Almanya'dan skandal adım

Mülteci akınına uğrayan ve 2015 yılı bitmeden mülteci sayısı 1 milyonu bulan Almanya’da sınır dışı edilenlerin sayısında da patlama yaşandığı ortaya çıktı.

Almanya'dan skandal adım

İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre 2015 Kasım ayı sonuna kadar sınır dışı edilen mültecilerin sayısı 18 bin 363’ü buldu. Geçtiğimiz yıl ise toplam 10 bin 884 kişi sınır dışı edilmişti.

2015 yılında mülteci akına uğrayan Almanya’da, sınır dışı sayısında da patlama yaşandığı öğrenildi. Rakamlara göre Almanya 2015 yılı Kasım ayı sonuna kadar toplam 18 bin 363 mülteciyi sınır dışı etti. İstatistikler Almanya’nın eyaletlerinin 2015 yılında önceki yıllara göre çok daha fazla mülteci başvurusu yapan kişiyi sınır dışı ettiğini ortaya koyuyor. Nitekim 2014 yılında sınır dışı edilenlerin toplam sayısı 10 bin 884’tü. Bu yılki rakamlar ise sınır dışı edilenlerin yıl sonuna kadar geçtiğimiz yılı ikiye katlayabileceği işaretini veriyor. Söz konusu rakamları ise Federal İçişleri Bakanlığı açıkladı.

MÜLTECİ SAYISI BEŞE, SINIR DIŞI EDİLENLER İKİYE KATLANDI
Öte yandan rakamlar, geçtiğimiz yıl yapılan mülteci başvuru sayısı ile bu yılki başvuru oranı arasında da büyük bir uçurumun olduğunu gösteriyor. Buna göre geçtiğimiz yıl toplamda 202 bin mülteci başvurusu olurken, bu yıl Kasım ayına kadar toplam 425 bin mülteci başvurusu yapıldı. 2015 yılında Almanya’ya gelen mülteci sayısının ise 1 milyonu aştığı bildiriliyor. Ancak Federal Polis’in verdiği bilgilere göre; Aralık ayında gelen mülteci sayısında önemli bir azalma söz konusu. Azalmanın en büyük nedeni olarak ise hava koşulları gösteriliyor.

HESSEN EYALETİ ÜÇE KATLADI
Almanya’da sınır dışı edilen mültecilerin eyaletlere göre dağılımına bakıldığında ise, en fazla sınır dışı olayını 3 bin 854 ile Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin yaptığı, onu 3 bin 643’le Bavyera’nın takip ettiği gözleniyor. KRV eyaleti 2014 yılında 3 bin, Bavyera ise 1007 kişiyi sınır dışı ettiği bildirildi. Öte yandan Baden-Württemberg eyaletinde sınır dışı sayısının bu yıl 2 bin 140’a yükselerek geçtiğimiz yılki sayısı ikiye katladığı belirtildi. Sınır dışı sayısında oransal olarak en çok artış ise Hessen eyaletinde yaşandı. Hessen bu yıl 2 bin 306 kişiyi sınır dışı ederek geçen yılki rakamı üçe katladı.

KRV’DE 7 BİN KİŞİ KENDİ RIZASIYLA GERİ DÖNDÜ
KRV İçişleri Bakanı Ralf Jäger eyalete gelen mülteci sayısının 200 bini aştığını, bu yıl içinde bunların yaklaşık 4 bininin sınır dışı edildiğini açıkladı. Ancak Bakan, söz konu 4 bin kişinin dışında 7 bin kişinin daha kendi isteğiyle ülkesine geri döndüğünü kaydetti. Hıristiyan Demokratik Birlik partili içişleri politikalar uzmanı Andre Kuper ise ise rakamı çok yetersiz bularak, mümkün olduğunca gönüllü olmak üzere beş basamaklı rakamlarda ülkelerine geri dönüş sağlanmasını istedi.

200 BİN KİŞİ GEÇİCİ OLARAK ALMANYA’DA YAŞIYOR
Diğer yandan Federal Yönetim de uzun süredir eyaletleri, mülteci statüsü tanınmayanları sınır dışı etmeye zorluyor. Federal İçişleri Bakanlığı, sınır dışı etmenin de hukuk devletindeki mülteci işlemlerinin bir parçası olduğu konusunda federal ve eyalet yönetimlerinin fikir birliği içinde olduklarına vurgu yapıyor. Bakanlık, Ekim ayı sonuna kadar Almanya’da ülkeyi terk edebilecek 198 bin 500 kişi olduğunu kaydetti. Bunların 145 bin gibi büyük bir kısmının çeşitli nedenlerden dolayı “Duldung” denilen geçici bulunma müsaadesine sahip kişiler olduğu, 52 bin kişinin ise direkt sınır dışı edilebilecek insanlar olduğunu bildirildi.

CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'dan skandal adım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER