Anayasa Mahkemesi KHK’larla ‘mülkiyet hakkının’ gasp edilmesine nasıl onay verdi?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Nisan 18 2023
Anayasa Mahkemesi, KHK ile kapatılan kurumların mal varlığına el konulmasına ilişkin 13 Ekim 2022 tarihinde önemli bir karar aldı
Anayasa Mahkemesi'ne göre ‘el koyma işlemi’ OHAL sürecinde uygulanma özelliğini aşan bir niteliğe sahip değil(miş). Ayrıca kural, kural OHAL dönemini aşan genel bir du¨zenleme niteliği taşımıyor(muş). Söz konusu kuruluşların suç teşkil eden faaliyetlerinden birisi ile ilişkilendirmeden bu¨tu¨n mal varlığının u¨zerindeki mu¨lkiyetin ortadan kaldırılması ve bunların Hazineye devredilmesi bir ilave tedbir(miş) ve Anayasa’nın 38. maddesinde du¨zenlenen genel mu¨sadere cezası yasağına da aykırı değil(miş). Sonuç olarak AYM, saylan bu nedenlerle kuralın, Anayasa’nın 15., 35., 38. ve 40. maddelerine aykırı olmadığına hükmetti ve ‘iptal’ talebinin reddine karar verdi.
15 Temmuz sözde darbe girişiminden sonra Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan Olağanüstü Hal KHK’ları ile sayıları binlerle ifade edilen çeşitli özel teşebbüsler kapatılarak malvarlıklarına el konulmuş, tüm malvarlıkları Hazineye aktarılmıştı. Bunlar arasında dernekler, vakıflar, özel üniversiteler, özel sağlık kuruluşları, ticaret şirketleri, özel okullar, gazeteler vb. özel hukuk tüzel kişileri yer alıyordu. Anayasa profesörlerinin bile hukuksuz olduğunu ifade ettiği KHK’larla getirilen düzenlemeler daha sonra kanun haline dönüştürüldü.
CHP, bunlardan 7083 sayılı kanundaki bazı hükümlerin ‘Anayasaya aykırı’ olduğu gerekçesiyle iptali için 2018 yılının ilk aylarında AYM’nin kapısını çaldı. Söz konusu başvuru AYM tarafından 13 Ekim 2022 tarihinde karara bağlandı. AYM, girişte aktarılan nedenlerle iptal talebinin reddine karar verdi. Anayasa Mahkemesinin bu kararı 5’e karşı 9 üyenin imzası ile verildi.
Karara muhalif kalan 5 üye ise şu görüşleri savundu:
-
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Türkiye'de para transferinde ‘açıklama’ zorunluluğu başladı!2.İran'da devam eden protestolarda can kayıpları yaşandı3.İsrail 37 yardım kuruluşunun Gazze'ye erişimini yasakladı4.Bulgaristan 1 Ocak itibariyle Euro’ya geçti5.DEM Parti'nin 'Öcalan'a özgürlük' mitingi ertelendi!
6.Yalova’daki IŞİD saldırısı sonrası yakalanan 25 şüpheli adliyeye sevk edildi7.Artvin’de çığdan ölenlerin sayısı 2'ye yükseldi 1 kayıp aranıyor8.Dehşete düşüren iddia: İstanbul'da iki aylık bebek aç bırakılarak öldürüldü9.Dev kamu kurumunu iflasa sürükleyen yöneticiler maaşlarını katlamış10.New York Belediye Başkanı Mamdani Kuran'a el basıp yemin ederek göreve başladı

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Türkiye'de para transferinde ‘açıklama’ zorunluluğ...

İran'da devam eden protestolarda can kayıpları yaş...

İsrail 37 yardım kuruluşunun Gazze'ye erişimini ya...

Bulgaristan 1 Ocak itibariyle Euro’ya geçti

DEM Parti'nin 'Öcalan'a özgürlük' mitingi ertelend...


