ABD'li hukukçulardan HSYK'nın ihraç kararına sert tepki

HSYK'nın savcıları meslekten ihraç kararına ABD'nin önde gelen hukukçularından tepki geldi.

ABD'li hukukçulardan HSYK'nın ihraç kararına sert tepki

HSYK'nın 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını soruşturan savcıları meslekten ihraç kararına Amerikalı önde gelen hukukçular sert tepki gösterdi. Kararı demokrasiye açık saldırı olarak niteleyen uzmanlar, hukukun askeri darbe dönemine benzer şekilde "hükümet vesayeti" altına alınmaya çalışıldığını dile getirdi.

ABD'nin önemli sivil toplum örgütlerinden Teksas Sivil Hakları Projesi (TCRP) Direktörü James C. Harrington, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Muammer Akkaş ile hakim Süleyman Karaçöl'ün ihraç edilmesini, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, otokratik gücünü pekiştirmek için yargıyı araç haline getirdi." diye yorumladı.

Teksas Üniversitesi Hukuk Profesörü Harrington, anayasal görevlerini yapan hakim-savcıları sıfırlamak ve meslekten atmanın yargıçlara açık mesaj olduğunu belirterek, "Bu, hakimlerin hukuk kuralları yerine, hükümetin kendilerine söylenenleri yapmak zorunda oldukları yolunda açık bir mesajdır." dedi.

Son yaşananlara atıfta bulunan Prof. Harrington, "Mahkemelerin askeri yönetim dönemindeki vesayete dönüştürülmeye zorlandığını" savundu. Tecrübeli hukukçu, bu durumun Türkiye'deki demokrasiye karşı bir başka saldırı olduğunu belirtti.

PROF. PHILLIPS: YARGI BAĞIMSIZLIĞI ŞART

Güçler ayrılığı ilkesinin demokrasi için elzem olduğunu hatırlatan Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. David Phillips ise "Demokrasiler ancak güçler ayrılığı ve bağımsız yargı ile var olur ve varlığını sürdürebilir." dedi. Devleti yönetenlerin her zaman yargıya müdahil olmak isteyebileceğini belirten Phillips, "Ancak yargı bağımsız olursa devletin potansiyel gücüne karşın ihlallerin merkezileşmesi önlenebilir" diye konuştu.

FISHER: HİÇ MANTIKLI DEĞİL

Washington merkezli Anayasa Projesi Vakfı'nda (Constitution Project) görevli Amerikalı hukukçu Louis Fisher ise yolsuzluğu soruşturan hukukçuların meslekten ihracının mantığa aykırı olduğunu söyledi. 36 yıl boyunca ABD Kongresi Araştırma Servisi'nde görev yaptığını hatırlatan Fisher, "4 savcı ve bir hakimin meslekten atılması büyük bir karar. Bu karar hangi sebeple, hangi temele dayanarak alındı?" diye sordu.

Savcılara yöneltilen suçlamaların kamuoyuyla tam olarak paylaşılmadığı yönünde kanaatler bulunduğuna değinen Fisher, "Daha da önemlisi neden şu anda meslekten ihraç edildiler?" dedi. Yolsuzluk davasının delil yetersizliği nedeniyle düştüğünü hatırlatan Fisher, "4 savcı ve hakim bir parça delil bile olmadan mı bu davayı sürdürdü yani? Bu pek mümkün görünmüyor. Bu hiç mantıklı değil" diye konuştu.

PROF. WALLACE: TÜRKİYE HAKKINDA KAYGI DUYUYORUM

Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Washington merkezli Uluslararası Hukuk Enstitüsü (ILI) Başkanı Prof. Dr. Don Wallace da ihraç kararını eleştirdi. Prof. Wallace, hukukun üstünlüğü konusunda son yıllarda Türkiye'de yaşananlar hakkında kaygı duyduğunu dile getirdi.

CİHAN
<< Önceki Haber ABD'li hukukçulardan HSYK'nın ihraç kararına sert tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER