Almanya'da reel ücretlerde rekor artış
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Şubat 27 2025
Enflasyon oranlarının gerilediği Almanya'da çalışanların reel ücretlerindeki artış son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak rekor kırdı.
Almanya'da enflasyondaki belirgin gerileme, çalışanların reel ücretlerinde yüzde 3,1 artışı beraberinde getirdi.
Federal İstatistik Dairesi'nin açıkladığı verilere göre, nominal maaş artışları ile enflasyon arasındaki farkı ifade eden reel ücretler 2024'te yüzde 3,1 oranında arttı. Bu, Wiesbaden merkezli kurumun söz konusu istatistiği ölçmeye başladığı 2008 yılından beri kaydedilen en yüksek oran oldu.
Ortalama brüt maaşlarda yüzde 5,4'lük artış
DW Türkçe'nin haberine göre büyük ölçekli Alman işverenlerin yeni toplu iş sözleşmeleri müzakereleri sonucu önceki iki yıldaki yüksek enflasyonun etkilerini dengelemek amacıyla ek tazminat ödemeleri sunduğu ülkede ortalama brüt maaşlarda yüzde 5,4'lük artış görüldü.
Almanya'da koronavirüs pandemisi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle yaşanan belirgin fiyat artışlarının ardından 2024'te enflasyon yüzde 2.2'ye düştü. Bu gelişme hayat pahalılığı krizinin hafiflemesini sağladı. 2024'ün son çeyreğinde reel ücretlerdeki artış yüzde 2,5 oldu. Böylece reel ücretlerde yedi çeyrek üst üste artış kaydedilmiş oldu.
Reel ücretler pandemi öncesine kıyasla hâlâ düşük
Ancak Hans Böckler Vakfı'nın hesaplamalarına göre, bu olumlu tabloya rağmen Almanya'da reel ücretler hâlâ 2019'daki pandemi öncesi seviyenin altında. 2024'te pek çok şirketin çalışanlarına sunduğu tek seferlik ikramiyelerin sonucu olarak 2025'te brüt ücret artışlarının daha düşük olması bekleniyor.
Geçen yıl yüksek tazminat ödemeleri nominal ücretlerde yüzde 7,8'le ortalamanın üzerinde bir artışa neden olmuştu. Anketlere göre, kadınların 2024'te ortalama kazancı yüzde 5,8 artarken erkeklerde bu oran yüzde 5,3'te kaldı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Suriye’de Hakan Fidan’a Soğuk Duş2.Enkaza ulaşıldı, kurtulan yok: Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Haymana civarında düştü!3.BM koruması altındaki eğitimci Güngör'ün Türkiye'ye iade tehlikesi sürüyor!4.Amsterdam Oost Belediyesinden Birlikte Yaşama Kültürüne Güçlü Bir Katkı5.MEB yine yapacağını yaptı: Yıllardır sürüyordu kaldırdı!
6.Karadağ kısa süre önce yaşanan krizden sonra vize kararını verdi!7.Otobüs umre için Arabistan'da bulunan Türk kafilesinin içine daldı: Ölü ve yaralılar var!8.15 Temmuz sonrası iktidarın çöktüğü giyim devi Aydınlı Grup satıldı: İşte yeni sahibi...9.İşte 2026'nın asgari ücret rakamı!10.Daltonlar çetesine bir soruşturma daha: Mahkeme salonunda jandarmaya saldırmışlardı!

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER







