Almanya'da beklenen gelişme: Armin Laschet istifa sinyali verdi

Almanya'da yapılan seçimlerde Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi'nin lideri olarak giren Armin Laschet'in yaşanan başarısızlığın ardından istifa sinyali verdiği belirtildi.

SHABER3.COM

BBC Türkçe'de yer alan habere göre 26 Eylül'de yapılan genel seçimde tarihinin en kötü yenilgisini alan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi'nin lideri Armin Laschet istifa etmeye hazır olduğunun sinyalini verdi.

60 yaşındaki siyasetçi, muhafazakarların 2. Dünya Savaşı'ndan beri en kötü seçim yenilgisinin ardından istifa baskısı altındaydı.

Kilit parti konumunda olan Yeşiller Partisi ve liberal Hür Demokrat Parti'nin (FDP), seçimlerden birinci parti çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyon görüşmelerine başlamasının ertesi gününde Laschet, partisinin liderliğinin -kendi işi de dahil- revizyona ihtiyacı olduğunu söyledi.

Laschet gazetecilere yaptığı açıklamada, "CDU'nun ekibiyle ilgili sorununu -başkandan parti liderliğine ve yürütme komitesine kadar- hızla çözeceğiz" diyerek, bu sorunları çözmek için parti kongresi için bir tarih önereceğini kaydetti.

Bu açıklamalardan önce Alman haber televizyonu NTV Laschet'in istifa ettiğini öne sürmüştü.

2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü seçim sonucu

CDU, Almanya'nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya'nin başbakanı olan Laschet'in liderliğinde yine Bavyera'daki kardeş partisi CSU ile ittifak yaparak girdiği seçimde yüzde 24,1 oyla, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü sonucu almıştı.

SPD yüzde 25,7'lik oy oranıyla birinci parti olmuş ve bugün Yeşiller Partisi ve liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ile üçlü bir koalisyon hükümeti kurmak amacıyla ön görüşmelere başlamıştı.

Laschet ise FDP ve Yeşiller Partisi'nin SPD ile görüşmelere başlama kararına saygı duyduklarını ancak bu görüşmelerde ilerleme sağlamaması durumunda, kendilerinin koalisyon görüşmelerine hazır olduklarını açıklamıştı.

Ancak CSU lideri Markus Söder, FDP ve Yeşiller Partisi ile hükümet kurmalarını gerçekçi görmediğini söylemişti.

Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU, Almanya'da 2005 yılından bu yana iktidarda.

Angela Merkel, aktif siyaseti bırakma kararı nedeniyle son seçimde aday olmamış ve Laschet'e destek vermişti.

Merkel, Almanya'da yeni koalisyon hükümeti kurulana dek görevini sürdürecek.
<< Önceki Haber Almanya'da beklenen gelişme: Armin Laschet istifa sinyali verdi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER