Ankara'nın Gazze'ye yaptığı yardım miktarı şok etti!

Filistin ve Gazze meselelerini iç siyaset malzemesi yapmak için hiçbir fırsatı kaçırmayan AKP yönetimi, Gazze için verdiği yardım sözünü 7 ay geçmesine rağmen yerine getirmedi.

Ankara'nın Gazze'ye yaptığı yardım miktarı şok etti!

İsrail saldırılarının ardından Kahire’de 200 milyon dolar yardım sözü veren Ankara, şimdiye kadar bu yardımın yüzde 1’ini bile gerçekleştirmedi.

İsrail’in geçen yaz Gazze’yi bir kez daha yerle bir ettiği saldırının ardından ekim ayında Kahire’de düzenlenen yardım konferansında yapılan vaatler lafta kaldı. söz verilen 3,5 milyar dolarlık yardım miktarının yalnızca yüzde 27,5’inin bölgeye ulaştığını kayda geçiren Dünya Bankası, Türkiye’nin de Gazze’ye verdiği sözü yerine getirmeyen ülkelerin başında geldiğini ortaya koydu. Banka’nın Gazze ekonomisini mercek altına aldığı 40 sayfalık detaylı raporu, Filistin ve Gazze meselelerini iç siyaset malzemesi yapmak için hiçbir fırsatı kaçırmayan AKP yönetiminin, Kahire’de söz verdiği 200 milyon dolarlık yardımın yüzde 1’ini bile bölgeye göndermediğini gözler önüne serdi. Rapora göre Ankara, Kahire konferansının üzerinden 7 ay geçmesine rağmen şimdiye kadar yalnızca söz verdiği yardımın yalnızca 520 bin dolarlık kısmını muhtaç Filistin halkına teslim etti.

Hamas’la son 6 yılda üç kez savaşan İsrail’in geçen yaz Gazze’ye yaptığı ‘Koruyucu Eşik’ saldırısında çoğu sivil 2 bin 200’den fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 19 bin ev tamamıyla, 134 bin ev ise kısmen kullanılamaz hale gelmişti.

12 Ekim’de Kahire’de düzenlenen yardım konferansında açıkladıkları flaş yardım vaatleriyle gündeme gelen Suudi Arabistan ve Katar da Ankara ile birlikte söylediği ve yaptığı birbirinin yakınından geçmeyen ülkeler arasında yer aldı. 500 milyon dolar vaat eden S.Arabistan ve 1 milyar dolar vaat eden Katar’ın her ikisinin de şimdiye kadar aktardıkları yardımlar yüzde 10 seviyesinde kaldı. 200 milyon dolar yardım açıklayan Kuveyt ise henüz hiçbir ödemede bulunmadı. Öte taraftan, 277 milyon dolar vaat eden ABD yüzde 84 oranında, 61 milyon dolar vaat eden Japonya yüzde 100 oranında, 63 milyon dolar vaat eden Almanya yüzde 71 oranında, 61 milyon dolar vaat eden Cezayir yüzde 59 oranında, 144 milyon dolar vaat eden Norveç ise yüzde 38 oranında sözlerini yerine getirdi. 22 ülke, söz verdiği yardım miktarının tümünü Gazze’ye ulaştırdı.

Dünya Bankası raporu, yıllardır ağır şekilde ablukaya maruz bırakılan Gazze ekonomisinin çökmek üzere olduğunun da net bir fotoğrafını ortaya çıkardı. Bölgede ihracatın tamamıyla durduğunu ve üretim sektörünün yüzde 60 küçüldüğünü aktaran uluslararası mali kuruluş, giderek ağırlaşan ekonomik durumun bölgede yaşayan 1,8 milyon kişiyi umutsuzluğa sürüklediğini ve ruh sağlığını da derinden etkilediğini vurguladı. Yüzde 43 seviyesindeki işsizliğin, 20-24 yaş aralığında yüzde 68’e kadar ulaştığının belirtildiği raporda, bu sayıların dahi “Gazze halkının çektiği acının seviyesini tam olarak yansıtmaktan uzak olduğu” aktarıldı.


ZAMAN
<< Önceki Haber Ankara'nın Gazze'ye yaptığı yardım miktarı şok etti! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER