Anayasa Mahkemesi'nde 'eşitlik' kararı


Anayasa Mahkemesi, farklı sendika üyesi olan kişilerin işe başlatılmaması ile ilgili hak ihlali kararı verdi. AYM, "Demokrasi; farklılıkların bir tehdit olarak değil, bir zenginlik kaynağı olarak algılandığı toplum anlayışında güçlenecektir." dedi.

Belediye-İş Sendikası'nda yönetici görevinde çalışan 5 kişinin iş akitleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya alındı. 5 kişi sendikadaki görevlerinin sona ermesinin ardından işe başlatılmalarını talep etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2014'te, Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası ile sözleşme imzalanmasının ardından 5 kişinin hizmet akitlerinin feshedilmesine karar verildi. İş akitlerinin sendikal faaliyetleri nedeniyle sonlandırıldığını ve Hizmet-İş Sendikası'na üye olanların ise başlatıldığını belirten 5 işçi, İstanbul 12. İş Mahkemesi'nde dava açtı. İstanbul 12. İş Mahkemesi, başvurucuların taleplerinin reddine karar verdi. Aynı karar Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından onandı. Eşitlik haklarının ihlal edildiğini belirten 5 işçi, AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

AYM'nin gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı: "Sendikalar sadece üyelerinin ekonomik çıkarlarını savunma amacıyla oluşturulmuş örgütler olmayıp aynı zamanda sivil bir toplum kuruluşu olarak ülkedeki siyasal ve toplumsal olaylarla ilgili görüş açıklayabilen topluluklardır.

Demokrasi; farklılıkların bir tehdit olarak değil, bir zenginlik kaynağı olarak algılandığı toplum anlayışında güçlenecektir. İşe iade taleplerinin üye olunan sendikaya göre değerlendirilmesi çağdaş demokratik toplumlarda kabul edilebilir bir durum değildir. İşverenin, sendika üyeliği dışındaki sebeplerle işe iade taleplerini değerlendirdikten sonra ortaya bazı sendika üyelerini dışarıda bırakan sonuç çıkması ve bu sonucun ayrımcılık olarak kabul edilmemesi mümkün değildir. Fakat buna ilişkin işçi değerlendirmelerinin objektif ölçülere ve açıklanabilir nedenlere dayanması gerekmektedir.

Somut olayda işe iade talebinde bulunan sendika yöneticilerinden Belediye-İş Sendikası üyesi olan başvurucuların akitlerine son verilirken Hizmet-İş Sendikası üyesi olan kişiler işe iade edilmiştir. İşverenin bu tercihinin, farklı sendika üyeliği dışındaki objektif, ölçülü sebeplere dayandığına ilişkin herhangi bir açıklama veya değerlendirmeye rastlanmamıştır. Başvurucuların ayrımcılık iddiası yargılama sürecinde ileri sürülmesine rağmen ilk derece mahkemesi kararlarında hiç tartışılmadan davalar sonuçlandırılmıştır."

Anayasanın 10. maddesinde güvence altına alınan eşitlik ilkesinin ihlal edildiğine karar veren AYM, yeniden yargılama yapılması için kararın bir örneğinin İstanbul 12. İş Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Anayasa Mahkemesi'nde 'eşitlik' kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER