Almanya'da AfD'nin yasaklanması tartışmaları alevlendi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Mayıs 8 2025
Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın AfD'yi "kesin aşırı sağcı" olarak sınıflandırması, partinin yasaklanması tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.
Almanya'da iç istihbarat kurumu olan Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından Almanya için Alternatif (AfD) partisinin "kesin aşırı sağcı" olarak sınıflandırılmasının hemen akabinde siyasi arenada bazı adımlar atıldı. Bu kapsamda AfD'li iki parlamenterin, Hessen Eyaleti Avrupa Bakanı Manfred Pentz'in Sırbistan ve Hırvatistan gezisine eşlik etmesine izin verilmedi. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Bakan Pentz, bu kararın gerekçesini açıklarken, uluslararası muhataplarından "kesinleşmiş aşırı sağcı bir partinin temsilcileriyle aynı masaya oturmalarını beklemenin uygun olmayacağını" belirtti.
DW Türkçe'nin haberine göre Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın kararı sonrasında aşırı sağcı partiyi bekleyen tek önlem bu değil: Birçok eyalet yönetimi, hâkim, polis, öğretmen veya asker gibi devlet memurluğu görevlerinin AfD üyeliğiyle bağdaşıp bağdaşmadığını incelemek istiyor.
Almanya'nın yeni Başbakanı Friedrich Merz de Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın kararına atıfta bulunarak, "Geçen hafta sonundan bu yana, benim için de Federal Meclis'teki milletvekillerini ve AfD milletvekillerini Meclis Başkanı olarak seçmek hayal dahi edilemez" dedi.
AfD'den tepki
Bu durum, AfD'nin Şubat 2025'teki Federal Meclis seçimlerinde elde ettiği başarı sonrasında siyasi olarak normalleşme çabası için bir geri adım anlamına geliyor. AfD, son seçimde yüzde 20,8 oy alarak Almanya'nın en güçlü ikinci siyasi partisi olmayı başarmıştı.
Bu siyasi karşı rüzgârın nedeni, Almanya için Alternatif (AfD) hakkında Alman iç istihbarat servisi olan Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın yaptığı sertleşen değerlendirme. Teşkilat, 2 Mayıs 2025'ten bu yana partiyi artık sadece "aşırı sağcı şüpheli vaka" olarak değil, "kesin aşırı sağcı vaka" olarak sınıflandırıyor. Basın açıklamasında konuşan kurumun başkan yardımcıları Sinan Selen ve Silke Wilems, bu kara
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Enkaza ulaşıldı, kurtulan yok: Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Haymana civarında düştü!2.Suriye’de Hakan Fidan’a Soğuk Duş3.BM koruması altındaki eğitimci Güngör'ün Türkiye'ye iade tehlikesi sürüyor!4.Ne mesaj taşıyor? Karadeniz'de Türk gemisine kamikaze dron saldırısı yapıldı!5.MEB yine yapacağını yaptı: Yıllardır sürüyordu kaldırdı!
6.Karadağ kısa süre önce yaşanan krizden sonra vize kararını verdi!7.Daltonlar çetesine bir soruşturma daha: Mahkeme salonunda jandarmaya saldırmışlardı!8.Uyuşturucu Soruşturması: Emrullah Erdinç serbet9.Otobüs umre için Arabistan'da bulunan Türk kafilesinin içine daldı: Ölü ve yaralılar var!10.İşte 2026'nın asgari ücret rakamı!

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER







