Anne adaylarına 'salam, sucuktan kaçının' uyarısı


Anne adaylarına şarküteri ürünlerini tüketmemeleri tembihi geldi. Doğum doktoru Operatör Serkan Oral, "Sucuk ve salam gibi ürünlerin çiğ tüketimi bakteri üretimine neden olur. Onun için anne adayları bu ürünlerden kaçınılmalıdır." uyarılarında bulundu.

Oral, anne adaylarının ruh halinin de önemli olduğunu vurguladı. Ardından "Stres, anne adayları için oldukça olumsuz bir durumdur. Stres, gebelik döneminde doğal bir durum ama ortada yoğun bir stres var ise anne adayı profesyonel yardım almaktan çekinmemelidir." dedi.

Hamilelere ayrıca aşırı sıcaklardan kaçınmayı öneren Oral, şunları dile getirdi:

"Gebelik döneminde anne adayının bedeninde kan volümü artar. Kan volümünün artmasına bağlı olarak da kalp daha çok çalışır. Aşırı sıcak ortamlar da bayılma veya tansiyonun inmesi gibi sorunlar doğurabilir. Bu nedenle de anne adaylarının hamam, sauna ya da kaplıca gibi ortamlarda bulunmaması gerekmektedir.

Yine anne adayları gebelik döneminde kendini çok yormamalıdır. Bu dönemde anne adayının aşırı yorulması önerilmez. Bilhassa karın bölgesine yüklenilmemelidir. Anne adayı çok ayakta kalmamalı, spor ya da egzersiz sırasında belli aralıklarla mola vermelidir."


Operatör Doktor, hamilelik döneminde bağımlılık yapan maddelerden kaçınılması gerektiğine işaret etti. Serkan Oral, şöyle devam etti:

"Alkol, gebelikte men olan faktörlerin başında gelmektedir. Alkol, bebeğin fiziki ve zihni yanını olumsuz etkilemektedir. Hamilelik döneminde alkol tüketen anne adaylarının bebeklerinde anomali riski artmaktadır. Bununla beraber erken gebelik haftalarında düşük riski ve erken doğum riski görülebilir. Alkol, bebeğin organlarını da kötü etkilediği için sinir sistemine hasar verebilir.

Uyuşturucu maddelerin bebekte doğrudan olumsuz etkileri vardır. Uyuşturucu, bebeğin nörolojik ilerlemesini olumsuz etkilediği gibi ani ölümüne de neden olabilmektedir. Düşük, erken doğum, kanama gibi risklerin yanında bebekte türlü anomaliler meydana gelebilir. Gebelik döneminde uyuşturucu madde kullanan anne adaylarının bebekleri de dünyaya geldiğinde uyuşturucu yoksunluğu çekebilir. Bebekte titreme, beslenme güçlüğü ya da uyku sorunları meydana gelebilir. İlerleyen dönemlerde zeka geriliği ortaya çıkabilir."

Oral, anne adayının gebelik döneminde doktorundan habersiz ilaç kullanmaması gerektiğine temas etti. "Kullanılan ilaçlar basit ağrı kesiciler olsa dahi gebeliği sekteye uğratabilir. Bu nedenle de doktor önerisi dışında herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Oral, tomografinin önemli oranda radyasyon içerdiğini bu yönü ile hamileler için riskli olduğunu belirtti ve ekledi: "Tomografi sırasında bebek doğrudan radyasyona maruz kalabilir. Bu durum da bebeğin sıhhatli büyümesi önünde bir takım olumsuzluklar meydana gelebilir."

Anne adaylarına yönelik uyarıları http://www.serkanoral.com ve http://www.serkanoral.com/gebelikte-yasak-olan-9-sey linklerinde görmek mümkün.

sucuktan-kacinin-uyarisi-1973943.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Anne adaylarına 'salam, sucuktan kaçının' uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER