Anafen Dershane'sinin kapatılma kararına velilerden tepki

Anafen Dershane'sinin kapatılma kararına velilerden tepki

Bursa İznik ilçesinde faaliyet gösteren Anafen Dershaneleri'nin belediye tarafından hukuka aykırı olarak belediye tarafından kapatılmak istenmesine veliler tepki gösterdi. Belediye'nin 29 Cumhuriyet Bayramı'nda kapatma için gün vermesi üzerine dershanede toplanan veliler hukuksuz kararın geri çekilmesini talep etti.

Dershane Avukatı Orhan Tekoğlu, İznik Belediyesi'nin Süleyman Han Özel Eğitim Sanayi Tic. A.Ş tarafından uzun yıllardan beri işletilen İznik Sevgi Çiçeği Anafen Dershanesi'ni keyfi bir şekilde kapatmaya çalıştığını belirterek, "İznik belediye başkanlığı yasa ve yönetmeliklerin kendisine vermediği bir yetkiyi kullanmış ve açıkçası yetki gaspı yapmıştır." dedi.

Dershanelerin mesleki faaliyetlerinin ve ve faaliyetlerine son verilmesi yetkesinin milli eğitim bakanlığını temsile ilgili valiliklere ait olduğunun altını çizen Dershane Avukatı Tekoğlu, "Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarlığınca yayınlanan genelgede önceden ruhsatı mevcut bulunup, yasanın ilgili maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği tarihte faaliyetlerine devam eden dershanelerin kurum açma ve izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının iptali ile ilgili valiliklerce her hangi bir işlem yapılamayacağı valiliklere talimatla bildirilmiştin. Yani yasadan önce ruhsat almış bulunan dershanelerin kapatılamayacağı bakanlıklarca açıkça beyan edilmiştir. Dolayısıyla bizimde dershanemizin de daha önceden ruhsatı olduğundan dolayı kapatılması yasaya aykırıdır. Milli Eğitim Bakanlığını bu açık düzenlemesine rağmen İznik belediye başkanının kendisini Bursa valisinin yerine koyarak hiçbir dayanağı olmaksızın dershanemizi mühürleme kararı alması gerek anayasanın eğitim özgürlüğünü düzenleyen hükümlerine, gerekse Türk ceza kanunu ve milli eğitim müfredatının emredici hükümlerine aykırıdır. Bu tutum ve düşüncesi ile İznik belediye başkanı sayın Osman Sargın öğrencilerimizin 25 gün sonra girecekleri TEOG sınavında ihtiyaçları olan moral değerlerini de yıkmıştır." dedi.
Dershanenin İznik'in medarı iftiharı olduğunu ve geçen yıllardaki TEOG sınavında Türkiye birincisi çıkarma başarısı gururunu İznik halkına yaşattığının altını çizen Dershane Avukatı Orhan Tekoğlu, şöyle devam etti: "Belediye başkanı bu tutumu ile doğrudan İznik halkına ve İznik'in eğitim geleceğini hedef almıştır. Belediye başkanını hukuksuz ve haksız eylemi öğrencilerimizin eğitim alma hakkına açıkça bir saldırıdır. Sayın belediye başkanı İznik halkına cephe almış ve İznik'in eğitim rekabetindeki konumunu telafisi imkansız bir şekilde sarsmıştır. İznik belediye başkanı öğrencilerimizin sınavlarda olası başarısızlıklarının yegane sorumlusudur. Gerek İznik belediye başkanı, gerekse kanunsuz emri ifa eden diğer görevliler hakkında hukuki ve cezai işlemler yapılacaktır."
Dershane Avukatı Orhan Tekoğl şöyle devam etti: "Evet şuanda İznik Belediye başkanı bu şekilde karar alıp uygulamaya geçtikleri andan itibaren, yani mühürlemeye geçtikleri andan itibaren kim mühürlerse başkan dahil yetki gaspı yapıp ceza kanun açısından suç işlemiştir. Ayrıca anayasamızda ve Türk ceza kanununda kanunsuz emri yerine getirenlerin bu şekilde cezalandırılacağı açıkça vardır. Bu şekilde yapılacak bir eylem kamu görevini kötüye kullanmak ve eğitim öğretim hakkını engellemiş nedeniyle cezalandırılacaktır"
Dershane yönetim kurulu başkanı Halil bardakçı ise, kapatma girişimi ile ilgili şunları söyledi: "Belediye başkanının yetkisinde değildir dershanemizi kapatmak, valilini dahi yetkisinde yoktur. 2011 yılında valilik izni ile açılmıştır. Belediyenin böyle bir hakkı yoktur. Öğrencilerimizin 25 gün sonra TEOG sınavı vardır. Bunların psikolojilerini bir siz düşünün, fakat biz eğitme devam edeceğiz, binamız kapansa bile biz eğitime bir şekilde devam edeceğiz."

PAK-İŞ sendikası Bursa şube başkanı Mehmet Özdemir de, dershanede çalışan üyelerinin sendika olarak yasal takipçisi olacakların belirterek, "Sendika olarak çalışan personelimizin haklarını sonuna kadar arayacağız, hem milli eğitim yönünden, hem de İznik belediye başkanlığı yönünden bu günlerin hakkını tazminat olarak alacağız. Bizler ve çalışanlar bireysel olarak İznik belediye başkanından davacı olacaktır" dedi.
Velilerden Mesut Güler de, "Ben dershanemizde iki tane öğrencimiz mezun oldu. Burada güzel ahlaklı bir şekilde eğitimin yaptı. Burada güzel başarılar elde edildi. Maalesef İznik ve ülkemizde bir sürü ruhsatsız yer varken, içkinin kumarın kötü alışkanlıkların bulunduğu yerler varken onlara ruhsat sormazken, böyle bir eğitim kurumunun kapatılması vicdanları yaralamıştır. Bunları Allaha havale ediyoruz, hukuk çerçevesinde gereken neyse yapılacaktır." şeklinde konuştu.
Eşref Tuna'da şunları söyledi: "Bu gün belediye başkanımız talihsiz bir karara imza tatmıştır. Topluma pozitif manada katkıda bulunan eğitim kurumların ötekileştirerek bu eyleme girmiştir. Biz kanun devleti olarak yönetildiğimiz için adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz."
CUMHURİYET BAYRAMINDA BAŞKANI BİZE İYİ BİR HEDİYE VERDİ
29 Ekim Cumhuriyet bayramında İznik belediye başkanlığının kendilerine güzel bir armağan verdiğini belirten Ayşe Tuna ise, "Hayırlı olsun, yani İznik'te iki yıldan beri hiç bir hizmeti yerine getiremediler ama bir eğitim kurumunu çok güzel kapattılar. Çocuklarımız bundan sonra düşünüyorlar nereye gidecekler, hayırlı olsun, belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz, böyle bir şey yaptığı çini." şeklinde konuştu.
Diğer veliler ise alınan belediyenin önce gidip sorumlu bulunan milli eğitim okluları ile ilgilenmesini isterken, alınan karardan dolayı belediye başkanı Osman Sargın'a tepki gösterdi.
Eray Bahçekapılı, ise iki sendedir İznik'de bulunduğun anlatırken, "Benim iki tane oğlum var ve iki senedir İznik'teyim okulda bizi toplantıya çağırdıklarında okluda 25 öğrenciden de öğretmen yaramazlıklarından, derslere dikkat etmediklerinden şikayet etti. Ama benimkinden şikayet etmedi. Ben buradaki öğretmenlerimizi öğretmen olarak görmüyorum Bunları abi ve abla olarak görüyorum. Ben buraya çocuklarımı gönderdiğim zaman hiç biri benim çocuklarımın yaramazlıklarından şikayet etmedi. Burayı kapatacaklarına gitsin mili eğitin bakanlığın her zaman şikayet ettikleri ve velilerin okula gitmekten kortukları okulları kapatsınlar." şeklinde tepki gösterdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Anafen Dershane'sinin kapatılma kararına velilerden tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER