Anayasa Mahkemesi Yunanistan vatandaşı mirasçıya mülkiyet hakkını tanıdı
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Çarşamba, Haziran 19 2019
Ioanis Maditinos 8 Mart 2015 tarihinde, ülkeler arası karşılıklılık bulunmadığı gerekçesiyle mirasçı kabul edilmeyerek, mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiasıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.
Ioanis Maditinos, Türk makamlarından izin almadan, kendi isteğiyle Yunanistan vatandaşlığı kazandığı gerekçesiyle 1986 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Başvurucu, amcası Tanaş Maditinos 1996 yılında hayatını kaybedince, ailenin tek mirasçısı olarak kaldı.
1997’de Beyoğlu Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuran Maditinos, mirasçılık belgesi talep etti. Mahkeme 1998’de başvurucunun Türk vatandaşlığını kaybettiği gerekçesiyle mirasçılık talebini reddetti, Beyoğlu’ndaki taşınmazın Hazine’ye irat kaydedilmesine karar verdi.
Maditinos 1999’da gayrimenkulün Hazine’ye devredilmesi kararının iptali ve mirasçılık belgesi verilmesi talebiyle yeniden mahkemeye başvurdu. Bu talep de 2000 yılında reddedildi, karar 2001’de kesinleşti.
Son olarak Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapan Ioanis Maditinos'un başvurusu kabul edildi. Anayasa Mahkemesi (AYM) Ioanis Matidinos’un Anayasa tarafından güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Kararda şöyle denildi:
“AYM, başvurucunun uyuşmazlık konusu taşınmaz yönünden yargı makamlarınca mirasçılık hakkının tanınmaması nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiği sonucuna varmıştır. Mülkiyet hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmaktadır.”
AYM dosyanın İstanbul 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilerek yargılamanın yenilenmesine ve ihlalin giderilmesine karar verdi.
(Ali Dağlar - The Independentturkish)
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AB'ye ilticada 'Ruanda modeli': Sığınmacılar Mısır, Fas ve Tunus gibi ülkelere gönderilecek2.'Soruşturmada 100'e yakın isim var': Kimlerin başı yanacak?3.Zelenskiy'den endişelendiren savaş açıklaması...4.Süper ligde top koşturan futbolcuya silahlı saldırı: Durumu kritik!5.MSB'den İHA savunması: Neden Türkiye'nin göbeğine gelene kadar düşürülmedi?
6.Dünyanın en pahalı şehirleri açıklandı: İstanbul'un listedeki sırası dikkat çekici7.Ünlü isimlere uyuşturucu operasyonu: Listede kimler var?8.2,5 milyar dolar çöp mü oldu? AKP S-400'ler için 'U' dönüşüne hazırlanıyor9.Zehra Kınık'a ödül gibi ceza10.Bahçeli'den Öcalan mitingi açıkalaması: 'Büyütülecek bir husus değil'

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

AB'ye ilticada 'Ruanda modeli': Sığınmacılar Mısır...

'Soruşturmada 100'e yakın isim var': Kimlerin başı...

Zelenskiy'den endişelendiren savaş açıklaması...

Süper ligde top koşturan futbolcuya silahlı saldır...

MSB'den İHA savunması: Neden Türkiye'nin göbeğine ...


