Almanya mülteci çocukları için 20 bin öğretmene ihtiyaç var


Almanya Filoloji Birliği Başkanı Heinz-Peter Meidinger, 16 eyalette bulunan yaklaşık 196 bin sığınmacı çocuğun eğitimi için 20 bin öğretmenin istihdam edilmesi talebinde bulundu.

"En geç gelecek yılın yazında tüm çocuklara okula gitme zorunluluğu gelince bu boşluk kendisini acı biçimde hissettirecek." uyarısında bulunan Meidinger, öngörülen derslerin verilebilmesi için yeni öğretmenlerin işe alınmaları gerektiğini söyledi.

Almanya Filoloji Birliği Başkanı Heinz-Peter Meidinger, ülkenin tüm eyaletlerinde oluşturulan özel sınıflarda Almanca dil eğitimi gören yaklaşık 196 bin sığınmacı çocuğun okul eğitimi için 20 bin öğretmene ihtiyaç duyulduğunu, bugüne kadar işe alınan yaklaşık 8 bin 500 öğretmenin yeterli olmadığını söyledi.

Meidinger, "En geç gelecek yılın yazında tüm çocuklara okula gitme zorunluluğu gelince bu boşluk kendisini acı biçimde hissettirecek." dedi. Almanya çapında öğretmenlerin üye oldukları çatı örgütünün başkanlığından yapılan sığınmacı çocuklarla ilgili açıklamalar gündemde geniş yer buldu.

"20 bin yeni öğretmene ihtiyaç var, sadece 8 bin 500 ek eğitimciye değil." tespitinde bulunan Filoloji Birliği Başkanı Heinz-Peter Meidinger, 2016 yılında Almanya'ya gelecek çocuk sığınmacı sayısı hakkında güvenilir verilerin olmamasının da eğitim sistemi için büyük risk oluşturduğunu söyledi.

Kültür Bakanları Konferansı (KBK) tarafından açıklanan verilere dikkat çeken Meidinger, 16 eyalet hükümeti tarafından istihdam edilen öğretmen sayısının sığınmacı çocukların eğitimi için öngörülen dersleri karşılamaya yetmediğini kaydetti.

KBK tarafından yapılan açıklamada, 2015 yılında yaklaşık 325 bin çocuğun 1. sınıfa başladığı duyurulmuştu. Almanya'ya yapılan sığınmacı göçünün devamından dolayı bu sayının 2016 yılında daha da artacağından hareket ediliyor.

Bu arada aynı konuyla ilgili Welt gazetesine açıklamalarda bulunan Hıristiyan Birlik Partili (CDU) KBK Başkanı ve Saksonya Eyaleti Kültür Bakanı Brunhild Kurth, okullarla ilgili olağanüstü bir durumla karşı karşıya olunduğu itirafında bulunarak, "Bu olağanüstü durumun uzun bir süre normal bir durum olacağını kabul etmek zorundayız." ifadesini kullandı.

1 Ocak 2016'da başkanlık görevini devredecek olan Kurth, "Bugüne kadar ne okullar ne de kültür daireleri hiçbir zaman böyle bir sınavla karşı karşıya kalmadılar. Böyle bir durum içinde sürekli değişen şartlara esnek biçimde cevaplar vermeliyiz." dedi.

"GÖÇMENLER EĞİTİM SÜRECİNE AKTİF BİÇİMDE DÂHİL OLMALI"

Sığınmacı sayılarına bağlı olarak değişen eğitim şartlarının okul sistemlerini 'çökertmeyeceğini' de belirten Kültür Bakanları Konferansı Başkanı Kurth, kimsenin karamsarlığa kapılmaması gerektiğini söyledi. Ailelerle işbirliğinde fırsatların bugüne kadar yeterince değerlendirilemediği itirafında da bulunan Kurth, "Göçmenlerin kendilerinin eğitim sürecine aktif biçimde dâhil olmalarının daha iyi olması gerekir. Göçmen kökenli ailelerin de okul hayatına entegre olmaları şart." diye konuştu.

DAHA FAZLA ÖĞRETMENİN İŞE ALINMASI MÜMKÜN

Bu arada eğitim uzmanları son bir yıldır Almanya'ya gelen sığınmacı çocuk sayısındaki artışların 2016 yılında Almanya çapında daha fazla öğretmenin işe alınmasını zorunlu kılacağını hesaplıyor.

Buna göre, sığınmacı çocuklar için oluşturulan 'hoş geldin sınıflarında' kaydedilen yoğunluklar öğretmen açıklarını da gündeme taşımaya devam edecek.

Mevcut sınıflardan Almanca dil eğitimi alan çocuklar daha sonra 1. sınıflara geçiş yapıyorlar. Ülke çapında yaklaşık 196 bin çocuk için yeni istihdam edilen yaklaşık 8 bin 500 öğretmen sayısının mevcut alandaki ihtiyaçların karşılanmasına yetmeyeceğine dikkat çekiliyor.

Sığınmacı göçünün sürdüğü Almanya'da eyaletlerin binlerce öğretmene ihtiyacı bulunuyor. Federal ve eyaletler çapında hükümetlerin yeni öğretmen alımları için 2016 bütçelerini artırmaları bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya mülteci çocukları için 20 bin öğretmene ihtiyaç... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER