Analiz - Fransız aşırı sağının İsrail ve Yahudilerle yakınlaşma stratejisi
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Pazartesi, Mart 17 2025
Paylaş
X Post
Fransa'nın aşırı sağ partisi Ulusal Birlik (RN), tarihsel olarak antisemitik söylemlerle anılan geçmişinden radikal bir dönüş yaparak İsrail ve Yahudi topluluklarıyla yakınlaşma stratejisi izliyor. Bu değişim, partinin hem iç politikada hem de uluslararası arenada meşruiyet kazanma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
SEDAT LAÇİNER
Tarihsel Dönüşüm ve Yeni Strateji
Ulusal Birlik Partisi, kuruluşundan itibaren antisemitik söylemleri ve İsrail karşıtı tutumlarıyla tanınıyordu. Partinin kurucusu Jean-Marie Le Pen, Yahudi soykırımını "tarihteki bir detay" olarak nitelendirerek büyük tepki toplamış, ayrıca parti uzun yıllar Filistin yanlısı bir politika benimsemişti. Ancak, Marine Le Pen liderliğinde ve günümüzde Jordan Bardella'nın başkanlığı altında, parti bu imajını değiştirme çabasında. Bardella, antisemitizmi "zehir" olarak tanımlamakta ve İsrail ile dayanışma içinde olduklarını vurgulamakta. Bu bağlamda parti, özellikle İslamcılığa karşı Yahudi topluluklarıyla bir ittifak kurma hedefini açıkça dile getirmekte.
Stratejik Hedefler ve Motivasyonlar
1. Meşruiyet Kazanma: Parti, antisemitik geçmişinden uzaklaşarak daha geniş bir seçmen kitlesine hitap etmeyi amaçlıyor.
2. İslamofobik Söylemi Güçlendirme: Yahudi topluluklarıyla yakınlaşarak, İslam karşıtı söylemlerine meşruiyet kazandırmayı hedefliyor.
3. Uluslararası Destek Sağlama: İsrail ve küresel Yahudi lobilerinin desteğini kazanarak uluslararası politikada daha güçlü bir konuma ulaşmayı amaçlıyor.
4. İç Politikada Avantaj Elde Etme: Fransa'daki Yahudi seçmenlerin desteğini çekmeyi ve sol partileri Filistin yanlısı duruşları üzerinden eleştirerek zayıflatmayı hedefliyor.
Tepkiler ve Sonuçlar
Bu stratejik değişim, farklı kesimler tarafından çeşitli tepkilerle karşılanıyor: Bazı Fransız Yahudileri, partinin İslam ve göç karşıtı duruşunu destekliyor. Diğer Yahudi gruplar ise partinin geçmişini unutmadıklarını ve bu değişimi samimi bulmadıklarını dile ge
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Adalet Bakanı'nın tapu kayıtlarını sorgulayan müdür tutuklandı2.Muhittin Böcek birşeye mi zorlanıyor? Akın Gürlek, ‘Konuşacak’ demişti3.Yatırım altın ve konuttan, faiz ve borsaya kayıyor4.Dogalgaz ve Elektiriğe Nisan ayında zam yolda mı?5.ABD paraşütçü birliklerin Ortadoğu'ya doğru yola çıktığını doğruladı
6.BM'den uyarı: Ortadoğu'da savaş kontrolden çıktı7.Nürnberg’de ırkçılığa karşı haftalar: FISEM’den insan hakları odaklı belgesel dizisi8.Altın ve Gümüş'ün yönü ne olacak? İşte dünya devlerinin tahminleri!9.NATO’nun ABD’ye savaş desteği AB’yi rahatsız etti10.Trump “anlaşıyoruz” demişti, İran’dan yanıt geldi

ORHAN KESKİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

TÜRKMEN TERZİ

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Adalet Bakanı'nın tapu kayıtlarını sorgulayan müdü...

Muhittin Böcek birşeye mi zorlanıyor? Akın Gürlek,...

Yatırım altın ve konuttan, faiz ve borsaya kayıyor

Dogalgaz ve Elektiriğe Nisan ayında zam yolda mı?

ABD paraşütçü birliklerin Ortadoğu'ya doğru yola ç...






