Yumurtanın inanılmaz faydası

Son günlerde ani hava değişimi hastalıklara davetiye çıkartıyor. Bağışıklık sistemi zayıf kişiler protein kaynağı yumurtayı, A ve C vitamini içeren sebze ve meyveleri bol bol yemeli. Çay ile kahveden uzak durmalı ve uyku düzenine dikkat etmeli.

Yumurtanın inanılmaz faydası

Türkiye, son dönemdesürekli değişen birhava durumu ile karşı karşıya. Şubat ortasında yaz günlerini aratmayan günler yaşanıyor. Tabi birkaç gün sonra da soğuk tekrar yüzünü gösteriyor. 

Haliyle kısa aralıklarla aniden değişen ısı da hastalıklara kapı aralıyor. Özellikle günlük koşuşturmada sürekli kendini hissettiren stres ve çoğu kişiyi zaman zaman esir alan üzüntü vücut direncini azaltıyor. Bağışıklık sistemi de düşünce mikroplar harekete geçerek bedenin kontrolünü ele alıyor. Fatih Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hikmet Akyüz, böyle dönemlerde ortaya çıkan şikâyetlerin önemsenmesi gerektiğini kaydetti. 



TİRYAKİLERE KÖTÜ HABER 

Hâlsizlik, uyku vaziyeti, eklem ağrısı gibi sıkıntılara karşı uyaran Akyüz, özellikle su içmenin önemine atıf yaptı. “Vücudun çok hafif düzeyde susuz kalması dahi metabolizmayı yavaşlatır. Bu nedenle günde en az 8 ila 10 bardak su içilmeli” diye konuştu. Kahve ve çay tiryakilerine de seslenen Dr. Akyüz, “Bunların mümkün olduğunca az içilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 



GÜNDE 5 PORSİYON YEMELİ 

Fatih Üniversitesi Diyetisyeni Hayrettin Mutlu, ani ısı değişimlerinin yol açabileceği hastalıklara karşı günde 5 porsiyon sebze veya meyve tüketilmesi gerektiğini ifade etti. 



TAZE MEYVE SUYU ETKİLİ 

Çiğ veya pişmiş ama bol, sebze ve meyve yemenin çok önemli olduğunun altını çizen Mutlu, “Metabolizmanın güçlendirilmesi gereken bu tür dönemlerde sebze yemekleri, salatalar, taze sıkılmış meyve suları bol tüketilmeli. Bilhassa A ve C vitamini kaynağı sebze ve meyvelerin yenilmesi, metabolizmanın güçlenerek hastalıklara karşı direncinin artırılması için çok önemli” dedi. 




AŞIRI ÇALIŞMADAN UZAK DURUN 


? Yeterli vitamin ve mineraller alınmalı ? Bol bol sebze ve meyve tüketmeli ? Aşırı çalışmadan kaçınmalı ? Çalışma süresinde düzenli dinlenme araları olmalı ? Uyku düzeni iyi saptanmalı ? Çalışma ve dinlenme yerlerinin havalandırılmasına özen gösterilmeli ? Alkol, sigara ve kafeinden uzak durulmalı 



SOFRADAN EKSİK ETMEYİN 


Greyfurt, kivi, limon, maydanoz, roka, mandalina, ıspanak, biber C vitamini içeren besinlerden bazıları. Yumurta, patates, brokoli, havuç, ıspanak gibi besinlerde bol miktarda bulunan A vitamini enfeksiyona karşı koruyucu. Balık, balık yağı, fındık ve cevizdeki omega3 yağ asitleri güçlü bir antioksidan ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili. Ara öğünlerde kuru kayısı, kuru incir gibi potasyum yönünden zengin meyveler de ihmal edilmemeli.



ELDİVEN VE ATKI UNUTULMAMALI

Havaya aldanmayıp tedbiri elden bırakmamak gerektiğini vurgulayan Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Çolak, özellikle eldiven, atkı ve şapka gibi giysileri ihmal etmemek gerektiğini belirtti. Özellikle toplu taşıma ve iş yerlerinden ayrıldıktan sonra el temizliğine dikkat etmenin önemine de atıf yaptı.

ÖZGÜR DÜŞÜNCE
<< Önceki Haber Yumurtanın inanılmaz faydası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER