Almanyalı Türk işadamlarından Mora'ya çıkarma


Yunanistan'ın "Mora (Peloponnese) Eyaleti Tarımsal Gıda Ortaklığı", Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (BUV) ve BUV Lemit'in ortaklaşa düzenledikleri ikili iş görüşmeleri ve ürün tanıtım etkinliği Mora'nın Tripolis şehrinde gerçekleşti. Almanya'dan BUV üyesi 15 işadamı, Mora bölgesinde gıda ve tarım ürünleri alanında ihracata yönelik fırsatları değerlendirmek isteyen 30 küçük ölçekli seçkin firma ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Yunanistan'ın Mora Eyaleti Tripolis şehrinde bölgenin seçkin gıda ve gastronomi ürünlerinden oluşan bir tanıtım ve ikili iş görüşmeleri etkinliği düzenlendi. Mora bölgesi ve Almanya'dan yaklaşık 50 işadamının yanısıra etkinliğe Mora (Peloponnese) Eyaleti Başkanı ve eski Kültür Bakanı Petros Tatulis, Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (BUV) Enerji ve Çevre Bölümü Müdürü ve Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hakan Elmacı, Mora Eyaleti Başkan Yardımcısı Konstantina Nikolau, Mora Eyaleti Tarımsal Gıda Ortaklığı Genel Başkanı Zeibekis Leonidas ve Almanya Ruhr Business Plattform e.V. (RRP) Başkanı Abdullah Altun katıldı.

Mora Eyaleti Tarımsal Gıda Ortaklığı Genel Başkanı Zeibekis Leonidas'ın ardından etkinlik açılışında söz alan Mora Eyaleti Başkanı ve eski Kültür Bakanı Petros Tatulis, Mora ürünlerinin sağlıklı yaşama olan katkıları, yararlı ve yaşlanmayı geciktirici özelliklerini anlattı. İşbirliği olanaklarını değerlendirmek istediklerini belirten Tatulis, Mora Eyaleti'nin Almanya eyaletleri ile diyalogunun istikrar ve dostane havanın oluşmasına imkân verdiğini vurguladı.

Mora Eyaleti Başkan Yardımcısı Konstantina Nikolau da Almanya'dan BUV üyesi işadamlarını Yunan üreticilerle bir arada görmekten ötürü duyduklarını memnuniyeti dile getirdi.

BUV Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Elmacı, BUV'un Almanya ve genel olarak Avrupa ülkelerindeki faaliyetlerinden bahsetti. BUV Lemit Sorumlusu Aykut Yener ise 24-25 Nisan 2016 tarihlerinde düzenlenecek uluslararası gıda ve gastronomi fuarı Lemit'e ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Nikolas Kokoris (Nicholas Coccoris) ise "İthalat ve İhracatta internet sitesinin önemi" ve "İthalat ve İhracatta paketleme" konularında bilgi verdi. Kokoris, "Peloponnes" (Mora) adı ile eyaletin kendi markası altında eşsiz ürünlerini cezbedici bir ambalaj ile tanıtarak satışının mümkün olduğunu örnekler vererek anlattı. Bunun aynı zamanda turizm gastronomisini de güçlendireceğini vurguladı.

Bütün bölge genelinden ihracat yapmayı hedefleyen ve geleceği ürünlerinin dışa açılmasında gören Mora üreticileri, Almanya'dan gelen işadamları ve tanınmış dernek ve kuruluşlar vasıtasıyla ürünlerini aracısız doğrudan tanıtma, pazarlama ve işbirliği olanaklarını konuşma fırsatı buldu.

Etkinlikte sadece Almanya değil diğer ülke pazarlarında da daha etkin olabilecek Mora'ya özgü seçkin gıda ürünlerinden sızma zeytinyağı, narenciye, 'feta' peyniri, geleneksel tatlılar, reçel, bal, baharat çeşitleri, konserve balık ürünleri, kuru meyve ve üst düzey kaliteye sahip paketlenmiş tarım ürünleri uluslararası kalite belgesine sahip işletme ve üreticileri tarafından sergilendi.

İLK BULUŞMADA SONUÇLAR ALINMAYA BAŞLANDI

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Yunan yerel yönetciler ile Almanya'dan gelen işadamları, ikili iş görüşmelerini ve daha ilk buluşmada meyvelerini veren yeni hedeflerini anlattılar.

Mora Eyaleti Başkanı ve eski Kültür Bakanı Petros Tatulis, "Mora çok düzenli bir eyalet. Bu tip etkinliklere teveccüh gösteren fikirlere sahip. Ürünleri çok kaliteli. Çok uzun süren kriz dönemine rağmen küçük ölçekli işletmeler, taleplere cevap verebilecek dinamizme sahipler. Ürünlerimizin Avrupa'nın dost pazarlarına tanıtımı adına bu fırsatın çok mükemmel bir imkan olduğunu düşünüyorum. Bizim de çabamız bu. Her şey iyi olacaktır." dedi.

Almanya'da BUV öncülüğünde düzenlenecek Lemit gıda fuarına Mora Eyaleti'nin stant açarak tanıtımının yapılacağını belirten Tatulis, şöyle devam etti: "Biz eyalet yönetimi olarak bu etkinlikleri destekliyoruz. Hedefimiz; tüm ürünlerimizi ve küçük ölçekli işletmelerin daha iyi bir görüntüye sahip olabilmesi adına bizimle birlikte gelerek kendi standımızda yer almalarıdır. Genel anlamda Mora Eyaleti'nde var olan dışa dönük anlayış, tüm Avrupa genelinde çok dostane bir tanınma unsurudur. Bu da çok önemli bir unsurdur."

Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (BUV) Enerji ve Çevre Bölümü Müdürü ve Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hakan Elmacı ise Yunanistan'a dair şunları söyledi: "Biz ilk defa Yunanistan ve Mora Eyaleti'ne geliyoruz. Program görüşmeler açısından çok verimli geçti. Alman şirketleri bakımından güzel ve verimli ürünler ve işbirliktelikleri olacağını düşünüyorum." dedi.

Mora'dan firmaların Almanya'da pazar bulacak seçkin gıda ürünlerine sahip olduğunu anlatan Elmacı, şöyle devam etti: "Bu programda gıda sektörü ve gastronomi var. Lemit fuarımızı burada tanıtma fırsatı oldu. Ayrıca Lemit fuarına ilgi duyabilecek şirketlerle görüşmek bizim için önemliydi. Buradaki işadamlarının ürünlerini de Alman pazarına taşıma açısından da bizim için önemli bir geziydi. BUV olarak hedefimiz, Almanya ile diğer ülkeler arasında bir köprü görevi ifa etmek. Bu ziyaret çok verimli geçti. İleriki süreçte Eyalet Başkanı'nın dile getirdiği gibi Mora Eyaleti ile bir protokol imzalama imkanımız olacak. BUV olarak bunu da Lemit'te imzalamak istiyoruz."

"LEMİT FUARINA KATILACAĞIZ"

Mora Eyaleti Başkan Yardımcısı Konstantina Nikolau da işadamları buluşmasından memnun olduğunu söyledi. Lemit'e katılacaklarını belirten Nikolau, şunları söyledi: "Bugün seçkin konuklardan gördüğümüz olumlu tepkilerden çok tatminkarız. BUV bizim için Almanya'da bulunan çok önemli ağlardan birisi. Almanya ve Mora arasındaki ilgi ve alaka, Alman turistlerin Mora'yı her yıl 1'inci ya da 2'inci sırada ziyaret etmelerinden de kaynaklanıyor. Biz de henüz sağlanan 'işbirliği protokolü' ile Almanya'ya lezzet ve kaliteli ürünlerimizin yanı sıra kültür ve medeniyetimizi de taşımış olacağız. Uluslararası fuarlarda ödüller almış burada bulunan son derece kaliteli ürünler bizim için turizm, gastronomi ve kültür konularında en iyi elçilerimiz olabilirler.

Biz şirketlerimizi Lemit fuarına katılmaları konusunda destekleyeceğiz. Çok dinamik üreticiler var. Biz de buradaki işletmelerimize hem yardımcı olacağız hem de destekleyeceğiz. Onların (BUV) bilgi ve uzmanlığını istiyoruz. Mora bu konuda öncü olabilir. Çünkü tüm bu kaliteli ve seçkin ürünlere sahip. Lemit fuarı da Mora'nın dinamizmini geliştirmesi için yardımcı olacak."

Almanya Ruhr Business Plattform e.V. (RRP) Başkanı ve endüstriyel ürünler toptancılığı yapan MEBRO GmbH firmasından Abdullah Altun, ise şöyle konuştu: "Yunan işletmeler çok güzel hazırlanmışlar. Bizler de büyük bir beklenti ile geldik. Bize hiç yabancı olmayan insanlar. Ürünleri de tanıdık. Doğal ve organik bir ortamda üretilen ürünleri biz de temsil ettiğimiz dernekler kanalıyla Almanya'ya ve yakında düzenleyeceğimiz Lemit fuarında sergilenmesini istiyoruz. Şahsım adına ben de bir iki sipariş verdim."

Son olarak Mora bölgesinin gıda ve gastronomi ürünlerinin tanıtılmasında organizasyonda görev alan Simply Hellas Yunanistan Satış Müdürü Nikolas Kokkoris, şunları söyledi: "Hepimiz bu etkinlikten memnunuz. Mora'nın çok müthiş bir dinamizmi var. Zengin ürünleri var. Mora kendi markası ile ürünlerini tanıtmak istiyor. Eyaletin de aklında olan bu iyi fikirleri diğer eyaletlere de örnek olacak şekilde gerçekleştirmek istiyoruz. Almanya, Yunanistan için stratejik ekonomik partner olmayı sürdürüyor. Bunu görmezden gelmeyelim. Biz Yunanlar kendi içimizde krize çözüm bulmalıyız. Ne Almanlar ne orta Avrupa bundan sorumlu. Bizim için bir şeyler yapmalıyız.

Nisan ayında Almanya Düsseldorf'ta düzenlenecek Lemit fuarına ilişkin ise Kokkoris, "Bir sonraki adım olarak Mora Eyaleti'nin Almanya'ya gitmesidir. Zannediyorum orada büyük pozitif sonuçları alacağız." CİHAN
<< Önceki Haber Almanyalı Türk işadamlarından Mora'ya çıkarma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER