Almanya'da artık tek kare çikolata 'Ritter Sport' olacak

Ritter Sport, Milka'ya karşı Almanya'nın tek kare çikolata olma savaşını kazandı

SHABER3.COM

Ritter Sport çikolataları, on yıllar boyunca ürünü kendine has kare şekliyle pazarladı. Dolayısıyla, çikolata devi Milka, Ritter Sport'un Almanya'daki kare çikolatadaki hakimiyetine meydan okuyunca, kılıçlar çekildi.

Milka ilk olarak, 2016'da Ritter Sport'un kare çikolata patentini iptal ettirerek ilk zaferini kazandı. Ancak şimdi bu karar bozuldu.

Son olarak konu Federal Adalet Divanı'nın önüne geldi ve yargıçlar Milka'nın şikayetini reddetti ve Ritter Sport lehine karar verdi.
Ritter artık Almanya'daki tek kare şekilli çikolata


Kare çikolatanın tarihi

BBC Türkçe'de yer alan habere göre kare çikolata fikri 1932'ye kadar gidiyor. Şirket efsanesine göre fikir Clara Ritter'in aklına geldi ve "Herkesin ceket cebine kırılmadan sığabilecek ve normal uzun çikolatalarla aynı ağırlıkta bir çikolata yapalım" dedi.

1970'lere gelindiğinde şirketin sloganı "Quadratisch, praktisch, gut" - "Kalite, çikolata, kare şeklinde" oldu.

Aile şirketi, kare çikolata şeklini Alman patent dairesine 1993'te kaydettirdi. Dolayısıyla Milka, 2010'da kare çikolata pazarlamaya başladığında, konu mahkemelik oldu.

Yargıçlar, şeklin tüketiciler için çikolatanın geldiği yer ve kalitesine dair bir gösterge olduğuna karar verdi.

Şu an Mondezelez'in sahip olduğu Milka, federal patent mahkemesindeki ilk turu kazandı, ancak daha sonra bu karar bozuldu ve bir sonraki yıl mahkeme Ritter'in kare çikolata hakimiyetini korumasına karar verdi.

Milka'nın son çabası ise konuyu Federal Adalet Divanı'na taşımak oldu, ancak buradan da istedikleri karar çıkmadı.

Yargıçlar ne dedi?

Normalde, Almanya'da bir marka, şekli ürüne "esaslı bir katkı" veriyorsa koruma talep edemiyor. Ancak yargıçlar, Ritter Sport davasında durumun farklı olduğunu söyledi.

Yargıçlar, tüketicilerin çikolatanın kare halini, çikolatanın nereden geldiğine ve kalitesine dair bir gösterge olarak kabul ettikleri sonucuna vardı.

Şekilde sanatsal bir değer olmadığına ve fiyatta da farklılık oluşturmadığına hükmettiler.

Bu karar, Ritter Sport'un Almanya'da raflarda yer alabilecek tek kare şekilli çikolata olması anlamına geliyor.
<< Önceki Haber Almanya'da artık tek kare çikolata 'Ritter Sport' olacak Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER