ANKARA HABER MERKEZİ GÜNDEMİ 14 OCAK 2016-PERŞEMBE


-İran doğalgazında milyonlarca dolar gitti (İSMAİL ALTUNSOY)
Yanlış enerji politikalarının Türkiye'ye faturası giderek artıyor. Son fatura ise, İran'a açılan tahkim davası oldu. Türkiye, İran'ı her kış 'eksik doğalgaz vermesi ve yüksek fiyat nedeniyle' Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne ICC) vermişti. Ancak mahkeme, eksik teslimatta Türkiye'yi haksız buldu. Zaman'ın ilk olarak (Kasım 2014) 'Pahalı İran doğalgazın da ilk karar Türkiye'nin aleyhine' başlığıyla duyurduğu dava, Sayıştay'ın yeni açıkladığı BOTAŞ Denetim Raporu'nda geniş yer aldı. Sayıştay raporunda uluslararası mahkemenin 'Eksik teslimatta fiyat konusunun anlaşmalarda yer aldığı' gerekçesiyle Türkiye'yi haksız bulduğuna dikkat çekti. Türkiye, milyonlarca dolar tazminattan olurken mahkeme masraflarını da ödeyecek. Tabi Zaman'ın ilk Kasım 2014'te duyurduğu mahkeme sonucunu dönemin Enerji Yönetimi kabul etmemiş ve iftira atmayı tercih etmişti. Ancak belgeli haberciğin güzel yanı, bu. Geçte olsa, gerçekler kamoyuna duyuruluyor. Öte yandan mahkemenin ikinci ayağı olan fiyat konusuyla ilgili kararı ise, mahkemenin tamamlanmasına rağmen henüz kamuoyuna açıklanmadı. Uzmanlara göre, fiyat konusunda sıkıntılı bir süreç yaşanabilir.

-Akkuyu nükleerde Ruslar'a büyük kıyak (İSMAİL ALTUNSOY)
Ruslar'ın Mersin Akkuyu'da yapacağı nükleer santral inşaatı, zeytinlik ve kıyı kanununa takıldı. Enerji Yönetimi sorunu aşmak için geçen yıl başlarında yasa taslağı hazırladı. Seçimler nedeniyle TBMM tatile girince yasa çalışması yarıda kaldı. Ancak Enerji Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Akkuyu nükleer santrali için yasa çalışması yeniden gündeme alındı. Uzmanların teknik konular üzerindeki çalışmaların tamamlanmasıyla TBMM'ye sunulacak çalışmanın kısa süre içerisinde yasallaşacağı belirtiliyor. Yasanın Türkiye ile Rusya arasında yaşan siyasi krize denk gelmesi ilginç bulunurken Bakanlık kaynakları yasal düzenlemelerin milletlerarası anlaşmalar gereği zorunluluğuna dikkat çekti. Öte yandan Akkuyu NGS 'Yasal düzenlemelerin tamamlanmaması nedeniyle Akkuyu nükleer santral inşaatının süreçten etkilenip-etkilenmediği ve çalışmaların nasıl sürdürüldüğü' içerikli soruları cevapsız bıraktı. Enerji Bakanlığı'da konuyla ilgili bir bilgilendirme yapmadı.

- Ocak Dedeleri ve Alevi Toplum Kuruluşlarının oluşturduğu 'Alevi Toplum Kuruluşları Yüksek Danışma Kurulu', Diyanet İşleri Başkanı'nın cemevleri ile ilgili 'kırmızı çizgi' açıklamasına deklarasyonla cevap verecek. (İlyas Koç)

- BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin basın toplantısı takip ediliyor. (Hasan Karalı)

CİHAN
<< Önceki Haber ANKARA HABER MERKEZİ GÜNDEMİ 14 OCAK 2016-PERŞEMBE Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER