Anadolu'nun çocukları Berlin'de imza dağıttı


66. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde ilk gösterimi yapılan "Mavi Bisiklet" seyircisiyle kaynaştı. Filmde rol aldıktan sonra hayatları değişen Akşehirli çocuk oyuncular Selim Kaya, Eray Kılıçarslan ve Bahriye Arın'dan imza alabilmek için Berlinli çocuk ve gençler birbirleriyle yarıştı. Nursen Çetin Köreken ile eşi Ümit Köreken'in ortak ürünü "Mavi Bisiklet" Kristal Ayı Ödülü'ne aday filmler arasında bulunuyor.

Uluslararası Berlin Film Festivali'nde Kristal Ayı'ya aday ikinci Türk filmi "Mavi Bisiklet" dün görücüye çıktı. Film ekibinin hayallerinin ötesinde bir başarı elde eden "Mavi Bisiklet"i Berlin'in restore edilerek yeniden hizmete sokulan tarihi sinema salonlarından Zoo Palast'ta yüzde 90'ı çocuk 400'ün üzerinde seyirci izledi. Çocuk izleyiciler film ile öylesine özdeşleştiler ki, filmin çocuk kahramanı Ali bir sahnede hastalanıp öksürünce seyirler arasında da dalga dalga öksürük sesleri yayıldı.

Filmin ana karakteri Ali, Berlinli çocuklara, tüm olanaksızlıklara rağmen küçük adımlarla büyük işler başarılacağını gösterdi. Onlara umut verdi. Belki de bu yüzden Ali'yi çok sevdiler ve filmin gösteriminden sonra Ali'yi oynayan Selim Kaya (14) ile onun sınıf arkadaşlarını canlandıran Bahriye Arın (14) ve Eray Kılıçarslan'dan (14) imza alabilmek için birbirleriyle yarıştılar.

"Mavi Bisiklet" büyük emeklerle, uzun sürede kotarılmış bir film. Konusu Konya'nın Akşehir İlçesi'nde geçiyor. Akşehir'de Nasrettin Hoca Ortaokulu'na giden 12 yaşındaki Ali, babasını bir iş kazasında kaybettikten sonra annesi ve küçük kız kardeşi ile birlikte geçim mücadelesi veriyor. Anne örgücülük yaparken Ali okuldan sonra bir otomobil tamirhanesinde harçlığını kazanıyor. Ali'nin en büyük isteği her gün okula giderken vitrinde gördüğü mavi renkli bisiklete kavuşmak.

Okulda ise aklı sınıf arkadaşı Elif'te. Elif sınıf başkanlığı yapan bir öğrenci ancak okul müdürü bir gün sebepsiz yere Elif'in yerine başka bir öğrenciyi başkan olarak görevlendiriyor. Ali müdürün tutumunu haksızlık olarak nitelendiriyor ve Elif'e destek vermek için müdüre karşı bir anlamda demokrasi mücadelesine girişiyor.

"HAYATTAKİ AMACIM ÇOCUKLARA DESTEK OLMAK"

"Mavi Bisiklet" çocukların bir birey olarak kabul edilmesi gerektiğini, saygıya layık varlıklar olduğunu tüm dünyaya kabul ettirmek için bundan altı yıl önce yola çıkan Nursen Çetin Köreken ile Ümit Köreken çiftinin ortak projesi. Senaryoyu birlikte yazmışlar, yapımcılığı birlikte omuzlamışlar, Ümit Köreken yönetmenlik işini üstlenirken Nursen Çetin Köreken de kamera karşısına geçmiş ve Ali'nin annesi Halime'yi canlandırmış.

Filmin gösteriminden sonra eşiyle ve oyuncularıyla ortak heyecanlarına ve sevinçlerine tanık olduğumuz, kendisi de 7 yaşında bir çocuk annesi Nursen Çetin Köreken üniversite yıllarından bu yana çocuklarla çalışıyor. "Hedefim çocukların dünyasını, onların dertlerini, meselelerini, kendilerini nasıl var ettiklerini anlatmak" diyen ve bunu geniş kitlelere en iyi bir filmle yayabileceğini düşündüğü için sinemacılığa adım atan Nursen Çetin Köreken hayattaki amacının çocukları desteklemek olduğunu, çocuklar için yandığını söylüyor ve "Bu ateşi yaşadığım sürece yayabildiğim kadar yaymaya devam edeceğim.

Bu filmi gerçekleştirebilmek için çok kapı çaldım. Vazgeçmedim. Gösterimden sonra kendi kendime 'evet, altı yıl uğraşmamıza değdi' dedim. Çok mutluyum. Bizi destekleyen herkese şükranlarımı gönderiyorum" dedi.

ANADOLU'NUN ÇOCUKLARI BERLİN'DE İMZA DAĞITTI

Filmin oyuncuları Selim Kaya Akşehir'de, Bahriye Arın ve Eray Kılıçarslan köylerinde ikamet eden kendi halinde üç öğrenciyken "Mavi Bisiklet" ile hayatları değişti. İlk kez kamera karşısına geçen ve bu sayede ilk kez yurtdışına çıkan öğrenciler gördükleri ilginin şaşkınlığı içindeler.

Bahriye ve Eray gibi çiftçi bir ailenin oğlu olan Selim Kaya yaşadıklarına dair duygularını paylaşırken "Çok mutluyum. Diğer çocuklar bizden imza isterken kendimi çok ünlü biri gibi hissettim" diyor. Eray "Keşke bitmeseydi. Çok güzeldi. Kendime gurur duydum. Heyecandan bacaklarım titredi. Böyle şeyler olacağını hayal bile etmemiştim. Bu filmde oynadıktan sonra hayatım değişti. Cesaretlendim." derken Bahriye de arkadaşlarıyla aynı duyguları paylaştığını dile getirdi ve yine diğerleri gibi oyunculuğu çok sevdiğini, teklif gelirse yeni filmlerde oynamaya hazır olduğunu söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Anadolu'nun çocukları Berlin'de imza dağıttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER