ya pahalıya mal olacak. Kömür madeni bölgesi olarak bilinen Kuzey Ren Vestfalya, Saksonya Anhalt, Saksonya ve Brandenburg Eyaletleri, kömür ekonomisini değiştirmek için 40 milyar Euro yardım alacak. Kömür işleten şirketlere de işletmeleri kapatılacağı için milyarlarca Euro tazminat ödenecek. IG Metal BCE Sendikası Başkanı Michael Vassilaidis, kömür enerjisine son verilmesini ‘tarihi kilometre taşı’ olarak niteledi, ancak asıl işin şimdi başladığı uyarısında bulundu. Brandenburg Eyalet Başbakanı Dietmar Woidke, yasanın meclisten geçmesini hem iklim hem kömür işletmelerinde çalışanlar için ‘tarihi bir gün’ olarak niteledi.
Ancak yasayı eleştiren çevreci kuruluşlar 2038 yılının çok geç olduğu görüşünde.
Greenpeace yöneticisi Martin Kaiser, koalisyon hükümetinin kömür yasasını “Tarihi hata” olarak niteledi ve yasada, iklim krizinden etkilenecek insanların korunması hedefinin eksik olduğunu belirtti. Kaiser, “Hükümet kömür komisyonunun anlaşmalarını hiçe saydı, bilimi dinlemedi. 2038’e kadar sözde bir kömür enerjisinden çıkmayı Greenpeace olarak reddediyoruz. 2030 yılına kadar sonlandırılması için mücadelemize devam edeceğiz” dedi. Kaiser, Merkel’in AB dönem başkanlığını iklimi koruma vaadiyle devralmasının inandırıcılığını yitirdiğini söyledi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Sinop açıklarında füze alarmı2.Yok! CHP sözcüsünden kurultay açıklaması3.Yapay zeka destekliymiş! Google 'kıyamet saldırısı'nın önlendiğini duyurdu!4.Eski AKP'li bakanın adının karıştığı vize yolsuzluğu haberine erişim engeli getirildi!5.Eski AKP'li bakanın adının karıştığı vize yolsuzluğu haberine erişim engeli getirildi!
6.Rüşvetle Tahliye İddiası Yargıyı Salladı: Adana'da Görevli Hakime HSK'dan 3 Ay Uzaklaştırma!7.Washington’da "Türkiye" alarmı: On yıllık hak ihlalleri ABD Kongresi'nde masaya yatırılıyor!8.Bakırhan: “CHP’ye yargı müdahalesi barış süreci konusunda kaygıları artırdı”9.Özgür Özel ve beş CHP milletvekili için fezleke10.A Milli Takım'ın Dünya Kupası kadrosu belli oldu

ERTUĞRUL İNCEKUL

CUMA KARAMAN

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER







