ANKA ilk görevine başladı

Yerli yapım olan insansız hava uçağı ANKA, ilk görev yeri olan Elazığ'da başladı

ANKA ilk görevine başladı

Yerli yapım olan insansız hava uçağı ANKA, ilk görev yeri olan Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı bünyesinde eski havaalanında göreve başladı.

Elazığ’da eski havaalanı apronunda ANKA’nın ilk uçuşu için düzenlenen programa Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, TSK Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Emekli Korgeneral Orhan Akbaş, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar, milletvekilleri,Tunceli Valisi Osman Kaymak katıldı. TUSAŞ yetkililerinin de katıldığı programda ANKA ilk uçuşunu yaptıktan sonra alana döndü.

İlk uçuşunun ardından ANKA’nın uçuşu ve yapım aşaması ile ilgili bilgi veren Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, ANKA’nın terörle mücadele, ulusal güvenlik açısından çok kıymetli olduğunu söyledi. Alpay,  "İnsansız hava aracımız ANKA’nın test uçuşunu başarı ile tamamladığını görmekten büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Başta Cumhurbaşkanı ve Başbakanımız olmak üzere emek ve mesai veren bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Temennimiz bugün burada gördüğümüz manzaranın daha ileri noktalara taşınması, kendini daha fazla geliştirmesi. ANKA’nın özelliği şu; tasarımını ve gelişimini tamamen TUSAŞ’ın yaptığı çok özel bir projeden bahsediyoruz.” diye konuştu.

ANKA ile  teknik ve yapım aşaması ile  ilgili bilgiler veren TUSAŞ İHA Programlar Müdürü Barış Atakan da "ANKA insansız hava aracı orta irtifa uzun havada kalışlı insansız hava aracı sınıfında Türkiye’deki tek ve ilk insansız hava aracıdır. Otuz bin fit irtifaya çıkabilmekte 24 saat havada kalabilmekte 200 kilogram faydalı yük taşıyabilmektedir. Bu yeteneklerini de dünyada dört ya da beş ülkenin gerçekleştirebildiği bir teknolojik yeteneğin ülkemize kazandırılması sağlanmıştır.” dedi.

Atakan açıklamasını şöyle sonlandırdı: "TUSAŞ’ta gerçekleştirilen tasarım ve geliştirme çalışmaları ile yüzde yüz tamamen yerli bir tasarım süreci yapılara ürünümüzün geliştirilmesi sağlanmıştır. İnsansız hava aracımız maksimum 1.750 kilogram kalkış ağırlığı ile kalkış gerçekleştirebilmekte. İki yüz kilogram faydalı yük taşıyabilmekte. Üzerinde bulundurduğu gece ve gündüz kamerası, lazer işaretleyici ve lazer mesafe ölçümü ile her türlü hava şartında gece koşullarında keşif ve gözetleme hizmeti sağlamaktadır. Hava aracımız üzerinde telsiz rolesi bulunarak haberleşme desteği yerde bulunan birliklere sağlamaktadır. Sistemimizin 17 buçuk metre kanat açıklığı, 8 metre uzunluğu olan sistemimizde tamamen otomatik kalkış ve iniş sistemi bulunmakta. Yedekte bulunan bilgisayar ve uçuş yönetimi vasıtasıyla emniyetli bir uçuşun yapılması sağlanmaktadır."

CİHAN
<< Önceki Haber ANKA ilk görevine başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER