Amerika'daki Türk Lisesi büyük başarıya imza attı!

Mezunlarının %80’i HARVARD, CALTECH, UPENN, BOSTON, DUKE, NYU gibi Amerika’nın en iyi 60 üniversitesinden kabul alan bir lisede okumak ister miydiniz?

Amerika'daki Türk Lisesi büyük başarıya imza attı!

Amerika'daki Türk müteşebbisler tarafından açılan New York'taki  Amity School (1999) ve New Jersey'deki Pioneer Academy (1999) okulları ezber bozan bir lise eğitiminin ardından, dünya sıralamasında ilk 200’de yer alan üniversitelere 100% yerleştirme başarısına sahip oldu. 

Amity Schooldan mezun olan İrem G. teknik üniversiteler içinde ilk beşte yer alan VirginiaTech’i kardeşi Elif G. ise California Berkeley Üniversitesi’ni,  Beyza G. de ünlülerin okulu CUNY Baruch College yüzde 100 burslu kazandı. Pioneer Academy öğrencileri ise toplamda 3,526.000 $  burs kazanarak büyük bir başarıya imza attı. Seniha İ. Harvard Üniversitesini, Talha K. İlk 10 da bulunan Duke üniversitesi, Ekrem K ise Emory üniversitesinden %100 burslu kabul aldı.CALTECH Üniversitesi’nden yüzde 90 burslu okuyan Mehmet Şencan, “Dünya çapındaki üniversitelerden kabul ve burs alabilmek için Amerika’da lise eğitimi kaçırılmaz bir fırsat.” diyor. 

TEOG sonuçlarıyla lise tercihlerinin yapılacağı bu haftada orta okul mezunları ve lise ara sınıf öğrencilerinin tek alternatifi Türkiye’deki liseler değil. 



İngilizceyi Anavatanında Öğrenme Ayrıcalığı

Amerikan eğitim sistemi içerisinde yer alan ESL (English as Second Language) İngilizcesi ikinci dili olan öğrenciler için uygulanan müfredat sayesinde 18 farklı ülkeden öğrencinin eğitim aldığı okullarda, hazırlık sınıfı okumadan yıl kaybı olmaksızın lise 4 yılda bitiriliyor. Metropolitan Eğitim Şirketi yöneticisi Musa Turan Olca, “Hazırlık eğitiminden sonra 9. sınıftan değil 10’dan devam ediliyor ve bu sayede sene kaybı yaşanmıyor.  Öğrenciler sonraki yıllarda Amerikan müfredatına uygun dersleri Amerikalı arkadaşları ve öğretmenleriyle alan öğrenciler, öğrendikleri İngilizceyi günlük hayatta kullanarak dil seviyelerini kabiliyetlerine göre anadil seviyesine kadar ilerletebiliyorlar.” diyor. 



Akademik ve “SOSYAL” Lise Eğitimi 

Üniversiteler öğrencileri kabul ederken sadece üniversite giriş sınavı sonuçlarına göre değerlendirmiyor. Dolayısıyla öğrencilerin 4 yıllık lise süreci, hatta ortaokul yıllarınca göstermiş olduğu her başarı, almış olduğu her ders, sertifika ve sosyal hayattaki başarıları üniversite girişinde etkili oluyor.



STEAM (Science, Technology, Engineering, Art & Math) 

Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik alanlarında yoğunlaşmış ders müfredatı aynı zaman da çocukların ilgilerine göre farklı dersleri seçmeli olarak almalarına ve ilgi alanlarına lise yıllarından itibaren yoğunlaşmalarına olanak sağlıyor. Derslerin hepsi proje eksenli ve uygulamalı bir şekilde veriliyor.

Öğrenciler sadece teorik değil ayni zamanda pratik eğitim alarak, dersi ders dışı aktiviteler ile zenginleştirerek alıyorlar. Eyalet, bölge ve Amerika çapındaki bilim fuarları, akademik ve sportif olimpiyatlar, Robotics, Mechatronics gibi yarışmalara katılarak kendilerini sınıyorlar, aldıkları sertifikaları, dereceleri üniversite başvurusunda kullanıyorlar. 



Okullar  Robotics yarışması ve Bilim olimpiyatlarında birinci olurken, Futbol turnuvalarında da birincilik elde edip, karate ve güreşte ülke genelinde turnuvalara katılıyor. Bu sayede sadece akademik zekâlarının değil diğer sportif özellik ve sosyal yönlerinin de karşılığını üniversite kabullerinde alabiliyorlar. 



Başarılı öğrenciler Advanced Placement (ileri fizik, ileri matematik, ileri İngilizce) gibi üniversite derslerini lisede alarak, lise yıllarında üniversite akademik seviyesine çıkabiliyor, bu dersleri üniversite de saydırarak üniversitelerini erken bitirebiliyorlar. Yaz okullarında da üniversitelerden ders alarak daha lise yıllarında Harvard, Georgetown gibi üniversitelerin derslerine katılabiliyor, kampüs hayati içerisine girebiliyorlar. Toplumsal yardımlaşma ve staj imkânlarıyla öğrenciler Amerikan iş dünyası ve toplum hayatını ilk elden tecrübe ediyorlar. Ve yine bu faaliyetlerden aldıkları katılımcı sertifikaları ve referans mektuplarını üniversite başvurularında kullanabiliyorlar. Pioneer Academy 11.sınıfta okuyan Enes Özer “TEOG’a girip tercih yapacaklara ABD’de lise okumalarını tavsiye ediyorum. Yurtdışı onlara çok farklı deneyimler kazandıracak.” ifadelerini kullanıyor. 

Kampüs Hayatı ve Aktiviteler

ABD’de yatılı eğitim veren bu okulların, gençleri birçok açıdan geleceğe hazırladığını belirten Pioneer Academy Müdürü Tufan Aydın da şu bilgileri veriyor: “Anadil seviyesinde İngilizce eğitimi, Amerika’da lise okumanın en önemli avantajlarından biri. İngilizce, burada öğrenciler için hayatın ayrılmaz bir parçası. Amerikalı öğretmenlerden eğitim alan öğrenciler, sene kaybetmeden İngilizce konuşma şansına sahip oluyor.” 

Çocukların ailenin yanında kaldıkları zaman kabiliyetlerini açığa çıkaracak uygun ortam bulamadıklarına değinen Aydın, "Burada çocuk kendi sorumluluklarını yerine getirecek uygun ve güvenilir bir ortam buluyor. Ayrıca çocukların kendine güven duymasıyla beraber bireysel başarıları artıyor." diye konuşuyor. Öğrenciler yurtlarda danışman öğretmenleriyle kalıyor, etütler ve aktiviteler danışmanlarla yapılıyor, Türk aşçıların pişirdikleri yemeklerden yiyor. Yani yurtdışı eğitiminde tercih edilen ülkelerin başında gelen Amerika'da çocuklarınıza dört yıl boyunca emin ellerde lise okuma imkânı sunuluyor. Yurtdışı eğitimi için üniversiteyi beklemenize de gerek kalmıyor. Hafta sonlarında danışmanlarıyla birlikte şehir turları, eyaletler arası geziler düzenliyor, alışveriş, piknik, müze ziyaretleri, binicilik, kayak, yüzme gibi birçok aktivitelerde bulunuyorlar. Yurtlarda 6-10 öğrencinin başında gece de onlarla birlikte kalan (Floor Advisor) danışmanlar ve iki gruba bakan öğretmenler (Guidance Teacher) bulunuyor. 

Okullarla iletişime nasıl geçilir? 

Bu okulların kayıt işlemleri Altunizade de faaliyet gösteren Metropolitan Education şirketi tarafından yapılıyor. Daha detaylı bilgiyi www.abdlise.com adresinden veya şirket bünyesindeki eğitim danışmanlarından 0(216) 402 1314 no’lu telefonu arayarak alabilirsiniz. Amerika'da lise okumak isteyen ortaokul mezunları ve lise ara sınıf öğrencilerinin öncelikle www.abdlise.com adresinde yer alan başvuru formunu doldurması gerekiyor. Formu doldururken şirket bünyesindeki eğitim danışmanlarından yardım alabilirsiniz. Daha sonra bin iki yüz dolar ön kayıt ücreti ödemeniz gerekiyor. Kayıt için kabul edildiğiniz takdirde bu miktar sağlık sigortası olarak kullanılıyor. Ön kayıttan sonra 10 gün içinde size olumlu ya da olumsuz sonuç bildiriliyor. Okulların eğitim, üç öğün yemek, pansiyon, ders kitapları dâhil paket ücreti yıllık 29 bin 900 dolar. TEOG'da başarılı olan öğrencilere kısmi oranlarda burs imkânı sağlanabiliyor.

<< Önceki Haber Amerika'daki Türk Lisesi büyük başarıya imza attı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER