'Anne adayı doktor kontrolleri ile bebeğin ve kendisinin kilosunu kaydetmeli'


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, anne adaylarına doktor kontrolleri ile bebeğin kilosunu ve kendi kilosunu kaydetmesi uyarısında bulundu.

Tıraş, "Hamilelik döneminde alınan ya da alınması gereken kilolar, annenin bireysel ve fizyolojik özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Bebeğin özellikleri, annenin fizyolojik ve genetik özellikleri, gebelik durumu gibi faktörler de ne kadar kilo alınacağını belirleyen faktörlerdir." dedi.

Tıraş, gebelikte kilo kontrolü ile ilgili şunları kaydetti:

"Şayet anne adayı hamilelik boyunca kilo alışını kontrol etmek için düzenli olarak doktor kontrolleri ile bebeğin kilosunu ve kendi kilosunu kaydetmelidir. Anne adayı haftada bir, her sabah uyandığında kilosunu kaydetmelidir Şayet kilo ölçümü yemek yedikten sonra ya da uyumadan önce yapılırsa, yanıltıcı sonuçlara yol açabilir. Hamilelik öncesinde anne adayının kaç kiloda olduğu ve boyu ile kilosu arasındaki oranı hamilelik boyunca normal olarak kilo alıp almadığını belirtmektedir. Şayet anne adayı hamile kalmadan önce düşük kiloda ise, hamilelik boyunca normal ya da fazla kilolu olan anne adaylarından daha hızlı şekilde kilo alabilmektedir. Bebeğin kilosu da annenin aldığı kiloyu etkilemektedir. Bebeğin iri yapıda olması daha fazla kilo alınmasına yol açabilir. Bu noktada genel olarak hamilelik öncesinde anne adayının kilosu normal ise, hamilelikte sağlıklı bir beslenme düzeni ile hamilelik tamamlanır ise, gebelik boyunca 10-18 kilo alınabilir."

Prof. Dr. Tıraş, gebelik ve kilo alımına dair de şu açıklamalarda bulundu:

"Gebelik döneminde bebeğin en önemli organ ve sistemleri ilk üç ay içerisinde oluşmaktadır. Bu sebeple de bebekte kilo artışı düzenli olarak söz konusudur. Üçüncü ayın tamamlanması ile bebek ortalama olarak 20 cm kadar olmaktadır. Bu aşamada bebeğin hayati organları gelişmiştir. Ancak gelişimine devam eder. Üç ay sonunda anne adayları 1-3 kilo alabilir. Bu aşamadan sonra ise bebeğin kilosu her hafta yaklaşık olarak 500 gram artar. Gebeliğin ilk 20 haftasında 2,5 kilo almak idealdir. Ancak bu ideal kilo kişiden kişiye değişmektedir. Şayet gebelikten önce boy ve kilo oranınız normal ise çoğunlukla 2.5 kilo alırsınız.Bu aşamadan sonra ise düzenli olarak kilo alımı artar. Gebelikten önce ise anne adayı zayıf ise hamilelik süresince 15 kilo alınabilir. Gebelik sürecinde fazla kilo alan anne adayları olabileceği gibi, daha az kilo alabilen anne adayları da olabilir. Ancak bu noktada anne adaylarının unutmaması gereken, hamilelik boyunca anne adayının 9 kilodan az almasının düşük kilolu bebek riskine yol açabileceğidir. Bu sebeple de anne adayları gebelik sürecinde daha az kilo almak için kesinlikle rejim yapmamalıdır. Hamilelik döneminde düzenli spor ve egzersiz yapmak da alınan kiloların gebelikten sonra daha kolay verilmesini sağlar. Gebelik döneminde anne adayı normal şekilde kilo alıyor ise ancak kilo düzeninde ani bir kilo değişikliği, hızlı kilo verme ya da hızlı kilo alma sorunu mevcut ise mutlaka doktor ile görüşmek gerekir."

Konu ile ilgili detayları http://hamilelik.com/hamilelikte-ideal-kilo-alimi-nasil-olmalidir/ öğrenmek mümkün.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Anne adayı doktor kontrolleri ile bebeğin ve kendisinin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER