Almanya'da hükümet krizi: Muhalefet, ocak ayında erken seçim istiyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Kasım 8 2024
Ana muhalefet CDU/CSU, ocak için erken seçim kararı alınmazsa hükümetin yasa tekliflerine destek vermeyeceğini açıkladı. Başbakan Scholz, martta erken seçim planından geri adım atmayacağa benziyor.
'Trafik ışığı koalisyonu' olarak adlandırılan üçlü koalisyon hükümetinin dağılmasının ardından, Almanya'da erken seçimin ne zaman yapılacağı tartışmaları yoğunlaştı. Hükümet ortaklarından Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller, gelecek mart sonunda erken seçimden yana, hükümetten ayrılan Hür Demokrat Parti (FDP) ile Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ise seçimin ocak ayında yapılmasını istiyor.
Gazete Duvar'da yer alan habere göre SPD'li Başbakan Olaf Scholz, ocak ayının ortasında güvenoyu talebinde bulunup, mart sonunda da erken seçim planladığını açıklamıştı. Buna gerekçe olarak da Federal Meclis'ten geçmeyi bekleyen önemli yasa tekliflerini göstermiş, bunun için CDU'dan destek istemişti.
MERZ: OCAKTA SEÇİM KARARI ALINMAZSA HÜKÜMETE DESTEK YOK
CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, Başbakan Scholz'un hemen güvenoyu talebinde bulunmasını, erken seçimin de ocak sonunda yapılmasını istedi. Alman Birinci Televizyonu'na (ARD) konuşan Merz, Scholz'un hemen güvenoyu talebinde bulunmaması halinde hükümetin hiçbir yasa teklifine destek vermeyeceklerini bildirdi. Merz, Scholz'un hemen güvenoyu talebinde bulunması halinde hükümetin bazı yasa tekliflerine destek verebileceklerini bildirmişti.
Hükümetten ayrılan FDP'nin Genel Başkanı ve eski federal maliye bakanı Christian Lindner de Scholz'un hemen güvenoyu talebinde bulunmaması halinde hükümetin yasa tekliflerine destek vermeyeceklerini bildirdi. Faşist parti Almanya için Alternatif (AfD) ile Sahra Wagenknecht Birliği (BSW) de Scholz'un hemen güvenoyu talebinde bulunmasını istiyor.
Scholz'un güvenoyu talebinde bulunması halinde, FDP ayrıldığı için hükümet güvenoyu alamayacak. Bu durumda Scholz, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'den Federal Meclis'i feshetmesini isteyecek. Federal Meclis'in feshedilmesinden sonra anayasanın 68'inci madde
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş değişim profilinin detayları2.Karadeniz’de kargo gemisine drone saldırısı: İkinci kaptan öldü, 1 denizci yaralı3.Süper Kupa Fenerbahçe'nin oldu4.Avrupa en çok iki Türk ürününü geri gönderdi5.ABB'den Melih Gökçek hakkında suç duyurusu
6.BRICS ülkeleri Güney Afrika sularında gövde gösterisi yaptı7.Rusya, 'Oreşnik' füzesini ateşledi: Kiev ve Lviv’de büyük hasarlar8.İran protesto: Trump'tan tehdit, Hamaney'den rest9.Emniyet Müdürü, eşine, şöförlü çakarlı araç tahsis etmiş!10.Halep'te gerilim! Valilik binası insansız hava aracıyla vuruldu

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ








