Ankara İtfaiyesi: Pazar yangını, elektrik kontağından çıktı


Ankara Keçiören'deki Osmanlı Halk Pazarı'nda hafta sonunda çıkan ve pazarı tamamen kullanılmaz hale getiren yangınla ilgili Ankara İtfaiyesi'nin hazırladığı rapor tamamlandı. İtfaiye raporuna göre yangının elektrik kontağından çıktığı kesinleşti. Raporda, "Yangının, elektrik tesisatlarının birinde oluşan ark ve şase nedeniyle çıktığı, ihbar saatinden çok önce başladığı ve için için yandığı, aşırı sisli hava yüzünden de dumanların fark edilemeyerek, kolay tutuşan malzemelerle kısa sürede büyüdüğü " tespitleri yer aldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan raporda, yangından sonra çarşıda yapılan incelemede, çatının peron aralarının şeffaf PVC levhalarla kaplı olduğu, tavana yakın kısımlarda polyester dokuma, naylon ve bez tente/branda, dükkanlarda da kolay tutuşan tekstil ürünleri, plastik, sünger, kağıt gibi ürünler satıldığının tespit edildiği bildirildi.

Raporda özetle şu tespitlere yer verildi: "Priz ve aydınlatma armatürlerine giden elektrik tesisatı kablolarının, bazı yerlerde üzeri açık metal kanallar, bazı yerlerde açıktan seyyar olarak çekildiği, çarşıdaki dükkan/tezgahların peronlar boyunca uzandığı ve bitişik nizamda dizayn edildiği, ara bölmelerinin ve üst çatı kaplamalarının PVC, plastik , kontrplak, sunta ve osb gibi malzemeler, dükkan girişlerinin ise saç kepenklerle kapatıldığı, dükkan ve tezgahların çoğunluğunda ısınmak, çay ve yemek yapmak amacıyla elektrikli ısıtıcı, infrared ısıtıcı (ufo), LPG tüpleri, pos cihazı, bilgisayar, yazar kasa ve telefon şarj cihazı gibi elektrikli cihazların prizlere takılı olduğu, yangının ihbar saatinden çok önce başladığı ve için için yandığı, çıkan dumanların da havanın aşırı sisli olması nedeniyle fark edilemediği tespit edildi.

Alevlerin çarşıdan yükselmesi sonucu yangının fark edilerek ihbar verildiği anlaşılmış ve çarşının 2. peronunun orta kısımlarındaki dükkan ve tezgahlarda bulunan prizlere takılı elektrikli cihazlar ile kış nedeniyle çalışır durumda bırakıldığı düşünülen elektrikli ısıtıcı ile aydınlatma armatürlerine giden elektrik tesisatlarının herhangi birinde oluşan ark ve şase neticesinde yangının başladığı belirlendi.

YANAN KABLO İZOLELERİ VE ÇIKAN KIVILCIMLAR

Yanan kablo izolelerinin ve çıkan kıvılcımların, pazardaki yanmaya elverişli naylon, plastik, sünger, deri, tekstil ürünleri, kağıt, kontrplak, sunta ve osb gibi malzemelerin tutuşarak yanmasına yol açtığı belirtilen raporda, "Yangın içinde kalan deodorant, sprey ve LPG tüplerinden ortama yayılan gazların ve peron aralarında bulunan şeffaf pvc levhalar, polyester dokuma, naylon ve bez tente/brandaların yanması sonucu oluşan yoğun alevlerin, yangının çok kısa sürede çarşının geneline sirayet ederek yayılmasına neden olduğu kanaatine varıldı." denildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Ankara İtfaiyesi: Pazar yangını, elektrik kontağından... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER